Hrvatski Fokus
Vanjska politika

TSMC – tajvanska multinacionalna tvrtka za proizvodnju i dizajn ugovora o poluvodičima

Tko upravlja najvrjednijom svjetskom poluvodičkom tvrtkom?

 

Semiconductor Manufacturing Company Limited  je tajvanska multinacionalna tvrtka za ugovornu proizvodnju i dizajn poluvodiča.

Tajvanska tvrtka za proizvodnju poluvodiča Limited (TSMC; također nazvana Tajvan poluvodič) je tajvanska multinacionalna tvrtka za proizvodnju i dizajn ugovora o poluvodičima. To je najvrjednija svjetska poluvodička tvrtka, najveća posvećena svjetska posvećena neovisna (čista igrapoluvodička ljevaonica, i jedna od najvećih tajvanskih tvrtki, sa sjedištem i glavnim operacijama smještenim u Znanstvenom parku Hsinchu u Hsinchuu. U većinskom je vlasništvu stranih ulagača.

Osnovan na Tajvanu 1987. godine od strane Morrisa Changa, TSMC je bila prva posvećena ljevaonica poluvodiča na svijetu i dugo je bila vodeća tvrtka u svom području. Kada se Chang povukao 2018. godine, nakon 31 godine vodstva TSMC-a, Mark Liu postao je predsjednik, a C. C. Wei postao je glavni izvršni direktor. Uvršten je na Tajvansku burzu (TWSE: 2330) od 1993.; godine 1997. postala je prva tajvanska tvrtka uvrštena na njujoršku burzu (NYSE: TSM). Od 1994. godine TSMC ima složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 17,4 % prihoda i CAGR od 16,1 % zarade.

Većina vodećih tvrtki za poluvodiče basni kao što su AMD, APLE, ARM, Broadcom, Marvell, Media Tek, Qualcomm, kupci su TSMC-a, kao i tvrtke u nastajanju kao što su Allwinner TechnologyHiSilicon, Spectra7 i UNISOC. Vodeće tvrtke za programabilne logičke uređaje Xilinx i prethodno Altera također koriste ili koriste usluge ljevaonice TSMC-a. Neki integrirani proizvođači uređaja koji imaju vlastita postrojenja za proizvodnju, kao što su IntelNXPSTMicroelectronics i Texas Instruments, dio svoje proizvodnje prepuštaju TSMC-u. Najmanje jedna poluvodička tvrtka, LSI, ponovno prodaje TSMC pločice putem svojih usluga dizajna ASIC-a i portfelja intelektualnog vlasništva dizajna ASIC-a.

TSMC ima globalni kapacitet od oko trinaest milijuna pločica ekvivalentnih 300 mm godišnje od 2020. godine i proizvodi čipove za kupce s procesnim čvorovima od 2 mikrona do 5 nanometara. TSMC je prva ljevaonica koja pruža 7-nanometarske i 5-nanometarske (koristi ga Apple A14 i M1 SoC iz 2020., kao i MediaTek Dimensity 8100) proizvodne mogućnosti, a prva koja komercijalizira ekstremnu ultraljubičastu (EUV) litografiju u velikom volumenu.

Tvrtka već veći dio svog postojanja povećava i nadograđuje svoje proizvodne kapacitete, iako pod utjecajem ciklusa potražnje poluvodičke industrije. U 2011. godini tvrtka je planirala povećati izdatke za istraživanje i razvoj za gotovo 39 % na 50 milijardi NT $ kako bi se obranila od rastuće konkurencije. Tvrtka je također planirala proširiti kapacitete za 30 % u 2011. godini kako bi zadovoljila snažnu potražnju na tržištu. U svibnju 2014. upravni odbor TSMC-a odobrio je odobrena sredstva za kapital u iznosu od 568 milijuna USD za uspostavljanje, pretvaranje i nadogradnju kapaciteta napredne tehnologije nakon što je tvrtka prognozirala veću potražnju od očekivane. U kolovozu 2014. upravni odbor TSMC-a odobrio je dodatna odobrena sredstva za kapital u iznosu od 3.05 milijardi USD. Godine 2011. objavljeno je da je TSMC započeo probnu proizvodnju A5 SoC i A6 SoC-ova za Appleove iPad i iPhone uređaje. Prema izvješćima, od svibnja 2014., Apple nabavlja svoje nove A8 i A8X SOC-ove iz TSMC-a, a kasnije je nabavljao A9 SoC i s TSMC-om i sa Samsungom (kako bi povećao glasnoću za lansiranje iPhonea 6S) s tim da A9X proizvodi isključivo TSMC, čime je riješeno pitanje nabave čipa u dva različita različita veličine mikroarhitekture. Apple je postao najvažniji kupac TSMC-a. U listopadu 2014. godine ARM i TSMC najavili su novi višegodišnji sporazum za razvoj 10 nm FinFET procesora temeljenih na ARM-u.

U 2020. godini TSMC je postao prva poluvodička tvrtka na svijetu koja se prijavila za RE100, obećavajući da će do 2050. koristiti 100 % obnovljivu energiju. TSMC čini otprilike 5 % potrošnje energije na Tajvanu, što premašuje potrošnju glavnog grada Taipeija. Stoga se očekivalo da će se tom inicijativom ubrzati preobrazba u obnovljivu energiju u zemlji.  Rezultati TSMC-a za 2020. bili su neto prihod od 17,60 milijardi USD na konsolidirani prihod od 45,51 milijardu USD, koji je porastao 57,5 posto i 31,4 posto u odnosu na razinu iz 2019. od 11,18 milijardi američkih dolara neto prihoda i 34,63 milijarde američkih dolara konsolidiranih prihoda. Njegova tržišna kapitalizacija iznosila je više od 550 milijardi dolara u travnju 2021.

