Hrvatski Fokus
Povijest

Časopis Drina iz 1956. godine

Predzadnja stranica časopisa DRINA br. 1-2., travanj 1956.

 

Poslije punih 67 godina od izdanja ovog časopisa DRINA potrebno je ukratko reći zašto je ovaj ova DRINA posvećena ustaškoj pravdi. Ja bih mogao dosta toga reći, ali ne želim nikoga umarati s tim žalostnim dogodovštinama i zavrzlama između Poglavnika i Maksa Luburića. Pročitati sadržaj ovog časopisa DRINA od 88 stranica, svakom razumnom Hrvatu bi bilo mnogo toga jasnije nego što sada zna.

Prepisujem doslovno ovaj opis kada su Hrvatski Franjevci u Chicagu osnovali:

HRVATSKI POVIJESNI INSTITUT NA DJELU  

Hrvatski Povijesni Institut u Chicagu osnovan je 12 studenoga 1955. godine kao nepolitička obće znanstvena ustanova. 

Na sjednici izvršnog odbora dne 15 siječnja 1956. zaključeno je između drugoga;

  1. Institut će tiskati kao prvu knjigu svojih znanstvenih izdanja na hrvatskom jeziku raspravu prof. dra Dominika Mandića, koja nosi naslov: “CRVENA HRVATSKA U SVIJETLU IZVORA”. Djelo će izići iz tiska u travnju o.g., a bit će mu cijena tvrdo uvezano sa zlatnim nadpisom $2.00.
  2. Institut će odmah odpočeti s planskim radom na ispravljanju neistinitih tvrdnja o hrvatskom narodu i pobijanju crnih legenda, koje kolaju o Hrvatima po raznim zemljama. Radi toga se umoljavaju svi redoviti članovi i prijatelji Instituta, da pregledaju u zemljama, u kojima žive:razne enciklopedije, izdanja akademija i znanstvenih Instituta, školske udžbenike i druga znatnija izdanja. Gdjegod nađu koju neispravnu tvrdnju o Hrvatima, ili vide, da se hrvatsko ime prešućuje, gdje bi moralo biti spomenuto, neka to jave Hrvatskom Povjesnom Institutu u Chicago s točnim navodom: ime pisca, naslov knjige, mjesto i godina izdanja, ime i adresa nakladnika, tekst i stranica, na kojoj se neispravno nalazi. kako saopćenja budu stizala, hrvatski Povjesni Institut će svako pitanje znanstveno obraditi i dostaviti piscima i izdavačima radi izpravka. Ukoliko se izravnim dodirom ne mogne postići izpravak neistine, Hrv. Povjesni Institut će javno putem tiska na kojem svjetskom jeziku ustati na obranu istine i ugleda hrvatskog naroda.

Ovim umoljavamo sve Hrvate širom svijeta, (to je bilo 15 siječnja 1956., a danas je 13 siječnja 2023. godine, dakle 67 godine manje 2 dana, ja Mile Boban, Otporaš dok ovo prepisujem upućujem istu poruku svim hrvatima svijeta, bez obzira gdje oni živijeli, mo. Mile.) da Hrvatski Povjesni Institut pomognu u rodoljubnom radu. Tko jedno plati upisninu od $2,00 te godišnje pridonosi $2.00 ili više, već prema svojim mogućnostima i volji, postaje članom prijateljem Instituta. Oni, koji jedanput zauvijek plate $100.00 postaju članovi utemeljitelji, a koji pridonesu $200.00 ili više, postaju članovi dobrotvori Instituta.

Dopisi, pretplate za djelo “Crvena Hrvatska” i prinosi prijatelja šalju se na adresu: HRVATSKI POVIJESNI INSTITUT, P. O. BOX 8353 CHICAGO 80, ILL. U.S.A.

Mile Boban

Povezane objave

U Splitu predstavljene Poljičke isprave I. i Poljičke isprave II.

hrvatski-fokus

Kad Turci jurišahu na splitske Gripe

HF

Martin Benetović autor drame ‘Hvarkinje’

hrvatski-fokus

Hrvati su protiv narodnog sporazuma sa Srbima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više