Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Donji horizonti i oko njih

Ne stoji priča da će zbog vode koja dolazi u HE Plat isušiti Dolina Neretva

 

Nisam kasno zaspao ali sam se zato rano probudio i odlučio podijeliti razmišljanje kako bi osjetio vaše mišljenje sretnemo li se negdje u Gradu, na putu, komentaru na mrežama, razgovoru ili poruci putem “pametnog” telefona. Naime bliži se ponovo početak suđenja za tragediju u hidroelektrani Dubrovnik. Danak u krvi, milijardama kuna, sudbinama i perspektivama gori u Platu a nastoji se ohladiti vodama Trebišnjice i ledom duša, koje nastoje zamrznutim držati ljudski duh ali nije nas svih dohvatila ezoterija “novih” bogova Belzebuba, Baphometa… razumljivije Sotone.

Malo komu olako vjerujem, ali u svakome od nas čuči Čovjek i to je razlog da za ljude gajim nadu i Bog mi pomaže. Kad izgubim poneku osluhnem i on kaže značajno: “Ljubi bližnjega svoga”, zbog toga se ne čudim i ne mrzim jer volim ljude. Oprosti Bože jer ne? znaju što čine.

Čemu ovakav uvod i dramatika kad je sve stavljeno na debeli led već pune četiri godine, a dalje se hladi ne bi li palo u nemilost zaboravu i umorilo rijetke koji traže pravu istinu. Malo tko progovara, lagano su svih utihnuli, što mislite hoće li ušutjeti i mene i vas za koje progovaram, jer sam sâm nitko i ništa, snago moja velika od istoga nam Boga.

Sjetite se kad su bili na prvom “početku” suđenja u Dubrovniku odvjetnici razine Prodanovića, Hodaka pa upitali ono što od prvoga dana nadležne pitam. Ne kako se razvijao, nego kako je nastao taj prokleti požar, tko ili što ga zapalilo.

U tišini koja se nad slučajem nadvila čitam. Doris Košta, koja zastupa obitelji žrtava jasno piše riskirajući da joj se spočita ne šutnja tijekom vođenja sudskog procesa. Kaže Doris: “ Žao mi je , ali nitko ne želi protiv države niti protiv institucija! Nitko se ne želi zamjeriti Hrvatskoj elektroprivredi. Pogon u Platu ni danas ne bi radio kad bi neka državna inspekcija savjesno napravila izvid sigurnosnih uvjeta u podzemlju HE.”

Zbog čega ovako otvoreno piše. Zbog toga što joj je netko rekao, netko napisao i sad to živi i u vama za koje se varaju da ste ovce u njihovom stadu. Ne treba boljeg dokaza od markice “Potvrđeni za Covid-a”, unatoč svih prijetnji a ni ostali nisu ovnovi kojima su govorili “Cijepi se”, jer su većinom na to egzistencijom natjerani, što pokazuje i referendum nedemokratski zaustavljen voljom njihovih (Vlada) izabranika u Ustavnom sudu.

Nego da se mi vratimo onomu što vam imam reći. Prije pola godine čitam, sad ponovno izlazi na portalima reciklirano od strane EU-ropskih financijaša, ne o tomu da treba rasvijetliti smrt tri mlada života, nego visoka razmišljanja o potrebi zatvaranja hidroelektrane u Platu. I ne piše to bombastično, nego onako na mala vrata od stručnjaka, kao što su priznati Đuro Capor i Ivo Lučić, koje neki (izuzev naoko poznatih im ciljevima) zbog svjetonazora drže leftardima, što oni naravno nisu.

Ma kakva ljevica. Možda ona zidarska. Njihovi prijatelji, recimo gradonačelnik Zagreba Davor Tomašević nema?!? veze s parcelama zemlje koje su u vlasnosti Zelene akcije što ju je vodio “aktivista” Tomašević, ali ni s vraćanjem tvrđave Imperijal u ruke Gradu i Građanima, jer je za to zaslužna Udruga branitelja Dubrovnika, koja je stala u njenu obranu skupa s tihom većinom oduprijevši se postignutoj interesnoj većini udruga proizašlih iz Domovinskog obrambenog rata, koje je vodio branitelj (do duše upitnih “par dana”) i neuspješni kandidat za mjesto gradonačelnika Dubrovnika, Andro Vlahušić.

Toga se trgovanja utvrdom na Srđu “branitelji”, a danas samo veterani mogu jedino sramiti pred pukom, a i pred svojom djecom.

Da malo skratim i budem vam jasniji, kako sam i momu prijatelju Tonću Karužiću napisao u jednoj prepisci o Gornjim horizontima: “To s vodom i Gornjim horizontima je zanimljiva priča… Neki naši?, bolje bi bilo reći neki s ove strane, ne bore se baš da do projekta ne dođe i time riješe uzroke problema nego kao “vakcinu” nude čudnu priču kako je najopasnije to što svu vodu Doline Neretve pije HE Dubrovnik u Platu… To za sobom povlači zaključak da bi je trebalo zatvorili (hidroelektranu)…

Brate sumnjiva mi je ta “anti”-propaganda iz novokomponirane kuhinje na koju su nasjeli i neki moji suborci u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije preplašeni da će zbog vode koja dolazi u HE Plat isušiti Dolina Neretva. Ja ti u te priče ne vjerujem ! Do sad je sve bilo u redu i vode za rad nekad najvećeg proizvođača električne energije u Hrvatskoj, onoga u Platu nije nedostajalo, a sad bi je on tobože svu progutao…. Čitam što pišu i što se onda reciklažno osvježeno objavljuje u Du Listu (pod patronatom EU-Ropske)… Po meni, iz nekih njima zasigurno poznatih razloga mantraju ljude !!!”