Prihodi TSMC-a u prvom tromjesečju 2020. dosegli su 10 milijardi USD, dok je njegova tržišna kapitalizacija iznosila 254 milijarde USD. Tržišna kapitalizacija TSMC-a dosegla je vrijednost od 1.9 bilijuna NT $ (63.4 milijarde USD) u prosincu 2010. Bio je na 70. mjestu FT Global 500 2013 liste najcjenjenijih svjetskih tvrtki s kapitalizacijom od 86.7 milijardi USD, dok je u svibnju 2014. dosegao 110 milijardi USD. U ožujku 2017. tržišna kapitalizacija TSMC-a prvi je put nadmašila onu poluvodičkog diva Intela, dosegnuvši 5.14 bilijuna NT $ (168.4 milijarde USD), a Intelova je iznosila 165.7 milijardi USD. Dana 27. lipnja 2020. godine TSMC je nakratko postao 10. najvrjednija tvrtka na svijetu, s tržišnom kapitalizacijom od 410 milijardi AMERIČKIH DOLARA.

U srpnju 2020. TSMC je potvrdio da će do 14. rujna zaustaviti isporuku silikonskih pločica kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Huaweiju i njegovoj podružnici HiSilicon.

Kako se povećava rizik od rata između Tajvana i Narodne Republike Kine, TSMC i njegovi ulagači istražili su opcije za ublažavanje posljedica takvog događaja. Od početka 2020-ih TSMC je proširio svoje poslovanje izvan otoka Tajvana, otvarajući nove fabse u Japanu i Sjedinjenim Državama, s daljnjim planovima za širenje u Njemačku. U studenom 2020. dužnosnici u Phoenixu u Arizoni u Sjedinjenim Državama odobrili su TSMC-ov plan za izgradnju tvornice čipova u gradu vrijedne 12 milijardi dolara. Odluka o lociranju tvornice u SAD-u uslijedila je nakon što je Trumpova administracija upozorila na pitanja koja se tiču svjetske elektronike napravljene izvan SAD-a. U 2021. godini vijesti su tvrdile da bi se postrojenje moglo utrostručiti na otprilike ulaganje od 35 milijardi dolara sa šest tvornica. Nakon gotovo godinu dana javne kontroverze u vezi s nestašicom cjepiva protiv bolesti COVID-19, sa samo oko 10 % od 23,5 milijuna cijepljenih stanovnika; u lipnju 2021. tajvan je pristao dopustiti TSMC-u i Foxconnu zajednički pregovaranje o kupnji cjepiva protiv bolesti COVID-19 u njegovo ime. Kineski prodajni agent BioNTecha Fosun Pharma objavio je u srpnju 2021. da su dva proizvođača tehnologije postigla dogovor o kupnji 10 milijuna cjepiva biontech covid-19 iz Njemačke za Tajvan. TSMC i Foxconn obećali su da će svaki kupiti pet milijuna doza za do 175 milijuna dolara, za donaciju tajvanskom programu cijepljenja. Zbog globalnog nedostatka poluvodiča 2020.-2022., United Microelectronics podigao je cijene otprilike 7-9 posto, a cijene za TSMC-ove zrelije procesore podići će se za oko 20 posto. U studenom 2021. TSMC i Sony najavili su da će TSMC osnovati novu podružnicu pod nazivom Japan Advanced Semiconductor Manufacturing (JASM) u Kumamotu u Japanu. Nova podružnica proizvodit će 22 i 28-nanometarske procese. Početno ulaganje bit će približno 7 milijardi dolara, a Sony će uložiti oko 500 milijuna dolara za manje od 20 % udjela. Početak izgradnje postrojenja za proizvodnju očekuje se 2022., a početak proizvodnje trebao bi započeti dvije godine kasnije 2024.

U srpnju 2022. godine TSMC je objavio da je tvrtka ostvarila rekordnu dobit u drugom tromjesečju, s neto prihodom većim za 76,4 posto u odnosu na prošlu godinu. Tvrtka je zabilježila stalan rast u sektoru automobilskih i podatkovnih centara s određenom slabošću na potrošačkom tržištu. Predviđa se da će se neki od kapitalnih izdataka povećati do 2023. 

U trećem tromjesečju 2022. godine Berkshire Hathaway objavio je kupnju 60 milijuna dionica TSMC-a, stekavši 4.1 milijardu dolara udjela, što ga čini jednim od najvećih udjela u tehnološkoj tvrtki.

U prosincu 2022. TSMC je objavio svoje planove za utrostručenje ulaganja u tvornice u Arizoni. Cijeli posao oko izgradnje tih postrojenja i ulaganja TSMC-a u njih došao je kao odgovor SAD-a na rastuće napetosti s Kinom i poremećaj u lancu opskrbe koji je doveo do nestašice čipova. 

U siječnju 2023., prvi put u posljednjih osam tromjesečja, tvrtka je izvijestila o lošijem nego što su analitičari predviđali. 

