Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Pula domaćin Šestoga hrvatskog iseljeničkog kongresa 2024. godine

Dogovorena je i konferencija o dr. Anti Ciligi, koja će se održati u veljači 2023. godine

 

Nakon uspješno održanog 5. hrvatskog iseljeničkog kongresa u Mostaru, Centar za iseljeništvo na čelu sa dr. Marinom Soptom dogovorio je 25. listopada, s puljskim gradonačelnikom dr. Filipom Zoričićem da Pula bude grad domaćin 6. iseljeničkog kongresa u lipnju 2024. godine. U razdoblju od godine i pol, bit će dovoljno vremena za dogovoriti sve detalje i pripremiti sve potrebno za održavanje jedne tako složene manifestacije. Kongres je otvoren  znanstvenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih generacija te iseljenicima i povratnicima u domovinu da predstave svoj rad i iskustva. Kroz različite tematske cjeline obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one vezane uz društvene i tehnološke promjene te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu. Dogovoren je veliki koncert u puljskoj Areni istarskih pjevača uz smotru hrvatskog iseljeničkog folklora, gostovanje ansambla narodnih plesova i pjesama Lado te nastup folklornih skupina i narodnih pjevača iz Istre. Detalji i pozivi skupinama i pjevačima uslijedit će nakon što se utvrdi točan datum održavanja Šestoga kongresa u dogovoru s Turističkom zajednicom oko smještaja sudionika i gostiju iz cijeloga svijeta.

Tematska konferencija o značaju dr. Ante Cilige za Hrvatsku u XX. stoljeću

Dogovorena je i konferencija o dr. Anti Ciligi, koja će se održati u veljači 2023. godine uz potporu Grada Pule. Dr. Ante Ciliga, veliki hrvatski, istarski sin, publicist, pisac, novinar, komunistički disident, predvodnik Proštinske bune, kojega su progonili i Staljin (zatvorio ga je 5 godina u ruski gulag) i Pavelić (strpao ga je godinu dana u Jasenovac) i Tito (Ciliga se vratio u Hrvatsku tek 1990. godine), zaslužio je da se o njemu govori i valoriziraju njegova djela. Naime dr. Ante Ciliga prvi je u svojoj knjizi „U zemlji velike laži“ objavljenoj u Parizu 1938. godine, svjedočio što se zbiva u Rusiji i kako „revolucije jedu i vlastitu djecu“. Bilo je to prvo informiranje Europe i svijeta o „sovjetskoj slobodi“. Ciliga je posvjedočio kako su čitave kompozicije seljaka vodili u ropstvo. Očajni su roditelji umiruću djecu pružali kroz prozor da im telegrafski stup smrska glavu. „Onaj koji nije živio u sovjetskim zatvorima, koncentracijskim logorima i izgnanstvu, gdje je živjelo 5 milijuna robova, koji ne pozna najveću kaznionicu u povijesti, gdje ljudi skapavaju kao muhe i ubijaju ih kao pse, gdje čovjeka tjeraju na rad kao psa, taj ne može imati pojma što je Sovjetska Rusija i staljinističko besklasno društvo“, napisao je Ciliga.

Ciliga je jugokomunistima trn u oku, jer je odbacio komunizam ocijenivši da su sva tri pokreta, partizanski, četnički i ustaški, istovjetnog  tipa i mentaliteta i čini ih ista ljudska podloga (što je potvrđeno Rezolucijom EP-a 80 godina poslije da su sva tri totalitarna  režima zločinačka). Zanimljivo je i to da je Miroslav Krleža znao za Staljinove čistke, ali nije o tomu javno progovorio.

Poslijepodne su  dr. Marin Sopta i tajnica udruge Centra za iseljeništvo Tanja Trošelj u dvorani župe Sv. Ivana Krstitelja u Puli, predstavili Zbornik radova s 3. iseljeničkog kongresa održanog u Osijeku i 4. iseljeničkog kongresa održanog, zbog Covid-19, dijelom u Zagrebu, a dijelom u Mariji Bistrici.

U pripremi je zbornik s 5. iseljeničkog kongresa u Mostaru.

Lili Benčik

Povezane objave

Izjednačio hrvatsku predsjednicu s Pupovcem

HF

Đurđinu više dinara nego ostalim Hrvatima

HF

Nedodirljivi krug nedodirljivo (o)bogaćenih

HF

Tko ima prava na manjinska prava?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više