Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Održana tribina ‘Hrvatsko-ukrajinsko prijateljstvo’

Ukrajinski narod ima iskrene prijatelje i podršku u hrvatskom narodu

 

U Udruzi hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja grada Zagreba 3. svibnja održana je tribina „Hrvatsko-ukrajinsko prijateljstvo“. Predsjednik udruge Ivan Tolić, hrvatski branitelj, pripadnik HV-a i časnik HVO-a pozdravio je nazočne osvrnuvši se na sličnu sudbinu Hrvatske i Ukrajine osobito u kontekstu agresije na ove dvije države. Ni Hrvatska ni Ukrajina u svojoj tisućljetnoj povijesti nikada nisu bile agresori, ali su često bile mete predatora. Tolić je istaknuo koliko je Hrvatska uključena u pomoć Ukrajini, ali kako možemo i više. Podsjetio je kako se mnoge rane vide, ali one nevidljive a to je patnja traju puno duže i zato su vrata naše udruge otvorena za ukrajinske branitelje kojima ćemo svojim iskustvom zacijelo pomoći.

Prof. dr. sc. Zoran Komar, vojni psiholog i časnik HV-a, hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, koji je svoje iskustvo načelnika Službe za vojnu psihologiju više od pola godine dijelio s kolegama u Ukrajini istaknuo je važnost potpore i podrške narodu Ukrajine osobito njihovim braniteljima. Hrvatski narod imao je tešku povijest, ali ukrajinski još težu.

Psihijatrica Patricija Jelačić, pročelnica Zavoda za produljeno liječenje Klinike za psihijatriju Vrapče, hrvatska braniteljica iz Domovinskog rata i časnica HV u miru također je skrenula pozornost na važnost empatije i podrške izbjeglim Ukrajincima u Hrvatskoj kao i ranjenim ukrajinskim braniteljima te ponudila i konkretnu pomoć.

Predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, hrvatska časnica u miru Zorica Gregurić pozdravila je sve nazočne te poručila kako ukrajinski narod ima iskrene prijatelje i podršku u hrvatskom narodu te kako smo od početka uključeni u pomoć ali i prihvat Ukrajinaca u Hrvatskoj. Nu, uvijek jasno treba označiti agresora kao i pravo napadnutog na obranu i zaštitu svoje zemlje, doma i obitelji te da nikada ne smije biti opravdanja za zločine i ubijanja, za agresiju na tuđi teritorij. Uvijek ima prostora za pomoći na razne načine i mi u Hrvatskoj to i činimo.

Nazočne je također pozdravio i predsjednik Ukrajinsko kulturno-prosvjetnog društva „Kobzar“ – Zagreb, Slavko Burda podsjećajući na zajedničku sudbinu Ukrajine i Hrvatske kada su bile u istoj državi Austro-Ugarskoj, ali i sličnu sudbinu mnogih ukrajinskih i hrvatskih gradova tijekom ruske odnosno srpske agresije. Istaknuo je važnost i stogodišnju tradiciju Društva koje osnovano 1922. godine u Zagrebu. Zato itekako nosi težinu i važnost kako je upravo Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Kobzar“ – Zagreb predlagatelj gospođe Etne Nikić kao kandidatkinje za predstavnicu ukrajinske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu te Nataliju Pavičić za zamjenicu predstavnice na izborima koji se održavaju u nedjelju 7. svibnja 2023. godine.

Etna Nikić, službenica u Gradskoj upravi Grada Zagreba te bivša članica Koordinacije za ljudska prava u Gradskoj Skupštini, organizatorica brojnih humanitarnih aktivnosti te članica Vijeća za prevenciju Gradske četvrti Gornja Dubrava ukratko je predstavila svoj rad te program za predstojeće izbore. Zahvaljujući svim nazočnim govornicima i sudionicima tribine osobito na pomoći ukrajinskim braniteljima, pozvala je Ukrajince u Zagrebu da izađu na izbore u nedjelju i daju svoj glas za njezin program. „No bez obzira na rezultate u nedjelju i dalje ću pomagati ukrajinskim braniteljima, spajati ih s hrvatskim braniteljima jer kako je Tolić na početku rekao neke stvari se ne rade za novac, rade se srcem. Kroz cijeli moj život vodi me srce i pomaganje drugima. Srce se može vidjeti i dalje“ rekla je u završnoj riječi Etna Nikić kandidatkinja za predstavnicu ukrajinske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu uz podršku nazočnih gromoglasnim pljeskom.

Jedno je sigurno Etna Nikić i Natalija Pavičić kao kandidatkinje na predstojećim izborima imaju potporu naših braniteljskih udruga kao i nazočnih sudionika tribine. Želimo im pobjedu na izborima u nedjelju 7. svibnja 2023. godine, a našu suradnju na pomoći prijateljskom narodu Ukrajine i njihovim braniteljima i dalje nastavljamo.

SLAVA UKRAINI!

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara i Ivan Tolić, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP grada Zagreba

Povezane objave

SAD pristaje na sporazum s Moskvom i Rijadom

HF

Xi Jinping mogao bi napasti Tajvan kako bi osigurao svoju ostavštinu

hrvatski-fokus

Zašto IS želi protumuslimansku Europu?

HF

Kako je Španjolska postala cilj terorista

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više