Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Nagrada za izvrsnost – Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Ovogodišnji Pobjeddnik je Općina Kneževi Vinogradi, pionir ruralnog turizma u Baranji

 

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, 28. veljače 2023., dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već desetu godinu. Opatijski hotel Royal bio je domaćin događanja, a predsjednica Udruge, Dijana Katica, ovom je prigodom obilježila i 25. godišnjicu djelovanja Udruge. Ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuje se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine. Suorganizator događanja bila je Primorsko-goranska županija, budući da su prošle godine najveći broj nagrada osvojili kandidati iz ove županije. Do samoga kraja natjecanje je bilo vrlo neizvjesno između Zagrebačke županije, najmnogobrojnije po broju osvojenih priznanja (7) i Osječko-baranjske županije (6) no zbog većeg broja zlatnih priznanja i povelja, kao i šampionske titule Zlatni suncokret, koju je osvojila Općina Kneževi Vinogradi, sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se u Osječko-baranjskoj županiji. 

Glazbeni dio događanja obogatili su vrsni glazbenici: primadona Lidija Horvat Dunjko i Matej Meštrović, pijanist i skladatelj.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“, Dijana Katica, koja već deset godina organizira najveću i najznačajniju manifestaciju u ruralnom turizmu, istaknula je: “Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj dio turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru.”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” organizirala je više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako vrlo često djeluju kao savjetnici turističkih odredišta na ruralnim područjima, sa ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga. 

Predstavljeno je i novo priznanje: Nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Naime, pokojni dr. sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Republike Hrvatske.

Na svečanosti su bili prisutni predstavnici znanstvenih institucija, turističkih zajednica, ministarstava, državnih institucija, a među njima i Marijana Petir, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Ivan Bota, izaslanik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ravnatelj Uprave za regionalni razvoj, Dragan Jelić, v.d. ravnatelja SAFU-a, Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Nj.E. Onon Kennedy Mayong, veleposlanik Malezije u Republici Hrvatskoj te suorganizatori i domaćini, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin. Svečanosti dodjele nagrada pridružili su se brojni drugi župani, gradonačelnici i načelnici iz svih dijelova Hrvatske, te direktori i djelatnici turističkih zajednica.

Dodjelu nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske podržali su: Hrvatska turistička zajednica, Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, Turistička zajednica grada Opatije, kao i Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva turizma i sporta. Sljedeća dodjela nagrada Suncokret planirana je za kraj godine u Osječko-baranjskoj županiji.

Anđelka Felja

Povezane objave

Staza Kruškovac – Zir – Kruškovac

HF

Sto godina Spačeka

HF

dm predstavio poslovne rezultate za PG 2021./2022.

hrvatski-fokus

HRVATSKO GOSPODARSTVO – Sa čime ulazimo u 2016. godinu!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više