Patentni spor s GlobalFoundriesom

GlobalFoundries je 26. kolovoza 2019. podnio nekoliko tužbi zbog povrede patenta protiv TSMC-a u SAD-u i Njemačkoj tvrdeći da je TSMC-ovih čvorova od 7 nm, 10 nm, 12 nm, 16 nm i 28 nm prekršilo 16 njihovih patenata. GlobalFoundries je imenovao dvadeset optuženika. TSMC je priopćio kako su uvjereni da su optužbe neutemeljene. 

TSMC je 1. listopada 2019. podnio tužbe zbog kršenja patenta protiv GlobalFoundriesa u SAD-u, Njemačkoj i Singapuru, tvrdeći da su globalFoundriesovi čvorovi od 12 nm, 14 nm, 22 nm, 28 nm i 40 nm prekršili 25 njihovih patenata. 

TSMC i GlobalFoundries najavili su 29. listopada 2019. rješenje spora, pristajući na doživotnu patentnu unakrsnu licencu za sve svoje postojeće poluvodičke patente i nove patente za sljedećih 10 godina.

Upravni odbor – Struktura ploče

Upravni odbor TSMC-a sastoji se od deset uglednih članova s velikom širinom iskustva kao poslovni lideri ili profesionalci svjetske klase. Duboko se oslanjamo na njih zbog njihovog raznolikog znanja, osobnih perspektiva i čvrste poslovne prosudbe. Šest od tih deset članova neovisni su direktori: bivši izvršni direktor britanskih telekomunikacija, Sir Peter L. Bonfield; bivša predsjednica Nacionalnog centra za izvedbene umjetnosti i bivša savjetnica izvršnog direktora Yuana, R.O.C., gđa Kok-Choo Chen; bivši predsjednik primijenjenih materijala, Inc., g. Michael R. Splinter; bivši izvršni direktor tvrtke Xilinx, Inc., g. Moshe N. Gavrielov; trenutno predsjednik tvrtke Delta Electronics Inc., g. Yancey Hai; i trenutno predsjednik MIT-a, g. L. Rafael Reif.

Odbor TSMC-a sastoji se od raznolike skupine profesionalaca iz različitih sredina u industrijama, akademskoj zajednici, pravu itd. Među tim stručnjacima su državljani Tajvana, Europe i SAD-a s poslovnim operativnim iskustvom svjetske klase, od kojih je jedna žena. Neovisni direktori čine 60 % Odbora.

Odgovornosti odbora

Nasljeđujući duh osnivača TSMC-a, filozofije dr. Morrisa Changa o korporativnom upravljanju, pod vodstvom predsjednika dr. Marka Liua i izvršnog direktora i potpredsjednika dr. C.C. Weija, Upravni odbor TSMC-a ozbiljno i izravno pristupa svojim dužnostima i predan je, kompetentan i neovisan Odbor.

Primarna dužnost Uprave je nadzirati usklađenost Društva s relevantnim zakonima i propisima, financijsku transparentnost, pravovremeno otkrivanje materijalnih informacija i održavanje najvišeg integriteta. Upravni odbor TSMC-a nastoji te odgovornosti obavljati putem svojeg Odbora za reviziju i Odbora za kompenzaciju, zapošljavanja financijskog stručnog savjetnika za Revizorski odbor i koordinacije s našim odjelom za unutarnju reviziju.

Druga dužnost Upravnog vijeća je procijeniti uspješnost uprave te po potrebi imenovati i razriješiti službenike Društva. Uprava TSMC-a održala je zdravu i funkcionalnu komunikaciju s Upravnim odborom, posvećena je izvršavanju smjernica Uprave i posvećena je vođenju poslovanja, a sve kako bi se postigli najbolji interesi za dioničare TSMC-a.

Treća dužnost Upravnog odbora je rješavanje važnih, konkretnih pitanja, kao što su odobrena sredstva za kapital, investicijske aktivnosti, dividende itd.

Četvrta dužnost Upravnog odbora je pružanje smjernica upravljačkom timu Društva. Tromjesečno, uprava TSMC-a izvješćuje Odbor o raznim temama (uključujući ESG programe). Uprava također pregledava poslovne strategije Društva s Upravom i ažurira Upravu TSMC-a o napretku tih strategija, dobivajući smjernice Uprave prema potrebi.

Dr. Mark Liu je predsjednik. Dr. Mark Liu bio je naš predsjednik i glavni izvršni direktor od studenog 2013. do lipnja 2018. Prije toga bio je naš izvršni potpredsjednik i glavni operativni direktor od ožujka 2012. do studenoga 2013., viši potpredsjednik za operacije od 2009. do 2012., viši potpredsjednik za poslovanje s naprednom tehnologijom od 2008. do 2009. Od 2005. do 2008. godine dr. Liu je bio viši potpredsjednik operacija II. Bio je na brojnim izvršnim pozicijama u TSMC Fabsu i Operativnoj organizaciji od 1999. do 2005. godine. Od 1999. do 2000. bio je predsjednik Svjetske tvrtke za proizvodnju poluvodiča. Prije nego što nam se pridružio 1993. godine, od 1987. do 1993., dr. Liu je bio u AT&T Bell Laboratory, Holmdel, NJ, kao voditelj istraživanja u Laboratoriju za istraživanje elektronike velike brzine, radeći na komunikacijskim sustavima optičkih vlakana. Od 1983. do 1987. bio je voditelj integracije procesa cmos razvoja tehnologije u Korporaciji Intel, Santa Clara, CA, razvijajući tehnologije silikonskih procesa za Intelov mikroprocesor. Dr. Liu je trenutno predsjednik Tajvanskog udruženja industrije poluvodiča. Doktorirao je elektrotehniku i informatiku na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu.

