Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Fotograf František Topič u Bosni i Hercegovini

Topič je bio arhivist činovnik u Zemaljskom muzeju BiH, bibliotekar, tajnik i fotograf

 

František Topič rođen je 1858. u Dražkovicama južno od Pardubica u Češkoj (Austrijsko Carstvo), a preminuo 25. IV. 1938. u Pragu. Lako se zabuniti, postoji i istoimeni tiskar i izdavač František Topič (1850. -1941.).

Ramski vjesnik navodi da je od 6.000 negativa koje čuva Zemaljski muzej u Sarajevu čak 5.000 djelo Čeha Františeka Topiča, te da se na naslovnici monografije “Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča” nalazi djevojčica iz Rame.

Pun naziv monografije jest: “Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885.-1919.”

František Topič bio je arhivist činovnik u Zemaljskom muzeju BiH, bibliotekar, tajnik i fotograf. Bio je prvi bibliotekar i upravnik Biblioteke Zemaljskog muzeja u kojem radi do 1913.g, nakon čega je tajnik i fotograf do 1916. godine. Od Austro-Ugarske dobiva za svoj rad “Zlatni križ za zasluge” 1903. godine. Dojmljive su i fotografije BiH genijalnoga Kurta Hielschera, Antona Schaedlera, Raimunda von Stillfrieda i dr.

Vrlo su lijepe Topičeve slike Djevojčica iz Rame, Splavarenje na Drini (Višegrad), Romkinja, žena iz Čapljine u Narodnoj nošnji, Izletnici u cvijeću, te vrlo lijepa Bilećanka, koju Slavica Sudar uvrštava u srpske narodne nošnje(?). Gradovi i ljudi Bosne i Hercegovine su ovjekovječeni lucidnim Topičevim objektivom.

Teo Trostmann

Povezane objave

Strahota ‘građanstva’ bosanskih unitarista

HF

Otišlo sve u “helać”

HF

Iz tiska izišao 27. broj glasila Stopama pobijenih

hrvatski-fokus

Izmišljena afera AID-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više