Hrvatski Fokus
Religija

Obilježavanje 77. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca

Već punih 15 godina ovo glasilo traga za istinom o pobijenim hercegovačkim franjevcima i o pobijenim članovima vjernoga puka Božjega

 

Ovih dana iz tiska je izašao 29. broj glasila »Stopama pobijenih« kojega uređuje Vicepostulatura postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Već punih 15 godina ovo glasilo traga za istinom o pobijenim hercegovačkim franjevcima i o pobijenim članovima vjernoga puka Božjega.

Iz Ljetopisa ističemo obilježavanje 77. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca. Prethodila joj je trodnevnica koju su predvodili mladi svećenici rodom sa Širokog Brijega: fra Jozo Hrkać, fra Marin Karačić i fra Zvonimir Pavičić. Sv. mise zadušnice za pobijene hercegovačke franjevce i puk slavljene su i u Zagrebu, Chicagu, Međugorju, Humcu, Tomislavgradu, Mostaru, Drinovcima…

Rubrika »Pobijeni« donosi rad u kojemu je prikazan odnos romanopisca Mile Budaka i fra Radoslava Glavaša, najbistrijega i najboljega hrvatskoga književnog kritičara u razdoblju 1930. – 1945. Premda im je bio različit životni put, mučenička ih je smrt, naravno uz izvanredna književna ostvarenja, povezala u zajedničku hrvatsku žrtvu.

»Odjek u puku« ispunjen je pjesmama Zdravka Luburića o fra Borislavu Pandžiću, fra Petru Sesaru i fra Krešimiru Pandžiću.

U ovom broju glasila, u rubrici »Natječaj«, doneseni su nagrađeni radovi iz 2022. za uzrast djeca i mladež.

Povijesne okolnosti govore o fra Eugenu Tomiću i njegovu sjećanju na vlastito djetinjstvo i školovanje, na djelovanje u župama u kojima je bio. U sjećanju na povlačenje pred partizanima 1945. spomenuo je: »Dok sam bio u Ljutom Docu, dolazio sam i na Široki Brijeg, ali ovaj put sam ga napustio bez povratka jer su partizani 6. veljače, na moj rođendan, vrlo žestoko tukli crkvu, gimnaziju, samostan, konvikt i cijeli Široki Brijeg protutenkovskim granatama koje su probijale sve zidove osim crkvenoga pročelja kojemu su dali oko 400 granata. Nijedna nije probila kameni zid. Istina je da su one koje su prošle kroz vrata i prozore u crkvi napravile štetu, posebice kod Gospina oltara u vrhu crkve.«

U kinima se počeo prikazivati film »Razgovor« koji se temelji na stvarnom i jedinom susretu između Josipa Broza Tita i nadbiskupa Alojzija Stepinca. Zapis razgovora pronašao je Jakov Sedlar u Izraelu. U jednom dijelu razgovaraju i o pobijenim hercegovačkim franjevcima gdje Tito priznaje kako je osobno zapovjedio da se širokobriješki fratri ubiju.

Pohod nadbiskupa Alojzija Stepinca Bosni i Hercegovini 1938. opisan je u rubrici »Podlistak«. Tijekom toga pohoda posjetio je Duvno, Posušje, Široki Brijeg i Mostar.

Glasilo »Stopama pobijenih« može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju »Izdavaštvo«.

Lucijana Kožul

Povezane objave

“Kršćansko lice kulture” u Dubrovniku

HF

Božje milosrđe

HF

Kakve nam laike europski biskupi šalju da predstavljaju Crkvu u sinodalnom procesu

hrvatski-fokus

Velika seoba naroda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više