Dr. C.C. Wei je glavni izvršni direktor i potpredsjednik. Dr. C.C. Wei bio je naš predsjednik i glavni izvršni direktor od studenog 2013. do lipnja 2018. Bio je naš izvršni potpredsjednik i glavni operativni direktor od ožujka 2012. do studenoga 2013., viši potpredsjednik za poslovni razvoj od 2009. do 2012. i viši potpredsjednik mainstream tehnološkog poslovanja od 2008. do 2009. Od 2005. do 2008. godine dr. Wei bio je viši potpredsjednik operacija I. Bio je na brojnim izvršnim pozicijama u TSMC Fabsu i Operativnoj organizaciji od 1998. do 2005. godine. Prije nego što nam se pridružio 1998. godine, bio je viši potpredsjednik tehnologije u Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. u Singapuru i viši menadžer za razvoj logike i tehnologije SRAM na STMicroelectronics N.V. u Teksasu. Doktorirao je elektrotehniku na Sveučilištu Yale.

Dr. Ming-Hsin Kung ministar je Nacionalnog vijeća za razvoj (“NDC”), a ministar je bez portfelja izvršnog juana od 2019. godine. Također obnaša dužnost saziva Nacionalnog razvojnog fonda (“NDF”). Prethodno je bio zamjenik ministra gospodarstva od 2017. do 2019., te zamjenik ministra NDC-a, kao i izvršni tajnik NDF-a u okviru izvršne vlasti Yuan od 2016. do 2017., odgovoran za nadzor politika povezanih s industrijskim razvojem, ulaganjima, talentima i energijom. Trenutno, dr. Kung također predstavlja NDF da sjedi u Upravnom odboru Tajvanske korporacije za upravljanje kapitalom (nejavno poduzeće). Prije nego što se pridružio javnom sektoru, dr. Kung bio je potpredsjednik Tajvanskog instituta za ekonomska istraživanja od 2006. do 2016. godine, a dugo je bio savjetnik i savjetnik tajvanske vlade. Dr. Kung je magistrirao ekonomiju na Nacionalnom tajvanskom sveučilištu, a doktorirao ekonomiju na Nacionalnom sveučilištu Chung Hsing.

Dr. F. C. Tseng trenutno je predsjednik Zaklade za obrazovanje i kulturu TSMC-a i direktor Zaklade za kulturu i umjetnost Cloud Gate i Medicinske zaklade Zu-Ming. Prethodno je bio naš potpredsjednik od srpnja 2005. do lipnja 2018. Prije toga bio je zamjenik glavnog izvršnog direktora od kolovoza 2001. do lipnja 2005. godine. Također je predsjednik TSMC China Co., Ltd. (nejavno poduzeće) i Global Unichip Corp., te potpredsjednik VIS-a. Ranije je bio neovisni direktor, predsjednik Odbora za reviziju i član Kompenzacijskog odbora tvrtke Acer Inc. Također je bio predsjednik VIS-a od 1996. do 1998. i naš predsjednik od svibnja 1998. do kolovoza 2001. Prije svog predsjedanja u VIS-u, dr. Tseng je bio naš viši potpredsjednik za operacije. Doktorirao je elektrotehniku na Nacionalnom sveučilištu Cheng-Kung i aktivan je u industriji poluvodiča više od 50 godina.

Sir Peter L. Bonfield bio je glavni izvršni direktor i predsjednik Izvršnog odbora britanskih telekomunikacija od siječnja 1996. do siječnja 2002., a potpredsjednik Britanske zaklade za kvalitetu od njezina osnivanja 1993. do 2012. godine. Također je bio direktor L.M. Ericssona u Švedskoj, predsjednik GlobalLogic Inc. Trenutno je predsjednik Upravnog odbora NXP Semiconductor N.V. u Nizozemskoj, te neizvršni direktor Imagination Technologies Group Ltd. (nejavno poduzeće) i Darktracea plc, obojica su u Ujedinjenom Kraljevstvu. Također je član Savjetodavnog odbora Longreach Group Ltd. (nejavno poduzeće) u Hong Kongu i viši savjetnik tvrtke Alix Partners LLP u Londonu. Također je mentor upravnog odbora Predsjednika Mentors Internationala (CMi) Ltd. (nejavno poduzeće) u Londonu. Stipendist je Kraljevske akademije tehničkih znanosti. Diplomirao je strojarstvo na Sveučilištu Loughborough.

Gospođa Kok-Choo Chen bila je predsjednica Nacionalnog centra za izvedbene umjetnosti od 2014. do siječnja 2017. i savjetnica izvršnog direktora R.O.C.-a Yuana od 2009. do 2016. godine. Bila je osnivačica i izvršna direktorica Taipei Story House od 2003. do 2015. godine. Bila je naša viša potpredsjednica i glavna savjetnica od 1997. do 2001. godine. Trenutno je gospođa Chen osnivačica i izvršna direktorica Muzeja207 smještenog u Taipeiju i direktorica Zaklade za ženski rak Republike Kine. Gospođa Chen ima više od 24 godine iskustva u radu u međunarodnim odvjetničkim društvima. Također je više od 28 godina predavala pravo na Sveučilištu Soochow, Nacionalnom sveučilištu Chengchi i Nacionalnom sveučilištu Tsing Hua na Tajvanu. Gospođa Chen ima dozvolu za bavljenje pravom u Engleskoj, Singapuru i Kaliforniji.

