Hrvatski Fokus
Znanost

Bijeli tragovi iznad Zagreba

Sitne čestice putem zraka, vode (oborina) ili tla (hrane) dospijevaju u konačnici u naš organizam i mogu izazvati brojne zdravstvene probleme

 

Dugotrajni bijeli tragovi koji nastaju preletom zrakoplova, kakve sve češće i sve više viđamo u atmosferi, nisu nimalo bezazlena pojava. Takvi tragovi sadrže sitne čestice koje u atmosferi izazivaju različite učinke. Njihov sastav može biti raznovrstan, a često se u tom kontekstu spominju aluminij, barij, stroncij… Povod, ali i opasnosti koje iz toga proizlaze mogli bi biti:

  • Vojne potrebe
  • Upravljanje vremenskim prilikama (klimom)
  • Utjecaj na raspoloženje i na zdravlje živih bića
  • Onečišćenje zraka, vode i tla
  • Nedostatak pitke vode i hrane

Sitne čestice putem zraka, vode (oborina) ili tla (hrane) dospijevaju u konačnici u naš organizam i mogu izazvati brojne zdravstvene probleme. Takve čestice su izrazito malih dimenzija pa od njih naše tijelo nema učinkovitu zaštitu. Ako se primijene umjetna elektromagnetska polja određenih svojstava, situacija može postati još gora. Jedan mogući mehanizam je povećanje propusnosti krvno-moždane barijere, nakon čega takve čestice mogu doprijeti u moždano tkivo, što može izazvati brojne zdravstvene poremećaje.

Svjedoci smo porasta broja neuroloških, kardiovaskularnih i drugih zdravstvenih problema, od Alzheimerove bolesti, različitih oblika demencije, sindroma autističnog poremećaja na dalje… Teško se može reći da postoji pravilnost u vezi pojave bijelih tragova u atmosferi, ali, može se raspoznati da postoje određeni ciklusi. Jedan takav ciklus obuhvaćen je ovim videom, a odnosi se na razdoblje od 5. do 20. listopada 2022. godine. Znakovito je da su se u tom vremenskom razdoblju ljudi pojačano tužili na zdravstvene smetnje i probleme kao što su nesanica, nedostatak energije i koncentracije, tupost, letargija, zimica i drhtavica, znojenje, mučnina, proljev, bolovi u kostima, zglobovima i mišićima, smetnje u disanju, smetnje s vidom… Stave li se bijeli tragovi u kontekst takozvanih klimatskih promjena, dovoljno je razloga za zapitati se, jesu li klimatski ekstremi rezultat (posljedica) spontanih, svakodnevnih čovjekovih aktivnosti ili uzroci mogu biti i druge naravi. (Tekst i video: Željko Škrinjar, YouTube; https://www.youtube.com/watch?v=QQ7kHcvPhfs)

Željko Škrinjar, dipl. ing. el.

Povezane objave

Osijek može biti onakav kakav jest u duši!

HF

Predsjednica Europske komisije zatražila ukidanje Nürnberškog kodeksa!

hrvatski-fokus

Neovisno izvješće farmakovigilance potvrđuje dokaze za povlačenje cjepiva protiv Covid-19

hrvatski-fokus

Ne damo vam našu djecu!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više