Hrvatski Fokus
Uvodnik

Je li se nadbiskup Mate Uzinić dobrano zaigrao?

Postupci WHO-a tijekom krize bili su opasniji za čovječanstvo od WEF-a

 

  • Mate Uzinić, odnedavni nadbiskup Riječke nadbiskupije, u propovijedi na Cvjetnicu ove 2023. godine još jednom je potvrdio da je hladni manipulator. U toj svojoj morbidnoj propovijedi dotaknuo se tema i imena kojih se ne dotiču veliki ljudi, veliki svećenici. Dakako povod mu je bio još uvijek nedokazano zlostavljanje „djece i ranjivih odraslih osoba, čije smo vapaje ušutkali i zataškavali, a ranjenost ignorirali, ponekad zbog nesnalaženja, a često zbog nekih drugih interesa“, kako je on rekao. Kojih interesa? Nije to rekao. Samo je zavapio “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” i odmah se lukavo ogradio da je to „Isusov vapaj“. U nastavku je Uzinić u propovijedi o tom vapaju još rekao: „Čujemo li taj vapaj? Daj Bože da to postane i naš vapaj, da to postane vapaj cijele Crkve, jer će to biti znak da smo konačno u središte stavili žrtve i njihove potrebe, a ne instituciju i njezin ugled“. Posebno mi je zasmetalo ovo „cijele Crkve“ kao da on ne zna, ili kao da mi ne znamo kojima šalje svoje otrovne poruke, da je cijela priča oko svećenika pedofila u Katoličkoj Crkvi u 99 posto slučajeva smišljeno stvorena i smišljeno medijski popraćena još od Francuske revolucije kako bi se uništilo preostalo zdravo tkivo naše Crkve. Sjetimo se lažne optužbe protiv australskog kardinala Georgea Pella (Ballarat, 8. VI. 1941. – Rim, 10. I. 2023.), kojega su isti ili slični kao i Uzinić, lažno optužili i okrivili u lipnju 2017. da je napastovao troje maloljetnika, od kojih je (samo) jednoga silovao! Nije slučajno kardinal George Pell (na slici) optužen i kazneno gonjen tri godine za nepostojeća nedjela. Ne! On je u to vrijeme bio prefekt Tajništva Svete Stolice za ekonomiju, što znači da je bio treći čovjek Rimske kurije, poslije pape Franje i državnog tajnika kardinala Pietra Parolina, što znači da su protestantske australske vlasti u saveznoj državi Viktoriji tada lažno optužile samim time najviše rangiranoga katoličkog prelata za pedofiliju. Sudski progon u Australiji, i medijski još bezobzirniji progon diljem zapadnoga svijeta, trajao je nepune tri godine, do travnja 2020., kada je kardinal Pell pravomoćno oslobođen svih optužaba za pedofiliju. U to vrijeme George Pell, sin irskih katolika, imao je nepunih 79 godina. Lažnim optužbama uništen mu je život, ugled i dvije i pol godine kasnije, 10. siječnja 2023., Pell je u Rimu umro. Slučaj kardinala Pella samo je jedna u nizu lažnih optužaba protiv svećenika Katoličke Crkve koje se zadnjih desetljeća provodi planski, organizirano i uz pomoć medijskoga topništva.
  • Vratimo se nadbiskupu Uziniću i njegovoj propovijedi u kojoj zlorabi neke od crkvenih dogmi. Nastojeći obraniti svoj naum o optužbama – a nikako svoju tezu – govorio je o „Isusovom križu i njegovoj napuštenosti“, o Isusovom vapaju „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“, pa je dodao malo pape Franje koji je pak govorio o „diktaturi ravnodušnosti“… Govoreći o Isusovom vapaju dolazimo do globalizacijskih fraza koje je koristio nadbiskup Uzinić, a to su „prognani i izbjegli“ (Marakeški sporazum), „vapaje milijuna rasnih, klasnih, političkih, vjerskih i ideoloških neprijatelja“ (marksizam odnosno suvremeni globalizacijski fašizam)… I tada je brižni nadbiskup Uzinić izrekao kako „čuje vapaje zlostavljanih, djece i ranjivih odraslih osoba“, te da smo mi, valjda mi svi, te „vapaje ušutkali i zataškavali, a