Michael R. Splinter bio je glavni izvršni direktor primijenjenih materijala od 2003. do 2012., a predsjednik Upravnog odbora od 2009., a umirovio se u lipnju 2015. Prije toga bio je izvršni potpredsjednik za prodaju i marketing u Intel Corpu od 2001. do 2003., a izvršni potpredsjednik grupe za tehnologiju i proizvodnju od 1996. do 2001. godine. G. Splinter trenutno obnaša dužnost predsjednika NASDAQ-a, Inc., neovisnog direktora i predsjednika Odbora za naknadu štete tvrtke Gogoro Inc. u Sjedinjenim Državama. Također obnaša dužnost predsjednika Odbora američko-tajvanskog poslovnog vijeća. G. Splinter je magistrirao elektrotehniku i počasni doktorirao inženjerstvo na Sveučilištu Wisconsin-Madison.

Moshe N. Gavrielov od siječnja 2008. do siječnja 2018. bio je predsjednik i izvršni direktor tvrtke Xilinx, Inc. Prije toga bio je izvršni potpredsjednik i generalni direktor Odjela za provjeru od travnja 2005. do studenog 2007. godine, a od ožujka 1998. do travnja 2005. godine izvršni direktor tvrtke Verisity d.o.o. Također je služio na raznim izvršnim rukovodećim pozicijama u LSI Logic Corp. gotovo 10 godina, te na rukovodećim pozicijama inženjeringa i inženjeringa u National Semiconductor Corporation i Digital Equipment Corporation. Trenutno je g. Gavrielov izvršni predsjednik Tvrtke Wind River Systems, Inc. Također obnaša dužnost direktora Instituta za suvremenu umjetnost San Jose. G. Gavrielov diplomirao je elektrotehniku i magistrirao informatiku na Technionu – Izraelski tehnološki institut.

Yancey Hai predsjednik je Upravnog odbora Delta Electronics, Inc. Bio je potpredsjednik i izvršni direktor Delte od 2004., a od 2012. do 2021. predsjednik Strateškog upravljačkog odbora Delte. Trenutačno je predsjednik ESG odbora Delte. Prije nego što se pridružio Delti, g. Hai je bio upravitelj zemlje GE Capital Taiwan. Trenutno obnaša dužnost direktora Upravnog odbora i člana Odbora za ESG & Net Zero korporacije CTCI, te kao neovisni direktor Upravnog odbora, član Odbora za reviziju, Odbora za društveno odgovorno poslovanje i predsjednik Odbora za primitke korporacije USI Te kao direktor sljedećih podružnica Delte (koje su sve nejavna društva): Delta Electronics (Šangaj) Co., Ltd., Delta Networks, Inc., Delta Electronics Capital Company i Cyntec Co., Ltd. g. Hai je trenutno izvršni direktor Taipei Computer Association, viši strateški savjetnik za računalstvo u oblaku i IoT Association na Tajvanu, direktor Tajvanskog poslovnog vijeća za održivi razvoj, Delta Electronic Foundation i Felix Chang Foundation te direktor i član Odbora za financije Zaklade Chiang Ching-kuo za međunarodnu znanstvenu organizaciju Razmijeniti. G. Hai je magistrirao međunarodni poslovni menadžment na Teksaškom sveučilištu u Dallasu.

Dr. L. Rafael Reif predsjednik je Massachusetts Institute of Technology (MIT) od 2012. godine. Od 1980. godine obnašao je niz fakultetskih pozicija na MIT-u, uključujući Provosta, voditelja Odjela za elektrotehniku i računarstvo (EECS), izvanrednog voditelja Odjela za elektrotehniku, direktora laboratorija za tehnologiju mikrosustava i profesora tehnologije u nastajanju Fariborza Maseeha. Dr. Reif je izabrani član Američke akademije za umjetnost i znanost, Nacionalne akademije inženjerstva i Kineske akademije inženjerstva, suradnik Nacionalne akademije izumitelja, a pripada i Tau Beta Pi, Elektrokemijskom društvu i IEEE.-u. Osim toga, izumitelj je ili su-izumitelj 13 patenata, uredio je ili suuredio pet knjiga i do danas je nadzirao 38 doktorskih radova. Trenutno je dr. Reif također supredsjedatelj Tehničkog savjetodavnog odbora za rast, primijenjenih materijala, dr. Reif magistrirao i doktorirao elektrotehniku na Sveučilištu Stanford, počasni doktor pravnog studija kineskog sveučilišta u Hong Kongu i počasne doktorate sa Sveučilišta Tsinghua, Technion, Državnog sveučilišta Arizona i Sveučilišta u Miamiju.

Na redovnoj sjednici odbora 9. veljače 2021. Upravni odbor TSMC-a odobrio je da se na godišnjoj skupštini dioničara TSMC-a 2021. izabere ukupno deset direktora (uključujući šest neovisnih direktora).

Prema Statutu TSMC-a, direktori se biraju u skladu sa sustavom imenovanja kandidata kako je navedeno u članku 192-1 Zakona o trgovačkim društvima R.O.C. Svaki dioničar koji ima 1% ili više preostalih dionica Društva može u pisanom obliku imenovati kandidate za direktore. Razdoblje imenovanja kandidata za direktore od strane prihvatljivih dioničara bilo je od 6. do 15. travnja 2021. godine.

