Hrvatski Fokus
Kultura

Motiv plavih visova u ciklusima ulja Lukše Peke

Ciklus manjih formata s zanimljivim i izazovnim motivom uzdignuća plave boje u daljini

 

Akademski slikar iz Dubrovnika, Lukša Peko, autor kompleksnog opusa, najvećim dijelom ulja, realiziran u nizu impresivnih ciklusa, suvremeni hrvatski likovni umjetnik iznimnog renomea i dalje nastavlja svoje neumorno putovanje i istraživanje i pojedinih privlačnih motiva ali i mogućnosti kolora, koji u najnovijem ciklusu krajobraza na manjem formatu prepariranih kartona dolazi do punog izražaja.

Peko je realizirao ciklus ulja na manjim formatima kartona, realizirajući fascinantan niz krajolika u kojima se posebno ističu plavi visovi, uzvisine, brda, dominirajući cijelim volumenom.

Te tajanstvene plave uzvisine izviru iz središta smirene prirode, osjeća se i dalje vrelina ljeta, kada sve pomalo miruje i čeka se na prvi dašak svježine i podsjećaju na odraz mora, magično plavilo mora uzdiže se , ne pretjerano visoko, no drugačije od terena koji ih okružuje.

Plavi visovi kao svete gore, obitavališta nepoznatog i skrivenog, plave gore kao ledenjaci u toplini juga, ponegdje okružene prozirnim oblacima koji lagano kruže oko njih, okrunjujući njihovu jedinstvenost.

No možda nas samo vlastiti vid vara, udaljene uzvisine u daljini promatramo kroz maglu vreline i čine nam se bliže i tamnije, neodređenije, udaljenije.

Ciklus manjih formata s zanimljivim i izazovnim motivom uzdignuća plave boje u daljini ili je ipak bliže,u šarolikom svijetu mnogostrukih boja Lukše Peke sjajan je primjer klasičnog slikarskog procesa u današnjem vremenu, kada se stalno traži nešto novo i nešto drugačije.

Osobitost plave boje u ovom je ciklusu posebice istaknuta, magnetski nas privlači i potiče na razmišljanje.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Mihael Klanjčić dobitnik ovogodišnje Nagrade ‘Radoslav Putar’

hrvatski-fokus

Od figure do kulture – Palindrom

HF

Ovozemni vrisak

HF

Eppur si muove

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više