Hrvatski Fokus
Kultura

Dva akromatska ciklusa Darije Dolanski Majdak

Promišljanja o svijetu, o neposrednoj okolini, o nama samima, o autorstvu, o riječima, izgovorenim i neizgovorenim, o osjećajima, razbuktalim i prigušenim, zaboravljenim i iznenada probuđenim…

 

U proteklom razdoblju istaknuta akademska slikarica Darija Dolanski Majdak, suvremena hrvatska likovna umjetnica, autorica kompleksnog djela, posvetila se je nadahnuto stvaranju zanimljivog i izazovnog opusa, akromatskih ciklusa, u sivom i crnom. Riječ je o Ciklusu sivih slika i Ciklusu crnih slika.

Sive slike su već bile izložene u Galeriji Decumanus u Krku prošle godine i javnost se mogla upoznati s njihovim karakteristrima, steći dojmove a  Crne slike će biti prvi puta izložene u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu, kod kustosa Eugena Borkovskog.

Valja napomenuti kako će ovi ciklusi ali i još jedan  jedan novi koloristički ciklus (sve je geometrijska apstrakcija) bit će izloženi u Muzeju grada Krapine u mjesecu svibnju. Kustos te izložbe je doc. dr. sc. Enes Quien.

Sivi i Crni ciklus jedinstvena su slikarska konstrukcija nastali u atelijeru Darije Dolanski Majdak kao produkt promišljanja o svijetu, o neposrednoj okolini, o nama samima, o autorstvu, o riječima, izgovorenim i neizgovorenim, o osjećajima, razbuktalim i prigušenim, zaboravljenim i iznenada probuđenim, o gledanju i dožvljavanju dana, noći, godina, života koristeći se rječnikom oblika koji žive u ovim ciklusima, poput hijeroglifa, svaki ima svoje značenje i specifičnu vrijednost.

Ciklusi su osebujni komunikacijski ključ, ključ za razumijevanje boja i oblika, tvoreći na platnu zapise o sjećanju i emotivnim stanjima, o proteklim danima ispunjenih dilemama i promišljanjima, o vremenu i o mjestu čovjeka u vremenu, jučer, danas, sutra.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Iz glasa i daha

hrvatski-fokus

Volim boju, onako višeslojnu, plavu…

HF

Žuto plavi ciklus slika Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Jutro

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više