Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Čisti zrak umjesto SF6 plina ima brojne tehnološke prednosti

Plin SF6 već desetljećima ima široko rasprostranjenu primjenu

 

Do sada su se bitne promjene u energetskoj opremi događale u periodima jednog desetljeća pa i više te su uglavnom bile izazvane ciljem zaštite okoliša; od smanjenja buke, do smanjenja dimenzija, izbacivanja štetnih materijala i maksimalnog energetskog iskorištavanja. Potreba za elektrifikacijom je sve veća i svako i minimalno poboljšanje opreme značajno utječe na globalnu sliku, kaže Vladislava Furtula, direktorica marketinga za Jugoistočnu Europu kompanije Schneider Electric u intervjuu za naš portal.

  • Na koji način klimatske promjene utječu na izazove s kojima se susreću elektrointenzivne industrije? 

– Jedan od najvećih izazova vremena u kojima živimo je ograničenje povećanja temperature zagrijavanja Zemlje na 1,5 C. Kako bi to postigli, emisiju plinova koje prave efekt staklenika (predvođeni CO2 – ugljičnim dioksidom) moramo smanjiti na pola. Veliki broj zemalja diljem svijeta se uključio u inicijativu, a prate ih i globalne kompanije čiji se broj svakim danom povećava. Zbog tako ambicioznog cilja, sljedeći logičan korak je bio smanjenje upotreba i onih elemenata opreme koji nemaju štetan utjecaj u svakodnevnom radu postrojenja, ali mogu dospjeti u okoliš ukoliko dođe do kvara ili pogrješne upotrebe. 

  • Europska komisija najavila je novi prijedlog politike o fluoriranim stakleničkim plinovima kao što je SF6. Što piše u njemu? 

– Novi paket iz Bruxellesa uključuje prijedlog da se elektrointenzivna industrija odmakne od uporabe fluoriranih stakleničkih plinova poput sumpornog heksafluorida (SF6). Ovaj najnoviji paket prepoznaje činjenicu da ako želimo da naša električna energija postane doista zelena, onda je uklanjanje F-plinova temeljni korak koji treba brzo poduzeti. 

  • Zašto su F-plinovi a posebno sa SF6 u fokusu? 

– F-plinovi su staklenički plinovi koje je stvorio čovjek, a koji imaju veliki ugljični otisak, što pridonosi globalnom zatopljenju. Koriste se u širokom rasponu industrijskih primjena, uključujući opremu za hlađenje i klimatizaciju, medicinske primjene i električnu opremu. Plin SF6 već desetljećima ima široko rasprostranjenu primjenu. U energetskoj opremi se koristi upravo zbog svojih izvanrednih dielektričnih svojstava koji pružaju visokokvalitetne performanse postrojenja u kojima se plin koristi za izolaciju sabirnica ili prekid struje. Usprkos tomu, jednom ispušten u atmosferu, plin se zadržava dugo stvarajući efekt staklenika. O utjecaju plina govori i podatak da njegov globalni potencijal zagrijavanja (GWP, Global Warming Potential) iznosi 23.500. To znači da samo jedan kilogram spaljenog SF6 plina ima isti učinak kao emisija 23.500 kilograma CO2

  • Što se promijenilo što omogućuje prelazak bez SF6 u električnoj opremi? 

– Nakon više godina istraživanja svih velikih proizvođača s ciljem da se osmisli najbolja alternativa, Schneider Electric je pronašao rješenje koje je nekoć bilo nezamislivo ukoliko želimo postrojenje malih dimenzija – zamjena SF6 plina zrakom. Radi se o inovativnoj i održivoj AirSet sklopnoj opremi koja se koristi pročišćenim zrakom kao izolatorom, u kombinaciji sa novom Schneider Electric tehnologijom prekidača temeljenih na vakuumu. Uz ovo rješenje uspješno možemo preći na novu tehnologiju pomoću koje ne povećavamo količinu SF6 plina u mreži, a da pritom svi zahtjevi za sigurnošću, malim dimenzijama ili efektivnošću ostaju zadovoljeni, pa čak i poboljšani. Osim korištenja čistog zraka umjesto SF6 plina, AirSeT postrojenja imaju i brojne druge prednosti poput ugrađene konektivnosti, odnosno opremljenosti senzorima koji mjere temperaturu, vlažnost, detektiraju parcijalna pražnjenja te šalju informacije korisniku koji, na osnovu njih, mogu napraviti plan održavanja ovisno o ambijentalnim uvjetima. Uz to, korisnici mogu na vrijeme detektirati sve potencijalne kvarove nastale uslijed loše izolacije ili konekcije, a koji su najveći uzročnik požara u transformatorskim stanicama. Sve ove informacije moguće je naposlijetku i sakupiti i obraditi softverima koji, nakon analize, nude izvještaje uz pomoć kojih možemo poboljšati sigurnost rada, povećati njihovu pouzdanost i uvesti kontrolu troškova. 

  • Kakav je odaziv za implementaciju vašeg novog rješenja? 

– Našom novom tehnologijom smo postigli značajan korak u dekarbonizaciji električne mreže te učinili energetske sustave doista održivim što su prepoznale brojne kompanije diljem svijeta. Sve je više onih kupaca koji kao jedan od prioriteta pri odabiru opreme ističu i njihov što manji štetni utjecaj na okoliš, no vjerujem kako će se najveća promjena dogoditi nakon uvođenja EU regulativa koje će dodatno ograničiti upotrebu SF6 plina, pa čak i ukinuti za primjenu u srednjenaponskim postrojenjima. 

Na temelju ove tehnologije, koja je zbilja prekretnica, razvili smo našu ponudu zelene i digitalne sekundarne srednjenaponske sklopne opreme sljedeće generacije. Schneider Electric je već proveo nekoliko uspješnih projekata primjene svojih srednjenaponskih postrojenja bez SF6 plina tipa SMAirSeT u elektroenergetskim poduzećima i tvrtkama, poput E.ON u Švedskoj i GreenAlp u Francuskoj, ali i u susjednoj Sloveniji. SMAirSeT se instalira svakodnevno, u elektrodistribucijskim mrežama te posebice u raznim komercijalnim i industrijskim primjenama. 

RMAirSeT, najnovije plinski izolirano (GIS) rasklopno postrojenje, također kombinira tehnologiju čistog zraka sa daljinskim upravljanjem i sve više osvaja elektrodistribucijske tvrtke i operatore distribucijskih usluga širom svijeta. Drago mi je da ćemo, istovremeno s globalnim plasiranjem proizvoda, i na našem području predstaviti ovo sklopno postrojenje. Lansiranje planiramo za studeni ove godine i sa nestrpljenjem očekujemo prve dojmove.

Nina Domazet, EGE

Povezane objave

INA-u ne čeka sjajna budućnost

HF

Žao mu je što svi hrvatski zastupnici nisu jedinstveno glasali protiv izvješća te najspornijih amandmana

hrvatski-fokus

Od dogovorne ekonomije do kapitalizma

HF

Više u sunčane elektrane nego u fosilna goriva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više