Tijekom gore navedenog razdoblja imenovanja nisu zaprimljeni zahtjevi za nominaciju od bilo kojeg kvalificiranog dioničara, osim ukupno deset direktora (uključujući šest neovisnih direktora) koje je imenovao Upravni odbor TSMC-a. Deset kandidata za Upravni odbor, uključujući četiri sadašnja direktora g. Marka Liua, g. C.C. Weija, g. F.C. Tsenga, g. Ming-Hsina Kunga i pet sadašnjih nezavisnih direktora Sir Petera Leahyja Bonfielda, gđu Kok-Choo Chen, gospodina Michaela R. Splintera, g. Moshea N. Gavrielova, gospodina Yanceyja Haija, kao i kandidata za neovisnog direktora g. L. Rafaela Reifa.

Petnaesti upravni odbor TSMC-a izabran je na godišnjoj skupštini dioničara TSMC-a 2021. godine. Deset direktora (uključujući šest neovisnih direktora) su: Mark Liu, Ming-Hsin Kung (predstavnik Nacionalnog razvojnog fonda, Izvršni Yuan), C.C. Wei, F.C. Tseng, Sir Peter L. Bonfield (neovisni direktor), Kok-Choo Chen (neovisni direktor), Michael R. Splinter (neovisni direktor), Moshe N. Gavrielov (neovisni direktor), Yancey Hai (neovisni direktor) i L. Rafael Reif (neovisni direktor). Njihova akademska pozadina i iskustva navedeni su u donjoj tablici:

Popis redatelja

Naslov i naziv Obrazovanje, stručne kvalifikacije, glavne prošle pozicije i trenutne pozicije
Režiser

Mark Liu

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Prvostupnik elektrotehnike, Nacionalno tajvansko sveučilište

·         Magisterij i doktor elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley, SAD

Glavne prošle pozicije:

·         Predsjednik, Worldwide Semiconductor Manufacturing Corp.

·         Viši potpredsjednik, Poslovanje s naprednom tehnologijom, TSMC

·         Viši potpredsjednik, Operacije, TSMC

·         Izvršni potpredsjednik i glavni operativni direktor TSMC-a

·         Predsjednik i suizvlasnik, TSMC

Trenutne pozicije:

·         Predsjednik, TSMC

·         Predsjednik Tajvanskog udruženja industrije poluvodiča (“TSIA”)

Režiser

C.C. Wei

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Prvostupnik i magisterij iz elektrotehnike, Nacionalno sveučilište Chiao Tung

·         Doktor elektrotehnike, Sveučilište Yale, SAD

Glavne prošle pozicije:

·         Viši potpredsjednik za tehnologiju, Ovlaštena proizvodnja poluvodiča d.o.o., Singapur

·         Viši potpredsjednik, Mainstream Technology Business, TSMC

·         Viši potpredsjednik, Poslovni razvoj, TSMC

·         Izvršni potpredsjednik i glavni operativni direktor TSMC-a

·         Predsjednik i suizvlasnik, TSMC

Trenutne pozicije:

·         Izvršni direktor i potpredsjednik, TSMC

Režiser

F.C. Tseng

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Prvostupnik elektrotehnike, Nacionalno sveučilište Cheng Kung

·         Magisterij iz elektrotehnike, Nacionalno sveučilište Chiao Tung

·         Doktor elektrotehnike, Nacionalno sveučilište Cheng Kung

·         Počasni doktorat, Nacionalno sveučilište Chiao Tung

·         Počasni doktorat, Nacionalno sveučilište Tsing Hua

Glavne prošle pozicije:

·         Predsjednik, Vanguard International Semiconductor Corp.

·         Predsjednik, TSMC

·         Zamjenik predsjednika Uprave, TSMC

·         Potpredsjednik, TSMC

·         Nezavisni direktor, predsjednik Odbora za reviziju i član Odbora za kompenzaciju, Acer d.d.

·         Direktor, Nacionalna zaklada za kulturu i umjetnost, R.O.C.

Trenutne pozicije:

·         Redatelj, TSMC

·         Predsjednik:
– TSMC China Company Ltd. (nejavno poduzeće)
– Global UniChip Corp.

·         Potpredsjednik, Vanguard International Semiconductor Corp.

·         Predsjednik Zaklade za obrazovanje i kulturu TSMC-a

·         Direktor, Zaklada za kulturu i umjetnost Cloud Gate

Režiser

Ming-Hsin Kung

(Predstavnik Nacionalnog razvojnog fonda, Executive Yuan)

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Prvostupnik statistike, Katoličko sveučilište Fu Jen

·         Magisterij iz ekonomije, Nacionalno tajvansko sveučilište

·         Doktorat, Ekonomija, Nacionalno sveučilište Chung Hsing

Glavne prošle pozicije:

·         Ministar bez portfelja, izvršni Yuan

·         Zamjenik ministra, Ministarstvo gospodarstva

·         Zamjenik ministra, Nacionalno vijeće za razvoj

·         Član, Nacionalni odbor za upravljanje stabilizacijskim fondom, Executive Yuan

·         Konzultant, Ministarstvo gospodarstva

·         Član Savjetodavnog odbora, Vijeće za kontinentalna pitanja, Executive Yuan

·         Potpredsjednik Tajvanskog instituta za ekonomska istraživanja

·         Znanstveni novak, Tajvanski institut za ekonomska istraživanja

·         Znanstveni suradnik, Znanstvena i tehnološka savjetodavna skupina, Izvršni Yuan

·         Zamjenik izvršnog tajnika, Savjetodavno vijeće za industrijski razvoj, Ministarstvo gospodarstva

·         Pomoćni docent, Sveučilište Tamkang

Trenutne pozicije:

·         Direktor, TSMC
(predstavnik Nacionalnog razvojnog fonda, Executive Yuan)

·         Ministar bez portfelja, izvršni Yuan i istodobno ministar, Nacionalno razvojno vijeće, R.O.C.

