Hrvatski Fokus
Kultura

Održan koncert Zagrebačke filharmonije i tenora Vittorija Grigola u Lisinskom

U povodu 30 godina diplomatskih odnosa Republike Italije i Republike Hrvatske

 

U srijedu, 16. studenog 2022. u Koncertnoj dvorani Lisinski održan je koncert u povodu 30 godina diplomatskih odnosa Republike Italije i Republike Hrvatske na kojem su nastupili Zagrebačka filharmonija i talijanski tenor Vittorio Grigolo. Koncert je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Republike Italije.

Od prvog nastupa kao solista u zboru Sikstinske kapele do uloge vodećega tenora u najprestižnijim svjetskim kazalištima, karijera Vittorija Grigola priča je o talentu, strasti i predanosti. Vittorio Grigolo rođen je u Arezzu, a odrastao u Rimu. Upravo u Vječnom Gradu, sa samo 13 godina nastupa kao mladi pastir u Tosci u Rimskoj operi uz velikoga Luciana Pavarottija, nakon čega su ga od milja prozvali Il Pavarottino. Godine 2000., s 23 godine najmlađi je tenor koji je otvorio kazališnu sezonu La Scale u Milanu, koncertom posvećenim Verdiju. Grigolo nastupa na najvažnijim pozornicama svijeta, pod ravnanjem glasovitih dirigenata kao što su Riccardo Chailly, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Myung-Whun Chung, Daniel Oren i Antonio Pappano. Godine 2010., ulogom Rodolfa u operi La Bohème, zasjao je kao nova blistava zvijezda Metropolitan opere u New Yorku. Repertoar Vittorija Grigola uključuje naslovne uloge u talijanskim i francuskim operama: Traviata, La Bohème, RigolettoLjubavni napitakLucia di LammermoorFaustRomeo i Julija, ManonHoffmannove priče, Werther i dr. O iznimno velikim diskografskim uspjesima svjedoče debitanski album In the Hands of Love (platinasta naklada), West Side Story by Bernstein i nominacija za Grammy tealbumisnimani za Sony Classical.

U želji da približi mladima operu, prvi je ostvario izvedbe dviju poznatih opera na najneobičnijim opernim daskamaTraviatu na Glavnom kolodvoru u Zürichu (2008.) i Ljubavni napitak u milanskoj zračnoj luci Malpensa (2015.). Grigolo je tumačio Vojvodu od Mantove u televizijskom filmu Rigoletto a Mantova i ostvario nezaboravnu ulogu u hvaljenom izravnom satelitskom prijenosu opere La Bohème iz Metropolitan opere u režiji Franca Zeffirellija, koji je na „najvećem platnu u Hrvatskoj“ u sklopu ciklusa Metropolitan u Lisinskom pratila i zagrebačka publika. Za umjetnički rad Grigolo je primio brojne nagrade i priznanja, potvrđujući svoj status jednoga od najvećih tenora današnjice, u što je i zagrebačka publika imala prilike uvjeriti na Grigolovu prvom gostovanju uživo u Dvorani Lisinski.

Anđelka Felja

Povezane objave

Balada o rukama

HF

Volumeni neometanog gibanja Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Jesi li još moja?

HF

Treperenja Vedrana Grabovca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više