Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba DRAW

Što je suvremeni crtež i što sve on može biti?

 

Međunarodna izložba suvremenog crteža ‘Draw – što je suvremeni crtež i što sve on može biti?’ otvorena je u utorak, 5. srpnja 2022.  u splitskoj Galeriji MKC i Galeriji umjetnina Split. Kustosi izložbe su Tomas Vu, Brian Novatny, Stipan Tadić i Marija Stipišić Vuković.

Izložba DRAW – što je suvremeni crtež i što sve on može biti? predstavlja niz američkih i hrvatskih suvremenih umjetnika koji na različite načine promišljaju medij crteža. Riječ je o projektu koji je inicirao Tomas Vu, likovni umjetnik, profesor i voditelj LeRoy Neiman Center for Print Studies na sveučilištu Columbia u New Yorku, a koji je osmišljen kao kustoska platforma fokusirana na afirmaciju crteža kao samostalne likovne discipline, kao i poticanje stvaralaštva u tom mediju umjetničkoga izražavanja. Izložbom DRAW dobiva se uvid u najnovije pojave na suvremenoj umjetničkoj sceni, umjetnike koji prepoznaju kvalitetu i mogućnosti stvaranja u mediju crteža te iznenađuju svojom inventivnošću i kreativnošću u radovima, bilo da je riječ o čistom crtežu ili kombinaciji s drugim likovnim tehnikama. S obzirom da u izložbenom formatu spaja međunarodno priznate umjetnike i umjetnike iz sredina u kojima se izložba organizira, projekt ima posebno značenje u zbližavanju različitih kultura, ponajprije zbog potrebe da vlastitu umjetnost sagledavamo u širokom međunarodnom kontekstu te vrednujemo vlastite umjetničke dosege u globalnom okruženju. Sudjelovanje svjetski poznatih umjetnika na osam do sada održanih izložbi (Peking, Kina; Dali City, Yunnan Province, Kina; Boston, Mass, SAD; Novi Sad, Srbija; Manila, Filipini; Winston-Salem, Sj. Karolina, SAD; Hangzhuo, Kina) potvrdilo je međunarodni ugled projekta koji je postao mjestom sraza ideja i upoznavanja s aktualnim likovnim stvaralaštvom u mediju crteža na globalnom nivou.

Autori odabrani za splitsku izložbu svojim izričajem demonstrirat će snažnu sinergiju suvremenih trendova u vizualnim komunikacijama s klasičnim crtačkim zanatom koji se kreće u širokom potezu korištenih tehnika i materijala. Svojim primjerom potvrdit će da, u ovoj kao i u drugim likovnim disciplinama danas, u duhu postmodernizma, dolazi da preklapanja i ispreplitanja različitih medija i disciplina, te uvažavanja širokog raspona pristupa, od klasičnog crteža do objekta u prostoru, ready-madea, instalacije i ambijenta, od manualne izvedbe do kompjutorske obrade. Upravo promišljanje i propitivanje ludičke komponente crteža, iskorak iz dvodimenzionalne plohe prema trećoj dimenziji, stvaranje prostornih crteža i objekata u različitim materijalima, inventivnim postupcima i kombinacijama, pomicanje granice crteža prema drugačijem i širem određenju tog medija, odnosno prema njegovom sveobuhvatnijem poimanju kao suvremenog, ili je bolje reći svevremenog medija, trebali bi odgovoriti na pitanje – što sve crtež danas jest i što sve on može biti, koji su mu mogući potencijali u vrijeme ekspanzije i suživota svih mogućih pluralizama stilova, smjerova i tendencija, brojnih novih medija i tehnički krajnje sofisticiranih sredstava umjetničkog izražavanja.

Umjetnici/e koji izlažu su Jonathan Adams, Selva Aparicio, Ahmet Arslan, Vinko Barić, Margaret Braun, Ambreen Butt, Ernesto Caivano, Alexis Callender, Caroline Carlsmith, Nathan Catlin, Kat Chamberlin, Alejandro Contreras, William Cordova, JJ Cromer, Predrag Dimitrijević, Davor Dmitrović, Edvin Dragičević, Mario Ferretti, Sonja Gašperov, Baris Gokturk, Cate Holt, Katarina Ivanišin Kardum, Lin Jing, Jasper Johns, Nikica Jurković, Darina Karpov, Nils Karsten, Dan Kennedy, Alex Kvares, Nebojša Lazić, Miki Lee, Fred HC Liang, Miron Milić, Anita Miloš Tomaić, Simonetta Moro, LeRoy Neiman, Brian Novatny, Jennifer Nuss, Aga Ousseinov, Lav Paripović, Vedran Perkov, Eva Petrič, Ivana Pipal, Aleksandra Popović, Veljko Popović, Ivan Prerad, Eric Ramos Guerrero, Andrea Resner, Kristina Restović, Dennis Scholl, Jessica Segall, Shahzia Sikander, Luis Silva, Kiki Smith, Damir Sobota, Valentina Supanz Marinić, Ivan Svaguša, Miran Šabić, Marko Tadić, Richard Tinkler, Rirkrit Tiravanija, Vice Tomasović, Andy Van Dinh, Tomas Vu, Kara Walker, Laura Watt, Tommy White, Sun Xun, Yuan Zuo, Loren Živković Kuljiš.

Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Tražit ću sreću

HF

Tajanstveni likovi žena u novom ciklusu Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Nostalgija u prostoru Borisa Jagačića

hrvatski-fokus

Slojevita simbolika kolora Nevena Otavijevića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više