Hrvatski Fokus
Hrvatska

Bugarska potpredsjednica Iliana Jotova odala počast Josipu Jurju Strossmayeru

Polaganje vijenaca organizirano je povodom obilježavanja bugarskog nacionalnog blagdana Dana narodnih buditelja

 

Potpredsjednica Republike Bugarske Iliana Jotova posjetila je u srijedu 26. listopada Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ju je primio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, a zatim je položila vijenac kraj spomenika biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače HAZU-a.

Tijekom razgovora akademik Neidhardt izvijestio je svoju gošću o povijesti, ustroju i djelovanju Hrvatske akademije i istaknuo Strossmayerove zasluge za razvoj Hrvatske, posebno na području znanosti, umjetnosti i kulture.

Na susretu su bili i potpredsjednik HAZU-a akademik Davor Miličić, bugarska veleposlanica u Hrvatskoj Genka Georgieva, predsjednik Hrvatsko-bugarske skupine prijateljstva Hrvatskog sabora Nino Raspudić i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj Raško Ivanov.

Polaganje vijenaca organizirano je povodom obilježavanja bugarskog nacionalnog blagdana Dana narodnih buditelja 1. studenog, kojim se odaje počast bugarskim prosvjetiteljima, književnicima i svima koji su dali doprinos razvoju bugarske kulture, znanosti i obrazovanja. Već tradicionalno, bugarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj odaje počast Strossmayeru koji je bio i počasni član Bugarske akademije znanosti. Zahvaljujući Strossmayeru, 1861. je izdana prva zbirka narodnih pjesama braće Konstantina i Dimitrija Miladinova, a mnogim bugarskim studentima omogućeno je školovanje na Sveučilištu u Zagrebu.

Zbog svojih zasluga Strossmayer je u Sofiji dobio ulicu sa svojim imenom i spomenik.

U utorak je Iliana Jotova posjetila Đakovo gdje je položila vijenac na njegov grob u kripti katedrale, a zatim je đakovačko-osječkom nadbiskupu mons. Đuri Hraniću predala  počasni znak ministra vanjskih poslova Bugarske „Zlatna lovorova grančica“ kojim se postumno odaje priznanje biskupu Strossmayeru za njegov posebni doprinos u procesu preporoda bugarskog naroda.

Marijan Lipovac

Povezane objave

Migranti

hrvatski-fokus

Predsjednički izbori

HF

Projekt izjednačavanja žrtve i agresora

HF

AFORIZMI – Bilo im u socijalizmu dobro

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više