Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Zašto Bošnjaci toliko mrze susjede Hrvate!?

Što znači prag od 3 posto za popunu kluba Hrvata?

 

Naslov ovog članka je mogao biti i „Zašto mrzite komšiju Hrvata“ jer uistinu nikada u tako kratkom vremenu uposlenici AID-a u sarajevskim medijima nisu u javnost pustili toliko šovinističkih i antihrvatskih tekstova, koji odreda šire lažne informacije i sluđuju bošnjačku javnost. Ipak u duhu multikulture, tolerancije i merhameta, kao sarajevske vodeće izvozne grane, prvenstveno ćemo se baviti, temom „Kako je Schmidt za Bošnjake postao njemački turist”, piše Poskok.info.

U nastavku ćemo probati objasniti što je to Schmidt predložio (ako uzmemo zdravo za gotovo ono što je neslužbeno objavljeno u medijima), a što ga je u samo par dana srozalo s pozicije omiljenog prosvjetitelja do omrznutog podržavatelja nacizma.

Dom naroda Federacije i odluka Ustavnog suda BiH

Klubovi konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije broje po 17 izaslanika. Ustavni sud je rekao da nije u redu da se iz svake županije mora birati 1 Bošnjak, 1 Hrvat i 1 Srbin jer se time grubo narušava proporcionalnost, tj. vrijednost glasa unutar svakog naroda s obzirom da je Dom naroda = dom konstitutivnih naroda, a ne dom županija (kantona).

  • Primjer 1: Kada se promatra hrvatski narod u Federaciji, NIJE u redu (NIJE sukladno Ustavu BiH) da 24 Hrvata iz Bosansko-podrinjske županije (popis 2013.) vrijede kao 33.600 Hrvata iz Posavine i da obje te županije biraju podjednako – po jednog izaslanika u Dom naroda.

Ovih se dana Bakir Izetbegović i reis Kavazović posebno brinu za politički sudbinu Hrvata koji uživaju okruženi tolerancijom i merhametom, pa kako ih ne bi dodatno nasikirali možemo slično pokazati i na drugom primjeru.

  • Primjer 2: Kada se promatra bošnjački narod u Federaciji, NIJE u redu (NIJE sukladno Ustavu BiH) da 718 Bošnjaka iz Zapadnohercegovačke županije (popis 2013.) vrijedi kao 146.652 Bošnjaka iz Središnje Bosne i da obje te županije biraju podjednako – po jednog izaslanika u Dom naroda.

To predstavlja diskriminaciju i grubo kršenje temeljnih demokratskih načela koja se ostvaruju legitimnim političkim predstavljanjem. Tako kaže Ustavni sud BiH.

HNS je temeljem presude Ustavnog suda izradio prijedlog Zakona koji je usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a prema kojem se presuda Ustavnog suda (predmet „Ljubić“) implementira definiranjem praga od 5%, što bi rezultiralo da 4 izabrana Hrvata čiji izbor na način postojećeg izbornog zakona narušava demokratska načela (Tuzlanska, Sarajevska, Unsko-sanska i Bosansko-podrinjska županija) zajedno biraju jednog izaslanika koji će predstavljati te 4 županije u Domu naroda Federacije.

Za dobronamjernog bošnjačkog čitatelja koji u ovom trenutku želi prekinuti čitanje teksta i početi pisati komentar „Aparthejd, aparthejd …” ovo ne govori ta omrznuta UZP-ovska čeljad nego kaže Ustavni sud. A i Bakir i Peđa Kojović kažu da se presude Ustavnog suda moraju poštivati. Kad se odnose na Milorada Dodika. Društvo Bakira Izetbegovića se požalilo da prijedlog HNS-a ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Ustavni sud im je odgovorio da se ne prosipaju. „Ševe s kliksa” su ovoj vijesti posvetile 10 minuta.

Sada ćemo kratko predstaviti 4 Hrvata iz ove 4 županije izabrana u ovom sazivu Doma naroda (2018.-2022.). Opisat ćemo ih kroz njihove osobne relacije s ustavnom materijom i zakonom općenito.

  • Boris Krešić (iz Tuzlanske županije) – tipičan čudak iz DF-a. U medijima zapažen po borbi za Vladu Tuzlanske županije u kojoj neće biti ministara iz reda hrvatskog naroda (Ustavni sud Federacije je presudio da je to neustavno).
  • Damir Marjanović (iz Sarajevske županije) – poznat po godišnjem ritmu ulazaka u postojeće i osnivanje novih stranaka. Uzoran profesor i znanstvenik. Hrvati su ga upoznali kroz borbu za B/H/S jezik, kojeg Ustav ne poznaje. Komšić je 2014. godine javnost upoznao s dijalogom između njih dvojice koji je tekao ovako: „Damire, molim te, reci mi šta si. Njegov odgovor je bio da je ostali, da je iz mješovitog braka i da mu ne pada na pamet da se opredjeljuje.”. Koga zanimaju i detalji, evo poveznice: https://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/komsic-damir-je-htio-da-bude-“ostali”-pa-da-bude-bosnjak-pa-onda-hrvat-!-14887.html
  • Edim Fejzić (iz Bosansko-podrinjske županije) – kažnjen novčano i uvjetnom kaznom od 3 mjeseca zatvora jer je kupovao glasove na izborima 2018. godine. Poznat i po incidentu 2020. godine kada je nasrnuo na zastupnika SDA Nijaza Musića jer mu je ovaj čestitao Božić. „Hrvat“ Fejzić je tada rekao: „Ja sam musliman i to sam dokazao, jer da mene nije bilo Goražde bi palo 1994.“.
  • Anel Šahinović (iz Unsko-sanske županije) – izaslanik iz Unsko-sanske županije je nažalost preminuo prije 2 mjeseca u svojoj 35. godini života. Rahmet mu duši pa ga nećemo dalje spominjati u tekstu, nego ćemo nastaviti s njegovom „zamjenom“ – Hrvatom Razimom. Naime, Anel je u Dom naroda ušao u „ždrijebu“ između njega i drugog Hrvata iz Unsko-sanske županije – Razima Halkića (SDP). Protiv navedenog Razima Halkića je potvrđena optužnica zbog kaznenog djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. „Hrvat“ Razim je kao predsjedavajući Skupštine (iz reda hrvatskog naroda) usmeno ponudio i obećao Zikriji Dudiću da će ga imenovati za direktora JU Direkcije za ceste USK-a, a ovaj je u zamjenu trebao glasovati za budžet USK za 2021. godinu

