Hrvatski Fokus
Povijest

Gustav Wilhelm Gessmann i Dubrovnik

Dao je umjetnički izraditi bogati izbor fotografije iz Dalmacije, osobito iz Dubrovnika

 

Vijest u “Crvenoj Hrvatskoj” od 29. lipnja 1910. pod naslovom “Prikazivanje slika iz Dubrovnika i Dalmacije” tvrdi da je najmodernija reklama prikazivanje slika kraja koji želi privući putnike. Nakon što objašnjava projiciranje dijapozitiva autor veli: U sporazumu sa ministarstvom za javne radnje i zemaljskim savezom za promicanje saobraćaja (!) stranaca u kraljevini Dalmaciji g. konsulent (tj. konsultant, savjetodavac) G.(ustav) W.(ilhelm) Gessmann (1860. – 1924.) dao je umjetnički izraditi bogati izbor fotografije iz Dalmacije, osobito iz Dubrovnika kao diapositive za projekciju u bojama, te su ove slike namijenjene da najprije u Beču na lovačkoj izložbi, a zatim širom svijeta pobude zanimanje za jedinstvene krasote našega kraja. Isti gospodin se ljubazno ponudio da prikaže ove slike na korist Društva za unapređenje Dubrovnika i okolice našemu građanstvu, prije nego li ih pošalje u Beč.”

Gessmann je 1909. već boravio u Dubrovniku, javlja „Crvena Hrvatska” od 17. veljače o njegovu boravku nazivajući ga književnik i konsulent.

Prije toga je vijest u “Crvenoj Hrvatskoj” od 16. 12 1908. da je Ministarstvo javnih radnja namjestilo Gustava Gessemanna, muzealnoga tajnika i stručnog spisatelja u Gradcu (tj. Gratzu) kao privremenog stručnog pomoćnika za promicanje prometa stranaca u Dalmaciji, sa sjedištem u Dubrovniku.

Taj g. Gesseman, zlobno i istinito tvrdi članak, ne zna ni riječi hrvatski, ali je zato nećak Njegove Ekselencije Gessemanna.

“Sudeći po stricu imao bi biti kršćanski socijalac (kršćanski socijalisti, nekada moćna stranka u Austriji) i austrijanac (zašto malo slovo?, op., T.T) od Grossoesterreicha (velikoaustrijanac, austrijski šovinist op.,T.T.). Iskazao se i kao književnik jednom knjigom o Dalmaciji gdje ej iskazao sjajno – neznanje.

Njegovo imenovanje pristaje dakle potpuno u okvir “osvojenja Dalmacije” po receptu bečkih “državnika”, i mi im možemo samo čestitati na ženijalnom otkriću.”

“Crvena Hrvatska” napušta pravašku orijentaciju tih godina i nastupa antiaustrijski potičući koaliciju sa Srbima, što je zapravo politika dubrovačkoga gradonačelnika Čingrije.

Našao sam o Gessmannu da se bavio ljekovitim biljkama, okultnim stvarima i parapsihološkim fenomenima.

Njegova monografijica o Dalmaciji nije mi dostupna, ali postoji vrlo vrijedna fotodokumentacija Župe, tj. Brenotal, od Breno (tal. naziv za Župu) Tal (njemački dolina) Mislim da je to područje zapadno od Mlina. (Kupari prije nego Srebreno, ili možda lokacija sadašnjega hotela Sheratona).

Teo Trostmann

Povezane objave

Nezaobilazni izvor za sve domaće i strane istraživače

HF

Utjecaj slovačkih i čeških književnika

hrvatski-fokus

Obljetnica oslobođenja grada Klisa

HF

Jugoslavija – tragičan eksperiment povijesti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više