·        
(predstavnik Nacionalnog razvojnog fonda, Executive Yuan)

Nezavisni direktor

Sir Peter L. Bonfield

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Prvostupnici i počasni doktori inženjerstva, Sveučilište Loughborough

·         Stipendist Kraljevske akademije inženjerstva

·         Vitez, 1996.

·         Odlikovan zapovjednikom Reda Britanskog carstva (CBE), 1989.

·         Odlikovan Redom lava Finske

·         Nagrađen zlatnom medaljom Instituta za menadžment

·         Dodijeljena medalja Mountbatten od Nacionalnog vijeća za elektroniku

·         Dodijeljena nagrada za izvanrednog direktora FT ODX-a, 2019.

Glavne prošle pozicije:

·         Predsjednik i izvršni direktor, ICL Plc, Ujedinjeno Kraljevstvo

·         Predsjednik Uprave i predsjednik Izvršnog odbora Britanske telekomunikacije d.o.o.

·         Potpredsjednik, Britanska zaklada za kvalitetu

·         Redatelj, Mentor Graphics Corp., SAD

·         Redatelj, Sony Corp., Japan

·         Direktor, L.M. Ericsson, Švedska

·         Predsjedavajući, GlobalLogic Inc., Sjedinjene Američke Države

·         Viši savjetnik, Hampton Group, London

·         Predsjednik Vijeća i viši prorektor Sveučilišta Loughborough, Ujedinjena Kraljevina

Trenutne pozicije:

·         Nezavisni direktor, TSMC

·         Predsjedavajući, NXP Poluvodiči N.V., Nizozemska

·         Neizvršni direktor, Imagination Technologies Group Ltd., UK (nejavno poduzeće)

·         Neizvršni direktor, Darktrace Plc, Ujedinjeno Kraljevstvo

·         Član Savjetodavnog odbora, Grupa Longreach d.o.o., HK (nejavno poduzeće)

·         Viši savjetnik, Alix Partners LLP, London

·         Mentor odbora, predsjednik Mentors International (CMi) Ltd., London (nejavno poduzeće)

·         Član upravnog odbora, Institut EastWest, New York

Nezavisni direktor

Kok-Choo Chen

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Inn of Court School of Law, Engleska

·         Odvjetnik, Engleska

·         Odvjetnik i odvjetnik, Singapur

·         Odvjetnik, Kalifornija, SAD

Glavne prošle pozicije:

·         Odvjetnik, Tan, Rajah & Cheah, Singapur, 1969-1970

·         Odvjetnik, Sullivan & Cromwell, New York, SAD, 1971.-1974.

·         Odvjetnik, Heller, Erhman, White & McAuliffe, San Francisco, Kalifornija, SAD, 1974.-1975.

·         Odvjetnički uredi za partnere, Ding & Ding, R.O.C., 1975.-1988.

·         Partnerski, Chen & Suradnici Odvjetnički uredi, R.O.C., 1988-1992

·         Potpredsjednik, Echo Publishing, R.O.C., 1992.-1995.

·         Predsjednik, Nacionalna zaklada za kulturu i umjetnost, R.O.C., 1995.-1997.

·         Viši potpredsjednik i glavni savjetnik, TSMC, 1997.-2001.

·         Osnivač i izvršni direktor, Taipei Story House, 2003.-2015.

·         Savjetnik, Izvršni direktor Yuan, R.O.C., 2009.-2016.

·         Direktor, Nacionalna zaklada za kulturu i umjetnost, R.O.C., 2011.-2016.

·         Predsjednik Nacionalnog centra za izvedbene umjetnosti, R.O.C., 2014.-2017.

Akademsko iskustvo-

·         Predavač, Sveučilište Nanyang, Singapur, 1970.-1971.

·         Izvanredni profesor na Sveučilištu Soochow, 1981.-1998.

·         Profesor katedre, Nacionalno sveučilište Tsing Hua, 1999.-2002.

·         Profesor, Nacionalno sveučilište Chengchi, 2001.-2004.

·         Profesor na Sveučilištu Soochow, 2001.-2008.

Trenutne pozicije:

·         Nezavisni direktor, TSMC

·         Osnivač i izvršni direktor, Museum207 (nalazi se u Taipeiju)

·         Direktorica, Zaklada za ženski rak Republike Kine

Nezavisni direktor

Michael R. Splinter

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Prvostupnik i magisterij iz elektrotehnike, Sveučilište Wisconsin-Madison

·         Počasni doktorat iz inženjerstva, Sveučilište Wisconsin-Madison

·         Dodijeljena nagrada Robert N. Noyce za 2013. godinu od strane Udruženja industrije poluvodiča

Glavne prošle pozicije:

·         Izvršni potpredsjednik grupe za tehnologiju i proizvodnju, Intel Corp.

·         Izvršni potpredsjednik prodaje i marketinga, Intel Corp.

·         CEO, Applied Materials, Inc.

·         Predsjednik, Primijenjeni materijali, Inc.

·         Direktor, NASDAQ OMX Group, Inc.

