Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Christine Lagarde protiv digitalnoga eura!

Digitalni euro mora imati ugrađena ograničenja. Nikada ne će biti tako privatan kao gotovina

 

Financijska industrija i kreatori politike EU-a okupljaju se oko pokušaja uvođenja digitalnog eura – varijante digitalnog novca koji izdaje središnja banka (CBDC). Čini se da se banke slažu, a Europska središnja banka (ECB) svakako jest, sudeći prema izjavama njezine predsjednice Christine Lagarde, koja je nedavno, među ostalim, primijetila da digitalna valuta “nikada neće biti anonimna kao gotovina”.
Vlak je možda već “krenuo s kolodvora” što se tiče europske autonomije u mnogim područjima – ali čelnica ECB-a vjeruje da se, barem kada su plaćanja u pitanju, ta autonomija još uvijek može sačuvati, a to bi se, prema njezinim riječima, dogodilo zahvaljujući digitalnom euro.
Lagarde je rekla panelu na događaju Banke za međunarodna poravnanja (BIS) da kartice i aplikacije koje ljudi ovih dana koriste u Europi “nisu nužno europske” – a da bi “prodala” digitalni euro, pohvalila je moguću buduću centraliziranu digitalnu valutu kao ne samo “sigurno i jeftino”, već i “suvereno”.
S obzirom na to da su CBDC vrlo kontroverzni, očekujte da će drugi dužnosnici više spominjati tu posljednju prodajnu točku, dok EU priprema teren za lansiranje svog digitalnog novca.
U međuvremenu, Europska bankarska federacija (EBF), trgovačko udruženje, objavila je dokument u kojem predstavlja svoju “viziju” digitalnog eura. EBF vidi budući “ekosustav” naseljen maloprodajnim digitalnim eurom, veleprodajnim CBDC-om i novčanim tokenima koje izdaju banke, a to bi koristilo korisnicima i potaknulo inovacije.
A, i ovdje ima naznaka da se “Europa ponovno učini suverenom” – naime, u izjavi koju je objavila organizacija spominje se da bi ovaj scenarij osigurao da Europa “ostane na čelu digitalnih financija i digitalne ekonomije”.
Ono što se naziva maloprodajnim digitalnim eurom fokus je dokumenta, a ovdje EBF savjetuje njegov razvoj uz “snažno” uključivanje tržišta i “potpuno i transparentno javno-privatno partnerstvo”.
Dizajn digitalnog eura odredit će i njegov uspjeh i ublažiti rizike, kaže grupa. Govoreći o jamstvima za financijsku stabilnost i financiranje banaka, u dokumentu se navodi da bi “razina udjela u digitalnom euru trebala biti pažljivo ograničena dizajnom na razinu koja sprječava rizike financijske stabilnosti.”
EBF bi volio da se uspostavi kontrola nad onim što Europljani smiju raditi sa svojim digitalnim novčanicima i zalaže se za “nisku fiksnu gornju granicu pojedinačnih posjeda osmišljenu tako da odražava prosječne dnevne potrebe plaćanja europskog građanina.” Također bi trebalo postojati “ograničenje iznosa transakcije”, rekla je trgovačka udruga.

Provjeri/reclaimthenet.org, 3. IV. 2023.

Povezane objave

Komora Zagreb dodijelila Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama

HF

Tradicija duga 120 godina

HF

Ina se vraća, što je s bankama

HF

Nagodba o Agrokoru – kraj Hrvatske

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više