Hrvatski Fokus
Društvo

Kad se princ zaljubi u princa

U Berlinu se otvara prvi LGBT dječji vrtić u Njemačkoj

 

U Berlinu se otvara prvi LGBT dječji vrtić u Njemačkoj. Osnivači kažu da će vrtić u četvrti Schöneberg biti kao i ostali – samo s više upoznavanja s LGBT zajednicom. No, javnost je zabrinula činjenica da se u upravnom odboru nalazi zagovornik pedofilije. Od proljeća iduće godine vrtić će biti dio ustanove koja će se zvati “Zidkreuz Place for Life Diversity”. Zgrada u Ulici Ele Barovski bit će pretvorena u ustanovu za homoseksualne, biseksualne, transseksualne i interseksualne osobe. U zgradi će biti smješteno savjetovalište, odjel za njegu i novi dječji vrtić.

U natječaju za ravnateljicu vrtića pisalo je da se od nove voditeljice traži da bude pripadnik LGBT zajednice ili da vrlo detaljno poznaje način života tih osoba. Ravnatelj i njegov zamjenik već su pronađeni, a prema riječima ravnatelja ustanove Marcela de Grota (60) “jedan od njih dvojice pripada LGBT zajednici”. De Groot kaže da odabir odgajatelja još uvijek traje: “Nećemo odbiti ni heteroseksualne osobe koje još uvijek misle da je to dobra stvar.” Dodaje da će u vrtiću biti mjesta za 93 djece, a već je stiglo 60 zahtjeva.

Kad se princ zaljubi u princa

Nova ravnateljica je za njemačke medije navela primjer roditelja koji su prijavili dijete u vrtić: “Roditeljski par prijavio je sina u vrtić, jer voli nositi haljine i stavljati kopče u kosu za proslavu rođendana.” Nadaju se da će to ovdje biti bolje prihvaćeno nego u drugim vrtićima.“ Dodaje da su sva djeca primljena, da ima prijava roditelja iz LGBT zajednice, ali djecu upisuju i roditelji koji žive u blizini. Pedagoški koncept predviđa da se u vrtiću otvoreno pokaže što znači biti homoseksualna osoba. “Imat ćemo deset običnih knjiga za djecu, ali onda tri u kojima se princ ženi drugim princem”, kaže Marcel de Groot. Kaže, u svemu ostalom vrtić će biti kao i svaki drugi, ali će djeci koja nisu heteroseksualna biti lakše javno se izjasniti o svojoj spolnoj orijentaciji. Prema njegovim riječima, sve ostalo je kao i u bilo kojem drugom berlinskom vrtiću, samo će LGBT zajednica biti malo vidljivija.

Zagovornik pedofilije u upravnom tijeluNo, njemački mediji su prenijeli i jednu zabrinjavajuću činjenicu. Vodeći tabloid Bild prije nekoliko dana objavio je da je Ridiger Lautman (86) i član Nadzornog odbora Savjetovališta čiji je osnivač dječji vrtić, a to su prenijeli i drugi mediji. Ovaj sociolog svojevremeno je izazvao veliku polemiku u njemačkoj javnosti kada je 1994. objavio knjigu “Želja za djetetom”. Portret pedofila”. Odmah je uslijedila optužba da autor zagovara seksualne odnose odraslih i djece, a on se branio da je samo želio rasvijetliti ponašanje počinitelja kako bi se ono razumjelo.Uz podsjećanje na ovu spornu knjigu, Bild je iznio još neke podatke: “Osim toga, bio je član radne skupine Human Sexuality koja je, između ostalog, 1997. objavila brošuru Dijete i seksualnost.” Kaže: Osjećamo se prisiljenima obeshrabriti seksualnost između djece i odraslih u načelu, iako je načelno prihvaćamo. Prema pisanju medija, Lautman je 1979. godine sudjelovao u podnošenju zahtjeva za brisanje članka 176. iz Kaznenog zakona prema kojem su spolni odnosi s djecom mlađom od 14 godina kažnjivi.Nova ravnateljica Dječjeg vrtića De Groot kaže da Lautman nije ni na koji način povezan s svakodnevnim poslom i da bi s njegove strane to bilo problematično. Iz gradske uprave Berlina na upit Bilda odgovorili su da će vrlo brzo razjasniti obveze u novom vrtiću i sve provjeriti.

Deutsche Welle, 6. 10. 2022., https://www.dw.com/sr/u-berlinu-se-otvara-prvi-lgbt-vrti%C4%87-u-nema%C4%8Dkoj/a-63355257

Povezane objave

Maglar Milanović i Osmijeh Josipović

HF

AFORIZMI – Susjedni komšije

HF

AFORIZMI – Jalni lopovi

HF

Skakanje u ponor

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više