Voda koja iz današnjih i budućih akumulacija, onih koje bi u slučaju pucanja poplavile i pobile sve stanovnike Popovog Polja i dalje, s nesagledivom štetom i s ove strane granice sve do mora, prema onome što uglednici pišu naglašeno, nigdje nije problematična u BiH, nego u našemu hrvatskomu Platu.

Ivo Lučić: “Ako je netko oduzeo vodu Trebišnjice koja je prirodno išla donjem toku Neretve, to može biti samo HE Dubrovnik u Platu, koja je u rukama hrvatske vlasti, na kojem hrvatska vlast i dalje inzistira.” Zaključak je ispod sota (prikriven) … Znači zaustavite rad HE u Platu, nemojte ni za živu glavu staviti u funkciju nova dva agregata, koja su u ostvarivom planu jer će Plat popiti svu vodu Doline Neretve. Alo, čekaj malo, a profitirat će Vuk Hamović&Co.

Kako bi to pametni “osnažili” spominju i zagađenu vodu budućeg Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, sjeverno od Stona.

Udrobi, izračunaj, zbroji, pomnoži i dođi do zaključka u paradigmi premisa koje ne piju vode, ali pije je Plat, kao da i onako ne bi tekla u more.

To što se namjerava raditi Gornjim horizontima ne može se riješiti Donjim Horizontima (Željko Raguž je u sasvim drugom, opravdano šaljivom kontekstu spomenuo jednom gornju i donju misleću glavu), jer voda prirodno ne teče uzbrdo već se sliva. Ali poštovani karstolože Ivo Lučiću i kolega po zvanju Đuro Capore, ako slušate što govori i piše nestručni vam Mujan iz perspektive svoje interdisciplinarne struke onda ste upravo od njega čuli da u slučaju potrebe Hrvatska može Plat pozlatiti reverzibilnošću. Hidroelektrana u Platu mogla bi postati  reverzibilna. I Neretljani bi mogli branama jamiti vodu i stvarati probleme uzvodno, a kanaliziraju li je neki otamo za Crnu Goru ili Italiju Narod, Hrvati u BiH to sigurno neće dopustiti, a bogme se jednostrana devastacija i otimanja mijenjanjem prirodnih tijekova mogu drugim sredstvima tretirati. Što je ono pokojni general Daidža bio rekao: “Ima jedna ljekovita biljka… zovu je degenek”.

Mašta kao šo vidite može svašta, ali ne samo vaša, uvijek spremna za protiv, bezidejna do mjere da župan Dobroslavić, gradonačelnik Franković i načelnici Nardelli, Knežić, Antunica i Lasić mogu sasvim mirno spavati jer im upravo vi zibate postelju držeći da ćete financiranjem izbora za mjesni odbor uskočiti jednom na njihovo mjesto. Ne spavaju vam oni dok ima nas koji ih budimo odlučno i konstruktivno predlažući i boreći se za ono što bi bilo za svih bolje. Suprotstavljajući se svemu što iz određenih uskih razloga neki od njih žele progurati ispod žita.

Nema, niti će biti milosti jer nisam ni slučajan, niti sam.

Sam čovjek ne može ništa ali treba ljubiti Ljude i Boga svesilnoga, a oni koji drže da smo ovce bez svoga Pastira grdno se varaju, ali to je njihova i stvar njihovog svjetonazora.

Ne damo hidroelektranu u Platu, ne damo da Centar za gospodarenje otpadom zagadi Malostonski zaljev, premda mi ni na Srđu, ni u Konavlima ili Lučinom Razdolju nemali ni jedne čestice zemlje kojoj prenamjenama raste cijena. Ima toga i u samom Gradu, do duše ne u jezgri ali nedaleko (tamo je i predio Sveti Jakov).

Pišem jedan pamtim dva, a za Plat me tek imate čuti i vi, i još više oni koje gore spominje i ne spominje poznata Odvjetnica, ali da iznenadim. Igram na Nju, ali i te kako na Odvjetnike. Niste me razumjeli?!? Bit će jasnije uskoro kad, ako, krene suđenje. Ovo je tek zagrijavanje !!!

p.s. držite li da se radi o lokalnoj dubrovačkoj priči sjetite se poskupljenja energenata i činjenice da je za njih i gubitke HEP-a, a prelijevanja u privatne džepove (čemu svjedoče i afere) moguće (u slučaju električne energije) najveći razlog HE Dubrovnik. Ovo je hrvatsko pitanje !

Marko Mujan, nezavisni vijećnik u Skupštini DNŽ-a s liste Most-a

Povezane objave

Druga strana najmanjeg državnog deficita

HF

Biramo nagradu publike

hrvatski-fokus

Gdje Dunav ljubi tradiciju

HF

Na ključne odluke u energetici čeka se predugo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više