Hrvatski Fokus
Aktualno

Kuća bez temelja Ines Matijević Cakić

Na pojedinim prazninama unutar mreže postavljeni su crteži različitih dimenzija izrađeni olovkom na papiru, a prikazuju interijere iz autoričina doma

 

Kuća bez temelja crtačka je instalacija, a ujedno i naziv izložbe kojom se Ines Matijević Cakić prvi put samostalno predstavila riječkoj publici.

Referirajući se na zadatosti izložbenog prostora, umjetnica ga ispunjava razapetim nitima povezanima u različitim smjerovima i na različitim visinama tako da čine prostornu mrežu. Razvučene niti vizualno djeluju poput povučenih linija pa rad doživljavamo kao prostorni crtež.

Na pojedinim prazninama unutar mreže postavljeni su crteži različitih dimenzija izrađeni olovkom na papiru, a prikazuju interijere iz autoričina doma. Ovim radom Ines Matijević Cakić govori o intimnom životnom prostoru, iznosi iskustva vezana uz dom i obitelj, problematizira emocionalno stanje straha, neizvjesnosti i nestabilnosti što su ujedno teme kojima se već duži niz godina bavi u svom umjetničkom radu. Fizičkim postavljanjem niti u prostor, vizualizira se ideja prolaza i pronalaska puta u nepoznatim i nesigurnim okolnostima što interpretiramo kao umjetničino razmišljanje na intimnoj, ali i općenito o stanju u društvu.

Izložba je inicirana prilikom održavanja 54. zagrebačkog salona u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2019. godine, kada je Muzej moderne i suvremene umjetnosti dodijelio nagradu Ines Matijević Cakić. Nagrada uključuje samostalnu izložbu autorice 2022. godine u MMSU-u.

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradskih galerija Osijek te Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, uz potporu Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Nakon premijernog prikazivanja u Rijeci, izložit će se u Osijeku, u galeriji Waldinger.

Kustosica izložbe je Vilma Bartolić.

Ines Matijević Cakić rođena je 1982. u Osijeku. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika u klasi red. prof. Ante Kuduza. Doktorirala je 2016. na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva pod mentorstvom red. prof. Ante Rašića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i izv. prof. dr. Lenom Šimić.

Radi u zvanju izvanredne profesorice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje kolegije Grafika i Crtanje na Preddiplomskom studiju Likovne kulture, a od 2016. vanjska je suradnica na Građevinskom fakultetu u Osijeku.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.

https://mmsu.hr/dogadaji/ines-matijevic-cakic-kuca-bez-temelja/; https://www.hdlu.hr/2022/11/ines-matijevic-cakic-kuca-bez-temelja-u-mmsu-rijeka-11-11-2022-15-1-2023/

Povezane objave

Obnovljena suradnja dviju prijateljskih država i naroda

HF

SRB 2016. – Car je gol

HF

Kako će na predsjedničkim izborima proći HDZ?

HF

Bunjevci uništili Hrvate u Srbiji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više