Hrvatski Fokus
Kultura

Niz crteža s vječnim motivom žena Damira Medvešeka

One se bez imalo stida ili neugode otvaraju u nagosti pred nama neznanim promatračima…

 

Istaknuti i cijenjeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Damir Medvešek, autor je složenog opusa izvedenog u različitim tehnikama, poznatiji i priznatiji u inozemstvu nego u domovini, u neprekinutom je svakodnevnom predanom i ozbiljnom, ali i najprije strastvenom radu.

Medvešek kontinuirano crta, slika, zamišlja i realizira scenografiju za zagrebački HNK (gdje je glavni slikar), ne ispuštajući kist ili olovku iz ruke.

Zanimaju ga oduvijek raznovrsne teme, od kojih posebice izdvajamo izazovni motiv aktova, kojima se uvijek vraća, tražeći i nalazeći i upite i odgovore.

Nedavno je realizirao nekoliko crteža s motivom žena doista zanosne ljepote, stvarajući dojam zrcaljenja. One se bez imalo stida ili neugode otvaraju u nagosti pred nama neznanim promatračima, no ne mareći za izazvane emocije, hladne su i udaljene, utonule u svoje zagonetne misli, koje ih vode tko zna gdje.

Medvešek crta, slika zavodljive žene, izazovne i opasne, to su žene koje stvaraju nevolju svom okruženju, nedostižne i daleke.

One znaju koliko su lijepe i koliko je njihova ljepota rijetkost, to se jasno osjeća i vidi u njihovim gestama, izrazima lica.

Možda su to i sanjane, nestvarne žene izuzetno oblikovanih linija tijela, izronile iz sjećanja i prošlosti, nage i slobodne.

Virtuoznost crtačkog umijeća akademskog slikara Damira Medvešeka i ovdje je došla do punog izražaja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Digital art II. Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Što je Hrvatika?

HF

Nove slike tvore jednu zaokruženu priču

HF

Ciklus kolaža Duška Šibla

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više