Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Uspješna godina obilježena brojnim iskoracima

Nova energetska kriza potvrđuje koliko je neophodno osigurati još snažniju nacionalnu konkurentnost

 

Tijekom povijesti smo se osvjedočili kako svaka kriza otvara i određene prilike te ne možemo zanemariti činjenicu da poslujemo u elektroindustriji, a trenutačno je prisutan globalni trend snažnog investiranja u zelenu energetsku tranziciju. Industrija je iskoristila priliku značajnijeg rasta potražnje za proizvodima i opremom iz područja elektroenergetike, prije svega za transformatorima, te je KONČAR i u ovoj godini povećao prihode na svim ključnim tržištima. Ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja usprkos svim negativnim i složenim makroekonomskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine. 

Energetski projekti širom svijeta

U svijetu smo prije svega prepoznati kao proizvođač transformatora koje najvećim dijelom izvozimo, a pri čijoj se proizvodnji teži zelenim rješenjima kao što su korištenje biorazgradivih tekućina koje ne onečišćuju okoliš i razvoj transformatora sa smanjenom bukom, gubitcima i ugljičnim otiskom. Veseli i činjenica kako imamo sve više zahtjeva kupaca za transformatorima s certifikatom ugljičnog otiska proizvoda (eng. CFP, Product Carbon Footprint), prije svega s tržišta Europske unije. Tijekom 2022. godine napravljen je i značajan iskorak na tržište Švedske u području transformatorskih stanica. U proteklom razdoblju započeta je realizacija dvaju ugovora rekonstrukcije transformatorskih stanica za dva švedska kupca, Vattenfall i Svenska kraftnät, te je uspješno završena pretkvalifikacija za realizaciju najsloženijih projekata švedskog operatera prijenosnog sustava. Time su stvoreni preduvjeti za daljnje jačanje na tom, za KONČAR, iznimno značajnom tržištu s prepoznatim ogromnim potencijalom. 

U lipnju je s iračkim Ministarstvom elektroenergetike ugovoren projekt revitalizacije HE Haditha u Iraku vrijedan 65 milijuna eura. Osim što se obnavlja najveći hidroenergetski objekt koji je prema načelu ‘ključ u ruke’ KONČAR izgradio u svojoj stoljetnoj povijesti, ovim smo se projektom na velika vrata vratili na iračko tržite. 

Nakon što smo još 2020. izgradili te u rad pustili tada najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, na otoku Visu, u studenome ove godine na istoj smo lokaciji u probni rad pustili i vlastiti sustav baterijskog spremnika električne energije snage 1 MW, s mogućnošću pohrane 1,44 MW h električne energije. Još jedan primjer razvoja vlastitih inovativnih rješenja je nedavno predstavljeni potopljeni agregat za male hidroelektrane. Namijenjen je globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s malim padom vode bez velikih brana i akumulacija, a ugradit će se u sklopu izgradnje MHE Otočac koju smo ugovorili u listopadu.

Prometna i pametna rješenja 

Osim u elektroenergetici, KONČAR i u tračničkom segmentu uživa opravdan ugled, a sredinom studenoga 2022. godine prema kupcu Liepājas tramvajs krenuo je i posljednji od 14 ugovorenih niskopodnih električnih tramvaja namijenjenih javnom prijevozu grada Liepāje u Latviji. Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU-a, a vrijednost tog posla iznosila je gotovo 21 mil. eura. U segmentu vlakova KONČAR je u kolovozu potpisao dodatak Ugovoru o kupoprodaji sedam dizel-električnih motornih vlakova, financiranih zajmom EUROFIMA-e u iznosu od 31 mil. eura. Time je regulirana i posljednja faza ugovora iz 2014. godine o proizvodnji 44 vlaka, odnosno 32 elektromotorna vlaka za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz te 12 dizel-električnih motornih vlakova za regionalni promet. Trenutačno intenzivno radimo i na razvoju vlakova i tramvaja na baterijski i hibridni pogon te na rješenjima s primjenom vodika u elektro-pogonima tračničkih vozila.

Proces povećanja udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora započeo je i neprekidno će biti motiviran nastojanjem smanjenja emisija plinova koji imaju štetan utjecaj na dugoročnu održivost. Trend promjene strukture energenata koji se koriste za proizvodnju električne energije određuje i nove tehničke i ekonomske zahtjeve postavljene pred elektroenergetski sustav. KONČAR je i tijekom ove poslovne godine sustavno ulagao u ‘smart grid’ tehnologije, mikromreže te digitalizaciju proizvoda i poslovnih procesa. 

Snažna partnerstva za daljnju digitalizaciju

Nastavili smo i s razvojem digitalnih rješenja za upravljanje naprednim mrežama, kritičnom infrastrukturom i gradovima. Nedavno je predstavljena nova inačica SCADA softvera PROZA Station za nadzor i upravljanje trafostanicama u sustavima za prijenos i distribuciju električne energije. Jedna od važnih prednosti novog rješenja je mogućnost primjene u računalnom oblaku, što omogućava ekonomski isplativo digitalno upravljanje distribucijskim trafostanicama srednje i niže naponske razine, ključno za izgradnju napredne energetske mreže. 

Sredinom godine potpisali smo sporazum o strateškoj suradnji s hrvatskom podružnicom njemačke tvrtke Rittal, koji će omogućiti cjelovitu ponudu energetski učinkovite, sigurne i pouzdane hardverske osnove te naprednog softverskog sustava za nadzor i upravljanje podatkovnim centrima, kao i zajednički nastup na tržištu u Hrvatskoj i inozemstvu. S njemačkom tvrtkom PSI Software u studenome je potpisan partnerski ugovor o strateškoj suradnji u području projektiranja, izgradnje i upravljanja urbanim centrima za mobilnost u javnom prijevozu te centrima upravljanja za podatke, vodu, plin i grijanje. Takva suradnja KONČARU otvara mogućnost povezivanja portfelja digitalnih rješenja i zajednički nastup na tržištu te nove prilike za ubrzanu digitalizaciju kritične i urbane infrastrukture u Hrvatskoj i zemljama regije.

Razvoj hrvatske industrije kao odgovor na energetsku krizu

Promjene vezane uz energetsku tranziciju zahtijevaju i velika  financijska ulaganja, ali su istovremeno otvorene i brojne mogućnosti dobivanja tih sredstava iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti i fondova EU-a. Nažalost, iz iskustva nam je poznato kako brojni projekti vezani za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora zbog složenih zakonskih procedura i postupka ne uspijevaju ili teško dođu do faze realizacije i na tome treba ozbiljno raditi. Samo promišljenim razvojem i ulaganjima Hrvatska može postati energetski samodostatna. 

U svijetlu aktualne energetske krize društvo u cjelini mora biti svjesno važnosti daljnjeg razvoja hrvatske industrije, koja dokazano ima sposobnosti razvijati nove tehnologije uz bok vodećim svjetskim korporacijama. Potrebno je osigurati investicijsku klimu koja ih na svakom koraku podupire, poglavito kad govorimo o stvaranju referenci za izvoz, u cilju osiguranja još snažnije nacionalne konkurentnosti u budućnosti. 

Mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA

Povezane objave

Učinkovita rasvjeta

HF

Guraju nam porez na nekretnine

HF

Kako je biti mlada i vrhunski obrazovana žena u energetici

hrvatski-fokus

Makroekonomski učinci sistemskog stresa: pristup pomičnog indeksa prelijevanja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više