Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Kina i Brazil odbacit će američki dolar, trgovat će vlastitim valutama

Kina ima slične valutne ugovore s Rusijom, Pakistanom i nekoliko drugih zemalja

 

Brazilska vlada objavila je u srijedu da su Kina i Brazil pristali trgovati koristeći vlastite valute, zaobilazeći potrebu za američkim dolarom kao posrednikom. Ovaj potez Pekinga predstavlja još jedan izazov za Bidena i američki dolar, jer Kina nastoji gospodarski parirati SAD-u. “Očekivanja su da će to smanjiti troškove… promicati još veću bilateralnu trgovinu i olakšati ulaganja”, priopćila je Brazilska agencija za promicanje trgovine i ulaganja (ApexBrasil).

The Straits Times izvijestio je: Kina je najveći trgovinski partner Brazila, s rekordnih 150,5 milijardi američkih dolara (200 milijardi dolara) u bilateralnoj trgovini prošle godine. Sporazum, koji je uslijedio nakon preliminarnog sporazuma u siječnju, objavljen je nakon poslovnog foruma kine i Brazila na visokoj razini u Pekingu. Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva prvotno je trebao nazočiti forumu u sklopu posjeta Kini visokog ranga, ali je u nedjelju morao odgoditi svoj put na neodređeno vrijeme nakon što je obolio od upale pluća.

Industrijska i komercijalna banka Kine i Banka komunikacija BBM izvršit će transakcije, kazali su dužnosnici. Kina ima slične valutne ugovore s Rusijom, Pakistanom i nekoliko drugih zemalja. Ovaj potez Kine mogao bi dodatno narušiti status dolara i dovesti do veće upotrebe alternativnih valuta za međunarodnu trgovinu. Kineski valutni poslovi s Rusijom, Pakistanom i drugim zemljama pokazuju namjeru stvaranja multipolarnijeg svjetskog gospodarstva koje se manje oslanja na američki dolar.

Vijest je u skladu sa širom kineskom strategijom širenja globalnog utjecaja i osporavanja međunarodnog poretka predvođenog SAD-om. Sporazum bi mogao imati dalekosežne posljedice i za američko gospodarstvo i međunarodne odnose. Sporazum bi također mogao dovesti do smanjenja potražnje za američkim obveznicama i povećanja troškova zaduživanja američke vlade. To bi SAD-u moglo otežati financiranje proračunskih deficita i održavanje sadašnjih razina državne potrošnje.

https://trendingpoliticsnews.com/breaking-china-and-brazil-to-ditch-u-s-dollar-will-trade-in-their-own-currencies-mace/

Povezane objave

Obljetnica ubojstva Mireille Knoll i francuskog židovskog egzodusa

hrvatski-fokus

Isplativo je biti »izbjeglica«

HF

Neviđena turska mržnja prema Kurdima

HF

Armen Sarkisjan novi predsjednik Armenije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više