Hrvatski Fokus
Intervjui

Varaždinski Muzej anđela je mjesto gdje spavaju anđeli cijeloga Svijeta

Muzej anđela od anonimnih ali i poznatih donatora stvorio zavidnu zbirku, koja broji više od 700 anđela

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Prstec utemeljitelj je Muzeja anđela u Varaždinu, nesvakidašnje, čudesne ustanove.

  • Kako je sve počelo, gospodine Prstec?

-Varaždinski Muzej anđela prvi je i jedinstven tematski muzej u regiji, koji u gradu postoji od 2011. godine. Dom je to mojim brojnim slikama  Ja sam vizure anđela ponad baroknoga grada naprosto uselio pod krovove prvoga hrvatskog glavnog grada. Muzej anđela dom je brojnim umjetninama nastalima u mojim mislima koji sa sjetom i poštovanjem gradim budućnost protkanu prošlošću stare barokne jezgre. Nastali su tako umjetnički radovi koje u Muzeju anđela redovito traže posjetitelji. Desetljeće već ovaj muzej krije nešto vrlo impresivno – na stotine malih bića, naoko nevidljivih, koja pričaju priče iz prošlih vremena.

  • Što možemo vidjeti i doživjeti u Muzeju anđela ?

-Anđele,manje i veće, sa svih strana zemaljske kugle. No, krenimo redom. U prostoru Muzeja redovito se odvijaju različita događanja koja za cilj imaju predstavljanje Varaždina kao grada u kojem spavaju anđeli. Muzej anđela 10 godina prikuplja anđele iz cijeloga svijeta te je tako stvorio zbirku od nekoliko stotina različitih anđela. Posjetitelji Muzeja, građani grada kao i domaći i strani turisti, te ljudi koji nikada nisu posjetili Muzej anđela, doznavši za projekt prikupljanja anđela, svoje anđele dostavljaju poštom i raznim dostavnim službama. Na taj je način Muzej anđela od anonimnih ali i poznatih donatora stvorio zavidnu zbirku, koja broji više od 700 anđela koji sa sobom nose svoju ili priču donatora, priču zemlje iz koje dolaze, vjersku ili pak priču strastvenih sakupljača – ljubitelja umjetnosti, od kojih neki iz svoje kućne zbirke anđela ustupili i više od 100 komada ovih tajnovitih bića. Drugi pak su Muzeju anđela ručno izradili i dostavili anđele od različitih materijala, veličina i oblika. Kako bi svaki od doniranih anđela dobio svoje zasluženo mjesto u vitrini Muzeja, i kako bi posjetitelji mogli pročitati najzanimljivije priče, organizirana je izložba anđela pod nazivom „Mjesto u kojem spavaju anđeli cijeloga Svijeta“.

  • Doista je riječ o jedinstvenom projektu.
    -Muzej anđela ovaj je projekt od značaja za očuvanje i razvoj kulture grada prijavio na natječaj za dobivanje sredstava od Varaždinske županije, a Županija je tako prepoznala i financijski nagradila ovu jedinstvenu priču, omogućivši Muzeju anđela dodatnu potporu u kvalitetnoj promociji kulturnog sadržaja par excellence. Naime, iako je Muzej anđela sam po sebi nezaobilazno mjesto posjeta za ljubitelje umjetnosti i anđela iz cijeloga svijeta, izložba ovakvog sadržaja zasigurno javnosti predstavlja jedinstven doživljaj u kojem anđeli pričaju svim jezicima Svijeta i ne rade razliku među ljudima bez obzira na nacionalnost ili vjeru, što jest jedan od ciljeva ovoga projekta.
    Zahvaljujući sredstvima iz programa javnih potreba u kulturi Varaždinske županije u 2023. godini, ova zanimljiva izložba sada je postavljena na puno većem prostoru nego ranije, a za pojedine anđele ispisana je priča dostavljena od strane donatora. Otvorenje izložbe i vođenje programa povjereno je meni, vlasniku Muzeja anđela i osnivaču ovoga jedinstvenog bajkovitog Muzeja koji sam svojim slikarstvom proteklih desetljeća predstavio hrvatskoj i svjetskoj javnosti čvrsto se tako pozicionirajući na karti poznatih i priznatih hrvatskih umjetnika – slikara. Izložba je postavljena u posebnim vitrinama, a posjetitelji svoje doživljaje i dojmove upisuju u knjigu dojmova. Samo je otvorenje izložbe „Mjesta gdje spavaju anđeli cijelog Svijeta“ upriličeno uz 13. rođendan Muzeja anđela, uz pripomoć živih anđela i uz nezaobilazni „Ajngelekov napitek”, dok će fotografije ove svečanosti biti korištene prilikom izrade prigodnog kataloga, i u digitalnom obliku.
  • Što još reći o anđelima?

-A anđeli? Oni su različitih oblika i dimenzija, izrađeni od različitih materijala. Izloženi su na način da je svaki anđeo postavljen na svoje posebno zasluženo mjesto i uz istaknutu priču kao poruku posjetiteljima. Donacije su u Muzej pristigle sa brojnih kontinenata i različitih zemalja, iz SAD-a, Australije, Singapura, Japana, Turske, Škotske, Nizozemske, Njemačke, Irske, Kine, Mongolije, Rumunjske, sa Malte, Cipra, Kube, i brojnih drugih. Anđeli se pažljivo čuvaju, te su arhivirani i popisani, a obzirom da kontinuirano pristižu nove donacije djelatnici Muzeja ozbiljno promišljaju o usklađivanju djelatnosti Muzeja sa Zakonom o muzejima kao i skorašnjem dodatnom proširenju izložbenog prostora.

Izložba „Mjesta gdje spavaju anđeli cijeloga Svijeta” može se razgledati svakodnevno u radno vrijeme Muzeja sve do kraja 2023. godine.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Jače regije – jača Hrvatska

HF

Problem je ako motivacija ne dolazi iznutra

hrvatski-fokus

Znanstvenici ne mogu biti i suci i novinari i političari – svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti za dobro funkcioniranje društva

hrvatski-fokus

Hrvatska mora hitno reagirati i izaći iz ovakve arbitraže…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više