Za razliku od konkretnog prijedloga HNS-a, bošnjačke stranke su zagovarale ideju da se zanemari presuda Ustavnog suda BiH i da u Domu naroda Federacije i dalje mora biti mjesta i za Borisa i za Damira i za Edima i za Razima.

Što znači prag od 3 % za popunu kluba Hrvata?

Tu na scenu stupa visoki predstavnik. Schmidt je smislio „solomonsko“ rješenje za ovu situaciju koje je puno bliže bošnjačkom zahtjevu. On je predloženi prag od 5% spustio na 3% kako bi i dalje bilo mjesta i za Borisa (Tuzlanska županija) i za Damira (Sarajevska županija), samo bi se Edim i Razim morali „dogovoriti“ koji od njih će u Dom naroda jer više ne bi bilo mjesta za obojicu, nego samo za jednog.

Zaključimo – sva ova „patriotska drama“, pozivanje na demonstracije, pobunu, sukobe itd. je samo zato što po Schmidt-ovom prijedlogu u Dom naroda Federacije ne bi više mogli i Edim i Razim, nego samo jedan od njih dvojice (ili Edim ili Razim).

Kao i obično, najžustriji u osudi prijedloga je bio Hrvat Željko K. koji je u prijedlogu OHR-a (Schmidta) da u klub Hrvata više ne mogu ući obojica (i Edim i Razim), nego samo jedan od njih vidio urotu međunarodne zajednice protiv muslimana i islama !??

Što znači prag od 3% za popunu kluba Bošnjaka?

Zašto SDA posebno protestira protiv 3 posto. Radi Edima i Razima u klubu Hrvata? Možeš misliti. Ne leži zec u tom grmu.

Naime, SDA može računati na jednog izaslanika Bošnjaka u Domu naroda iz Tuzlanske, Sarajevske, Zeničko-dobojske, Unsko-sanske i vrlo vjerojatno Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije. Ali to je samo 6 od 17 izaslanika i to garantira samo 2 od 5 mjesta u klubu Bošnjaka u Domu naroda na državnoj razini.

Ne bude li se birao jedan Bošnjak iz svake županije: Herceg-bosanska, Posavska i Bosansko-podrinjska, nego se ti mandati preraspodjele Tuzli i Sarajevu, SDA će biti na maksimalno 6 ili 7 Bošnjaka u Domu naroda Federacije, odnosno 2 Bošnjaka (od 5) u Domu naroda na državnoj razini. To je poraz SDA!

S bošnjačkim izaslanicima iz ovih manjih županija SDA može do 9 Bošnjaka u Domu naroda Federacije i 3 Bošnjaka u Domu naroda na državnoj razini. To je pobjeda SDA!

Pa zašto se onda Narod i pravda, Naša stranka, SDP bore za nešto što ih vodi u poraz? Zato što SDA-DF mašinerija uspijeva napraviti histeriju u kojoj ti se ne dozvoljava da razmišljaš svojom glavom nego tuđom. A Nikšić (SDP) je i proračunat. Pitanje je za koga on uopće igra, što priželjkuje i čega se pribojava.

Zaključimo

Znamo da sve ovo zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Ponovimo još jednom! Zašto je Schmidt u bošnjačkoj javnosti odjednom postao podržavatelj nacizma i zbog čega na vodećim sarajevskim portalima traje višednevna šovinistička kampanja protiv komšija Hrvata. Zato što bi prema mogućoj Schmidtovoj odluci Boris i Damir i dalje imali zagarantirano svoje hrvatsko mjesto u Domu naroda, a Edim i Razim bi morali odigrati jednu na „male golove“ koji od njih dvojice ide u Doma naroda.

U ovom tekstu smo se dotakli samo teme praga od 3 posto koju bošnjačke stranke posebno žestoko problematiziraju. Nećemo sada komentirati ostale dijelove neslužbenog prijedloga OHR-a u kojem se uvažavaju sve moguće želje i zahtjevi bošnjačkih stranaka oko tzv. deblokade Federacije itd.

Nadamo se da vam je ovaj tekst barem malo razjasnio histeriju oko 3% i što je u pozadini svega navedenog.

Ovo je trenutačno u Sarajevu razlog za rat i nemire. Zastrašujuće!

Poskok.info, kamenjar.com/ovo-je-trenutacno-u-sarajevu-razlog-za-rat-i-nemire-zastrasujuce

Povezane objave

Theresa May: »Sad je dosta!«

HF

Ahmed Muradbegović – hrvatski književnik

HF

Nelegimtiman ratni Ustavni sud

HF

Muslimani svojataju Hrvata Kulina bana

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više