Hrvatski Fokus
Religija

Vatikan se pridružio Pariškom klimatskom sporazumu unatoč uključivanju pobačaja i programa kontrole stanovništva

Iako Sporazum iz 2015. uključuje temeljni program za guranje pobačaja, kontracepcije i sterilizacije kao nužnih sredstava za kontrolu stanovništva i minimiziranje ljudske potrošnje i korištenja zemljinih resursa

 

Vatikan je danas objavio da se formalno pridružio Pariškom klimatskom sporazumu, poznatom po temeljnom programu pobačaja i kontrole stanovništva. U priopćenju koje je objavio Ured za tisak Svete Stolice navodi se da je nadbiskup Gabriele Giordano Caccia, stalni promatrač UN-a, 6. lipnja pred glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda položio Instrument pristupanja Svete Stolice, službeni dokument kojim se Vatikan pridružio Pariškom klimatskom sporazumu. “Sveta Stolica”, stoji u priopćenju, “u ime i u ime Države Vatikana, namjerava dati svoj doprinos i dati svoju moralnu potporu naporima svih država na suradnji … u učinkovitom i primjerenom odgovoru na izazove koje klimatske promjene predstavljaju čovječanstvu i našem zajedničkom domu.” 

Vatikan tvrdi da ulaskom u Pariški sporazum izražava solidarnost sa siromašnima i budućim generacijama kao onima koje su najviše pogođene “klimatskim promjenama”. Međutim, kao što je LifeSiteNews ranije izvijestio, zagovornici života već dugo primjećuju da Sporazum iz 2015. uključuje temeljni program za guranje pobačaja, kontracepcije i sterilizacije kao nužnih sredstava za kontrolu stanovništva i minimiziranje ljudske potrošnje i korištenja zemljinih resursa. Način na koji se takve stvari nameću siromašnijim zemljama je povezivanje s željenim sredstvima i resursima.  

U tekstu Sporazuma takva su pitanja zaogrnuta izrazima kao što su “rodna ravnopravnost” i “osnaživanje žena” te su spojena s pretpostavljenom potrebom rješavanja problema klimatskih promjena u pristupu “bacanje u sve”. U Sporazumu se navodi:

Stranke bi pri poduzimanju mjera za suzbijanje klimatskih promjena trebale poštovati, promicati i razmatrati svoje obveze u pogledu ljudskih prava, prava na zdravlje, prava autohtonih naroda, lokalnih zajednica, migranata, djece, osoba s invaliditetom i osoba u ranjivom položaju te prava na razvoj, kao i rodne ravnopravnosti, osnaživanja žena i međugeneracijske jednakosti.

Pro-life zagovaračka skupina Glas obitelji istaknula je 2015. godine kada je prvi put sastavljen Klimatski sporazum da UN-ovi “Ciljevi održivog razvoja koriste “rodnu ravnopravnost’ i ‘osnaživanje žena’ za unapređenje pobačaja i kontracepcije”. 

Peti cilj ciljeva održivog razvoja, a to je “postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i djevojčica”, uključuje sljedeći cilj koji treba postići do 2030.: “osigurati univerzalan pristup spolnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima”. 

Kao što Glas obitelji upozorava, “Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo navodi da ‘spolno i reproduktivno zdravlje’ uključuje pristup za sve ‘sigurnoj, učinkovitoj, pristupačnoj i prihvatljivoj metodi kontracepcije po njihovom izboru’, koja uključuje metode kontracepcije koje su ili mogu biti abortifikantne. Fond za stanovništvo također podržava druge metode pobačaja, navodeći: “tamo gdje je pobačaj legalan, nacionalni zdravstveni sustavi trebali bi ga učiniti sigurnim i dostupnim.””

Ostali dokumenti UN-a, kao što je izvješće Odbora UN-a za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW) od 23. srpnja 2015., pod nazivom “Opća preporuka o pristupu žena pravdi”, također koriste izraze “rodna ravnopravnost” i “osnaživanje žena” kako bi se zalagalo za veće širenje pobačaja i kontracepcije, pozivajući nacije da “dekriminaliziraju ponašanja”, također koriste izraze “rodna ravnopravnost” i “osnaživanje žena” kako bi se zalagale za veće širenje pobačaja i kontracepcije, pozivajući nacije da “dekriminaliziraju ponašanja” koje mogu izvoditi samo žene poput pobačaja.”  

Unatoč programu pobačaja koji je pogurao UN i uključio u Pariški klimatski sporazum, papa Franjo pohvalio je sporazum od njegovog prvog usvajanja. Pontifik je 2015. rekao: “Konferencija o klimi upravo je završila u Parizu sporazumom koji mnogi opisuju kao povijesni.” 

Papa je tada pozvao sve narode da se pridruže ispunjavanju njegovih ciljeva. “Njegova provedba”, kazao je, “zahtijevat će jednoglasnu predanost i velikodušno sudjelovanje svih”. 

“S nadom da je zajamčena posebna pozornost za najranjivije stanovništvo, pozivam cijelu međunarodnu zajednicu da nastavi putem poduzetim u ime sve učinkovitije solidarnosti”. 

Papa je ponovno 2020. rekao o sporazumu: “Moramo učiniti sve što je u našoj moći da ograničimo globalni prosječni porast temperature ispod praga od 1,5 °C sadržanog u Pariškom klimatskom sporazumu, jer će se prelazak preko toga pokazati katastrofalnim, posebno za siromašne zajednice širom svijeta.” 

Današnja objava dolazi samo dan nakon što je Europska unija usvojila rezoluciju pod nazivom “Odluka Vrhovnog suda SAD-a o ukidanju prava na pobačaj u Sjedinjenim Državama i potrebe za zaštitom prava na pobačaj i zdravlja žena u EU-u”, in koju E.U. brani pobačaj kao “temeljno ljudsko pravo” i ” poziva vlade onih država koje su donijele zakone i druge mjere koje se odnose na zabrane i ograničenja pobačaja da ih ukinu i osiguraju da njihovo zakonodavstvo bude u skladu s međunarodno zaštićenim ljudskim pravima žena.” 

Mnogi smatraju da je današnje pristupanje Vatikana Pariškom klimatskom sporazumu još jedan korak duž onoga što je Glas obitelji nazvao “stalnim preokretom nekadašnjeg budnosti Svete Stolice po tom pitanju [pobačaja] i sve većom učestalošću rada Vatikana i međunarodnih anti-životnih i anti-obiteljskih snaga, unatoč javnim osudama pobačaja Svetog Oca”. 

Luj Knuffke, 8. VII. 2022., https://www.lifesitenews.com/news/vatican-joins-paris-climate-agreement-despite-inclusion-of-abortion-population-control-agendas/

Povezane objave

Nije bilo tako davno

HF

Vojska Bezgrješne i masonerija

HF

Malakološki muzej u franjevačkom samostanu

HF

Ljepota Isusova evanđelja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više