Hrvatski Fokus
Kultura

Dvije grane apstraktne forme i figurativa kipara Ivana Jakšića

Izniman autorski opus akademskog kipara mlađe generacije

 

Ivan Jakšić, Bračanin, akademski kipar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, odrastao u obitelji skulptora nekoliko generacija, otac mu je uvaženi akademski umjetnik Pero Jakšić, diplomirao na ALU-u u Parizu, autor je iznimnog opusa, kompleksnog i impresivnog u kome se ističu dvije grane, apstraktne forme i figurativa.

Velika je to nadahnhjujuća moć koja omogućuje autoru kontinuirano i istodobno prezicno izražavanje i u kreacija apstrakcija ali i jednako tako i u stvaranju figurativnog svijeta.

Valovitost čistih linija i reflektirajuća površina ističu se u sjajnim ciklusima slobodno formiranih skulptura, sve izvedeno u kamenu, od bračkoga, bijelog i crnog, tvrdog i gotovo nepokornog i prilepskog, mekog i lakšeg za obradu.

Osobitost opusa Ivana Jakšića u trenutcima promatranja iz neposredne blizine njegovih djela jest i izravno osjećanje strujanja mora, gibanja čudesnog  morskog svijeta, života raznolikih bića.

U ciklusima klasičnih skulptura ističu se portreti blaženika kardinala Stepinca, likovi žena, uglednici i težaci, realiziranih uspješno u prirodnoj veličini.

Kiparstvo Ivana Jakšića već sada je dosegnulo maestralne razine, uz osebujan autorski pečat, vidljiv i samosvojan.

Njegov bogati opus nosi sva dobra obilježja umjetnosti, radoznalost i htijenje, neumorni stalni rad i neutaživu želju za stvaranjem specifičnog, originalnog djela.

Svakako bi bilo dobro da niz odabranih skulptura Ivana Jakšića bude u najskorije vrijeme prezentirano u adekvatnom izložbenom prostoru, približujući njegovu atraktivnu umjetnost mnogima.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Žunjićevi tekući akrili i ulja na platnu

HF

Slikarstvo života Petera Weisza

HF

Ritam grada, glazba, rockerska kultura…

HF

Okrutna tuđina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više