Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

REZERVAT – Zaštita prirode ili novi progon Hrvata

U Sonti održano predavanje o kulturnoj baštini bačkih Hrvata Šokaca

 

Počelo je znanstveno proučavanje uticaja domorodaca Šokaca na biosferu rezervata „Mura-Drava-Dunav“ na dijelu ove države. To zasigurno pokazuje da će Šokci u srbijanskom dijelu tog rezervata završiti kao i Aborídžini u Australiji, kao ekozagađivači, ali i kao turistička atrakcija!

Ovom proučavanju potporu je dalo i Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice. Što da ne?! Citat iz te objave od 23. rujna 2023. godine:  Šef Katedre za geoekologiju Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu prof. dr. Vladimir Stojanović održao je danas u »Šokačkoj kući« u Sonti predavanje o kulturnoj baštini bačkih Hrvata Šokaca. On je prezentirao rezultate šestomjesečnog terenskog istraživanja koje je provedeno u okviru projekta »Uloga kulturnog naslijeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcije Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav«. U ovom projektu spojeno je očuvanje baštine jedne zajednice i zaštita prirode u rezervatu biosfere.  

I sve bi bilo jako lijepo, čak bajkovito, da slika iz “Šokačke kuće” u Sonti ne pokazuje koliko je interesiranje Šokaca za ovaj poklon države, a posebno koliko je uopće Šokaca još u Rezervatu.

Znanstvenog proučavanja baštine srijemskih Hrvata i njezinog utjecaja na biosferu Obedske bare ne će biti jer su tamo Hrvati odavno razbaštinjeni i danas ih ima toliko da, koliko god su zagađivači, ne mogu negativno utjecati na ovaj rezervat, a na takvo znanstveno istraživanje niti Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice ne bi dalo suglasnost.

Sličan je slučaj i s Deliblatskom peščarom u Banatu i ostaje još samo da se vidi koliko Bunjevci zagađuju Palićko jezero. No, sporno je koji Bunjevci to čine više, Bunjevci “dahrvati” ili Bunjevci “nehrvati”, budući da ih ima približno isti broj!

U Beogradu i užoj Srbiji nema Hrvata pa se tako konačno pitanje Aborídžina, pardon, Hrvata u Srbiji svodi samo na Bunjevce “dahrvate” i Bunjevce “nehrvate”, što podupire i Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice!!!

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Jack V. Pandol – svjetski čovjek čvrstih korijena

hrvatski-fokus

Umro Miro Glavurtić, svestrani umjetnik katoličkog nadahnuća

hrvatski-fokus

Održan 27. forum hrvatskih manjina

hrvatski-fokus

Šporke riči

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više