Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Pavao Kelečić Kufrin godine 1910. otvorio je u Chicagu vlastitu umjetničku školu

 Godine 1914. kiparstvo mu je postalo stalno zanimanje

 

Tijekom pedesetak godina nakon Prvoga svjetskog rata još je jedan vrlo daroviti hrvatski kipar (prvi od Hrvata) radio u SAD-u. Zvao se Pavao Kelečić Kufrin, a bio je rođen u blizini Samobora, u Hrvatskoj. Studirao je kod nekoliko uglednih hrvatskih umjetnika na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kada je 1906. godine došao u Sjedinjene Države, nastanio se u Chicagu, gdje je radio za poduzeće koje se specijaliziralo za proizvodnju brončanih panela. Godine 1910. otvorio je vlastitu umjetničku školu; 1914. godine kiparstvo mu je postalo stalno zanimanje.
Kufrin je dobro poznat u američkim umjetničkim krugovima, osobito u Chicagu, gdje je vise puta izlagao tijekom trideset godina. Taj svestrani umjetnik izrađivao je djela različitih oblika, na brojne teme i od raznovrsnog materijala. U osnovi je portretist koji se specijalizirao u izradi naravnih figura i poprsja uglednih osoba. Za svoj portret glave Clarencea Darrowa (glasovitoga američkog odvjetnika) Kufrin je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom sajmu u Chicagu 1934. godine. Među ostalim djelima, izradio je poprsje Davida Lloyda Georgea, predsjednika F. D. Roosevelta, kardinala Georgea Mundeleina, chicaskoga gradonacelnika Anthonyja Cermaka, nadbiskupa Ivana Ev. Sarica od Sarajeva, profesora Francisa Prevedena i Nelsona Rockefellera. Kufrin je također radio reljefe. Njegovi posljednji radovi su divovski paneli u bareljefu na fasadi Istraživačkog centra Portland Cementa u Skokieu, Illinois.
Kufrin je dobio nagrade brojnih umjetničkih institucija i udruga poput Akademije Pallet-Chisel i Društva chikaških slikara i kipara. Svojim brojnim djelima, svojim talentom, umjetnošću i duhom trajno je obogatio kulturu Amerike. “Ukoliko umjetnost želi biti velika i dugotrajna, ona mora imati duhovnu dubinu, ona mora tražiti istinu”, rekao je jednom taj umjetnik. Duboko vjerujući u slobodu i ljudsko dostojanstvo, mnogo je godina bio aktivan u nacionalnom pokretu i djelatnostima svojih sunarodnjaka u Americi.

https://www.tapatalk.com/groups/drnis/hrvatski-doprinosi-americi-t95.html

Povezane objave

Vodič za povratnike u Hrvatsku (4)

HF

Predstavljen Matičin ljetopis

HF

Demografska obnova bez povratnika?

HF

Voz bez voznog reda (2)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više