·         Direktor, Vodeća skupina u Silicijskoj dolini

·         Direktor, Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI)

·         Direktor, Meyer Burger Technology Ltd., Švicarska

·         Direktor, Zaklada Sveučilišta Wisconsin, SAD

Trenutne pozicije:

·         Nezavisni direktor, TSMC

·         Predsjednik Odbora, NASDAQ, Inc.

·         Direktor:
– Pica8, Inc., SAD (nejavno poduzeće)
– Gogoro Inc., Kajmanski otoci (nejavno poduzeće)
– Tigo Energy, Inc., SAD (nejavno poduzeće)
– Kioxia Holdings Corp., Japan (nejavno poduzeće)

·         Generalni partner, WISC Partners LP, SAD

·         Predsjednik Upravnog odbora, Američko-tajvansko poslovno vijeće

Nezavisni direktor

Moshe N. Gavrielov

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Prvostupnik elektrotehnike, Tehnološki institut Technion-Israel

·         Magisterij iz informatike, Tehnološki institut Technion-Israel

Glavne prošle pozicije:

·         Na različitim inženjerskim i inženjerskim rukovodećim pozicijama, National Semiconductor Corp.

·         Na raznim izvršnim rukovodećim pozicijama, LSI Logic Corp. gotovo 10 godina

·         Izvršni direktor, Verisity, Ltd., SAD

·         Izvršni potpredsjednik i generalni direktor Odjela za provjeru, Cadence Design Systems, Inc., SAD

·         Predsjednik i izvršni direktor, Xilinx, Inc., SAD

·         Direktor, Xilinx, Inc., SAD

Trenutne pozicije:

·         Nezavisni direktor, TSMC

·         Izvršni predsjednik, Wind River Systems, Inc., SAD (nejavno poduzeće)

·         Nezavisni direktor, SiMa Technologies, Inc., SAD (nejavno poduzeće)

·         Direktor, Foretellix, Ltd., Izrael (nejavno poduzeće)

·         Direktor Instituta za suvremenu umjetnost San Jose

Nezavisni direktor

Yancey Hai

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Magisterij iz međunarodnog poslovnog menadžmenta, Sveučilište u Teksasu u Dallasu

Glavne prošle pozicije:

·         Country Manager, GE Capital Taiwan

·         Potpredsjednik i izvršni direktor, Delta Electronics, Inc.

Trenutne pozicije:

·         Nezavisni direktor, TSMC

·         Predsjednik i predsjednik Strateškog upravljačkog odbora, Delta Electronics, Inc.

·         Direktor podružnica trgovačkog društva Delta:
– Delta Electronics Power (Dongguan) Co., Ltd. (nejavno društvo)
– Delta Electronics (Šangaj) Co., Ltd. (nejavno poduzeće)
– Delta Networks, Inc.

·         Nezavisni direktor, USI Corp.

·         Direktor, CTCI Corp.

Nezavisni direktor

L. Rafael Reif

Obrazovanje i stručne kvalifikacije:

·         Ingeniero Eléctrico Degree, Universidad de Carabobo, Valencia, Venezuela

·         Magisterij i doktor elektrotehnike, Sveučilište Stanford

·         Počasni doktor pravnih znanosti, Kinesko sveučilište u Hong Kongu (2015.)

·         Počasni doktorati sveučilišta Tsinghua (2016.), Techniona (2017.) i Državnog sveučilišta Arizona (2018.)

·         Član Tau Beta Pi, Inženjerskog počasnog društva

·         Član Elektrokemijskog društva

·         Suradnik Instituta za inženjere elektrotehnike i elektronike (IEEE)

·         Član Američke akademije za umjetnost i znanost, Nacionalne akademije inženjerstva i Kineske akademije inženjerstva

·         Stipendist Nacionalne akademije izumitelja

·         Nagrađen nagradom za mladog istražitelja predsjednika Sjedinjenih Država (1984.)

·         Nagrađen nagradom za aristotel korporacije Semiconductor Research Corporation (2000.)

·         Nagrađen s inženjerom godine iz Velikih umova u STEM-u (2018))

·         Izumitelj ili su-izumitelj na 13 patenata, urednik ili suurednik 5 knjiga i nadzornik 38 doktorskih radova

Glavne prošle pozicije:

·         Docent, Universidad Simón Bolívar, Caracas, Venezuela

·         Gostujući docent elektrotehnike na Sveučilištu Stanford

·         Fakultet, Massachusetts Institute of Technology (“MIT”), od 1980.

·         Stipendija fakulteta IBM-a, MIT centar za znanost i inženjerstvo materijala; Analogni uređaji Profesorstvo razvoja karijere, MIT elektrotehnika.

·         Fariborz Maseeh profesor tehnologije u nastajanju, MIT (2004.-2012.)

·         Direktor microsystems technology laboratories, MIT

·         Izvanredni voditelj Odjela za elektrotehniku, MIT

·         Voditelj Odjela za elektrotehniku i računarstvo (EECS), MIT

·         Provost, MIT

·         Direktor odbora, Schlumberger Limited

Trenutne pozicije:

·         Predsjednik, MIT, od 2012.

·         Supredsjedatelj Tehničkog savjetodavnog odbora za rast, Primijenjeni materijali, Inc.

(https://investor.tsmc.com/english/board-of-directors) (v.h.)

Povezane objave

Nizozemci gube strpljenje za Europu

HF

Nije uspio ruski blitzkrieg

hrvatski-fokus

Treba promijeniti neuspješnu politiku

HF

Gatesov diktatorski plan vakcinacije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više