Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Pula domaćin Šestoga hrvatskog iseljeničkog kongresa 2024. godine

Dogovorena je i konferencija o dr. Anti Ciligi, koja će se održati u veljači 2023. godine

 

Nakon uspješno održanog 5. hrvatskog iseljeničkog kongresa u Mostaru, Centar za iseljeništvo na čelu sa dr. Marinom Soptom dogovorio je 25. listopada, s puljskim gradonačelnikom dr. Filipom Zoričićem da Pula bude grad domaćin 6. iseljeničkog kongresa u lipnju 2024. godine. U razdoblju od godine i pol, bit će dovoljno vremena za dogovoriti sve detalje i pripremiti sve potrebno za održavanje jedne tako složene manifestacije. Kongres je otvoren  znanstvenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih generacija te iseljenicima i povratnicima u domovinu da predstave svoj rad i iskustva. Kroz različite tematske cjeline obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one vezane uz društvene i tehnološke promjene te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu. Dogovoren je veliki koncert u puljskoj Areni istarskih pjevača uz smotru hrvatskog iseljeničkog folklora, gostovanje ansambla narodnih plesova i pjesama Lado te nastup folklornih skupina i narodnih pjevača iz Istre. Detalji i pozivi skupinama i pjevačima uslijedit će nakon što se utvrdi točan datum održavanja Šestoga kongresa u dogovoru s Turističkom zajednicom oko smještaja sudionika i gostiju iz cijeloga svijeta.

Tematska konferencija o značaju dr. Ante Cilige za Hrvatsku u XX. stoljeću

Dogovorena je i konferencija o dr. Anti Ciligi, koja će se održati u veljači 2023. godine uz potporu Grada Pule. Dr. Ante Ciliga, veliki hrvatski, istarski sin, publicist, pisac, novinar, komunistički disident, predvodnik Proštinske bune, kojega su progonili i Staljin (zatvorio ga je 5 godina u ruski gulag) i Pavelić (strpao ga je godinu dana u Jasenovac) i Tito (Ciliga se vratio u Hrvatsku tek 1990. godine), zaslužio je da se o njemu govori i valoriziraju njegova djela. Naime dr. Ante Ciliga prvi je u svojoj knjizi „U zemlji velike laži“ objavljenoj u Parizu 1938. godine, svjedočio što se zbiva u Rusiji i kako „revolucije jedu i vlastitu djecu“. Bilo je to prvo informiranje Europe i svijeta o „sovjetskoj slobodi“. Ciliga je posvjedočio kako su čitave kompozicije seljaka vodili u ropstvo. Očajni su roditelji umiruću djecu pružali kroz prozor da im telegrafski stup smrska glavu. „Onaj koji nije živio u sovjetskim zatvorima, koncentracijskim logorima i izgnanstvu, gdje je živjelo 5 milijuna robova, koji ne pozna najveću kaznionicu u povijesti, gdje ljudi skapavaju kao muhe i ubijaju ih kao pse, gdje čovjeka tjeraju na rad kao psa, taj ne može imati pojma što je Sovjetska Rusija i staljinističko besklasno društvo“, napisao je Ciliga.

Ciliga je jugokomunistima trn u oku, jer je odbacio komunizam ocijenivši da su sva tri pokreta, partizanski, četnički i ustaški, istovjetnog  tipa i mentaliteta i čini ih ista ljudska podloga (što je potvrđeno Rezolucijom EP-a 80 godina poslije da su sva tri totalitarna  režima zločinačka). Zanimljivo je i to da je Miroslav Krleža znao za Staljinove čistke, ali nije o tomu javno progovorio.

Poslijepodne su  dr. Marin Sopta i tajnica udruge Centra za iseljeništvo Tanja Trošelj u dvorani župe Sv. Ivana Krstitelja u Puli, predstavili Zbornik radova s 3. iseljeničkog kongresa održanog u Osijeku i 4. iseljeničkog kongresa održanog, zbog Covid-19, dijelom u Zagrebu, a dijelom u Mariji Bistrici.

U pripremi je zbornik s 5. iseljeničkog kongresa u Mostaru.

Lili Benčik

Povezane objave

Shvatili smo

HF

Zašto je poništen natječaj za ravnatelja ZKVH-a?

hrvatski-fokus

ODA SRIJEMSKOJ ZEMLJI

HF

ISPRAVAK INTERVJUA – novo sramoćenje

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više