Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Indijci polažu nade u Rishija Sunaka

Boris Johnson povukao se iz utrke za premijera i omogućio da konzervativci i dalje vladaju

 

Mnogi Indijci oduševljeni su mogućnošću da Rishi Sunak postane prva osoba indijskog podrijetla koja je u ponedjeljak postala britanski premijer, baš kao što Hindusi diljem svijeta slave Diwalija.
Boris Johnson povukao se iz premijerske utrke kasno u nedjelju, povećavajući Sunakove izglede da preuzme čelno mjesto i zamijenivši svoju protukandidatkinju iz konzervativne stranke Liz Truss, koja je dala otkaz nakon mjesec i pol dana.
Sunakov sve izgledniji uspon u Premiership već je dospio na naslovnice većine indijskih novina – uz pobjedu indijske kriket reprezentacije nad najvećim rivalima Pakistanom u utakmici Svjetskog prvenstva T20 kasno u nedjelju.
Neki Indijci rekli su na društvenim mrežama da će Sunak postati premijer ove godine biti još posebniji jer je Indija nedavno proslavila 75 godina svoje neovisnosti od britanske kolonijalne vladavine.

Tko je Rishi Sunak?

Od glavnog dječaka, preko hedge financijaša, preko kancelara blagajnika, do premijera Rishija Sunaka. Dugo se govorilo za njega da je premijer u nastajanju – ali je li se previše uzdigao, prebrzo, pita Ben Judah u članku koji se prvi put pojavio u ljetu 2020. Kuhinja u Kutijevoj Brasserie, nedaleko od pristaništa Southamptona, nije bila mjesto, u kolovozu 1998. krenuli biste tražiti budućeg hedge financijaša, zeta milijardera i konzervativnog kancelara. Tog ljeta – ljeta Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. i bombardiranja Omagha – Kuti Miah, istoimeni ugostitelj iza curry kuće, otišao je porazgovarati s jednim od svojih konobara. “Ti ćeš biti netko, Rishi”, rekao je. Budući britanski kancelar bljesnuo je svojim poznatim osmijehom. Bio je, dodaje Miah, ‘briljantan govornik’. Rishi Sunak, tada 18-godišnjak, trebao je otići na Oxford, ali tog praznika čekao je stolove da Miah, bliska obiteljska prijateljica, zaradi džeparac. ‘Vidjela sam ga kako odrasta’, kaže Miah. Otac ga je dovodio u krevetić za nošenje.

Miah je bila brza prijateljica s Yashvirom i Usha Sunak, oboje podrijetlom iz hinduističkog Punjaba, rođeni u kolonijalnoj Keniji, odnosno Tanzaniji, čiji su roditelji migrirali iz Indije. Nakon neovisnosti Indije, obje su obitelji napustile istočnu Afriku i otišle u Southampton sredinom 1960-ih. Yashvir i Usha upoznali su se u Britaniji i vjenčali. Postao je lokalni liječnik opće prakse, a ona je vodila ljekarnu. Bili su ‘briljantni sugovornici’ i ‘vrlo snažni vjernici’ koji su ‘radili vrlo, vrlo naporno’, smatra Miah, koja se također prisjeća da su bili ‘strastveno Britanci’.

Rishi, najstariji od njihovo troje djece, izrezan je iz iste domoljubne tkanine. Ne samo da se mladi Sunak zaljubio u igru kriketa, već je u svakoj prilici žarko podržavao Englesku nad Indijom. Njegova karijera, također, slijedila je jedan od najtradicionalnijih i najpoznatijih engleskih putova na vlast. Poput pet kancelara pročelnika prije njega, Sunak se školovao na drevnom i uglednom koledžu Winchester; i kao tri ista Wykehamistička kancelara, nastavio je, kao što se i očekivalo, studirati na Oxfordu.

Ovaj ‘žestoko inteligentan’ ministar u vladi Borisa Johnsona bio je drugi najmlađi zastupnik koji je ikada preuzeo tu dužnost – ali je sada dao otkaz, jer optužbe za ‘torijevce ljigavce’ muče stranku. Danas je seizmički dan u vladi Borisa Johnsona, jer u svojoj ostavci rukuju ne jedan, već dva vodeća čovjeka u vladi: ministar zdravstva Sajid Javid i kancelar Rishi Sunak. Vijest dolazi u trenutku kontroverze oko premijerovog postupanja s tvrdnjama o neprimjerenom ponašanju protiv svog bivšeg zamjenika šefa biča Chrisa Pinchera, s optužbama da je Johnson bio upoznat s optužbama prije imenovanja Pinchera na tu ulogu.

Sunak je svoju odluku o napuštanju stranke objavio na Twitteru, napisavši: ‘Javnost s pravom očekuje da se vlada provodi ispravno, kompetentno i ozbiljno. Svjestan sam da mi je ovo možda posljednji ministarski posao, ali vjerujem da se za te standarde vrijedi boriti i zato podnosim ostavku. Moje pismo premijeru u nastavku.’

Sunak u pismu naglašava svoju dosljednu javnu potporu Johnsonu do sada, unatoč tomu što se u prošlosti ‘privatno’ nije slagao s njim. Dodaje, međutim, da čak i u vrijeme kada se ‘zemlja suočava s ogromnim izazovima’, njihovi ‘pristupi su previše fundamentalno različiti’ da bi muškarci nastavili služiti jedni uz druge.

Kao odgovor na kontroverzu oko Chrisa Pinchera, koji je podnio ostavku prošlog tjedna u svjetlu tvrdnji da je pijan pipkao dvojicu muškaraca u klubu privatnih članova, premijer je sada izjavio da je ‘pogrješka’ imenovati ga zamjenikom šefa. Johnson je rekao: ‘Gledajući unatrag to je pogrješna stvar i ispričavam se svima koji su teško pogođeni time’.

Dvije velike ostavke dolaze kao novi udarac Johnsonovom vodstvu. Mnogi su Sunaka vidjeli kao ključnog igrača u njegovoj stranci – čovjeka koji je čak predstavljen kao potencijalni premijerski nasljednik.

Vrline 42-godišnjaka mnogo su puta veličane; zbog njegovog šarmantnog ponašanja, oštrog mozga i akutnog financijskog osjećaja. Prethodno nazvan ‘Maharaja od Dalesa’, zahvaljujući svom indijskom podrijetlu i domu u Yorkshireu, njegovo imenovanje na drugi najveći vladin posao učinilo ga je drugom najmlađom osobom koja je ikada preuzela tu ulogu.

Imenovanje je uslijedilo nakon ‘rekonstrukcije vlade’ koja se dogodila u veljači 2020. kada je Sajid Javid, prethodni kancelar, podnio ostavku na tu dužnost kada je od njega zatraženo da se riješi svojih najbližih suradnika – navodno zahtjeva povezanog s Dominicom Cummingsom. Sunakova zvijezda dizala se već neko vrijeme, pa je njegovo imenovanje na to mjesto malo koga iznenadilo.

Marta Kovačić

Povezane objave

Slovenske vanjskolitičke neprilike

HF

Teksaški guverner ukinuo zabrane i dobio – zdravlje!

hrvatski-fokus

Berlin u zabludi

HF

Princ Charles prihvatio milijun funti od obitelji Osame bin Ladena

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više