ranjenost ignorirali, ponekad zbog nesnalaženja, a često zbog nekih drugih interesa“. Baš bi me interesiralo na koje on misli „neke druge interese“. Tko to po njemu ima interesa da zataškava pedofiliju u Crkvi ako se je doista i dogodila!? U nastavku nadbiskup Uzinić nastoji poentirati pa kaže kako ti vapaji ugroženih trebaju „postati vapaj cijele Crkve, jer će to biti znak da smo konačno u središte stavili žrtve i njihove potrebe, a ne instituciju i njezin ugled“. Što bi trebalo značiti da ga ni najmanje ne brine što on svojim javnim djelovanjem kroz optuživanje tobožnjih svećenika pedofila u Crkvi ustvari ruši temelje samo Crkve. I pritom nimalo ga ne brine presumpcija nevinosti, da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. To kod njega ne postoji.
  • I sada i nakon svega dosad izrečenoga, nadbiskup Uzinić ulazi u veoma opasno područje nacizma koji se je borio protiv Katoličke Crkve do istrjebljenja. Lamentirao je o tomu je li nas Bog napustio ili nije, je li u pitanju Božja nemoć, „da nešto učini jer da je mogao zasigurno bi nešto učinio“, pa doslovno kaže: „Osobito je po ovom pitanju zanimljivo promišljanje Hansa Jonasa u knjizi „Pojam Boga nakon Auschwitza“. Tko je Hans Jonas (Mönchengladbach, 10. V. 1903. – New York, 5. II. 1993.)? Američki židovski filozof njemačkoga podrijetla koji je razvio etičku koncepciju koja se temelji na pojmovima dugoročne odgovornosti i budućnosti kao ključnim pojmovima za orijentiranje u novoj situaciji čovječanstva. U toj knjizi pod pojmom teologije šoe (sho‘ah: katastrofa, opustošenje) prema Jonasu krije se zajedničkim snagama proveden napor da se pronađe objašnjenje za Auschwitz. Iz perspektive jednog preobraženog nebeskog svijeta njezini predstavnici predlažu novo tumačenje saveza između židovskog naroda i Boga, uključujući i nov naglasak, koji bi jamčio trajanje i vječnost židovskog naroda kroz židovsku državu. U svijetu profanog i kao žarište židovskog naroda Država Izrael postala je antitezom Auschwitza. Na mjesto istraživanja Božje providnosti i znanosti o svetomu, prema autoru, stupa praksa svjetovnog angažmana. Značaj i relevantnost bivanja Židovom pritom su se bitno promijenili. Koliko je ovo djelo Hansa Jonasa prikladno za pojašnjavanje ili potvrdu teze kako treba još prije suđenja osuditi, osramotiti i protjerati sve nepodobne svećenike u koje je posumnjao on, nadbiskup Mate Uzinić, s malim („o“) ili velikim slovom „O“, ne može se baš reći potvrdno. Moguću pedofiliju u suvremenoj Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj povezivati s nacizmom, i, što je još gore, s najvećim i najzloglasnijim njemačkim i nacističkim koncentracijskim logorom tijekom Drugoga svjetskog rata u najmanju ruku je neprimjereno, a kamoli i njemu samomu korisno. Iz ovoga proistječe da se je Mate Uzinić dobrano zaigrao i da mu je – sa strane i izvana – netko obećao da će ga braniti od „istrage naše ili vaše“! I zato na samom kraju propovijedi Uzinićevo spominjanje protestantskog pastora Dietricha Bonhoeffera (Wrocław, 4. II. 1906. – Flossenbürg, 9. IV. 1945.) i njegova pismu prijatelju iz koncentracijskog logora 16. srpnja 1944. i lamentiranje o (ne)postojanju Boga i eksplicitno podsjećanje na nacistička vješanja robijaša Židova u Auschwitzu djeluju još morbidnije od strane našega nadbiskupa koji je jako visoko poletio.

Obitelj Jože Pirjeveca je pobjegla od komunizma, kada će pobjeći Klasićeva obitelj?

  • Za razliku od hrvatskog povjesničara srednje dobi, Hrvoja Klasića, koji je od hrvatskog branitelja postao hrvatsko-srpski razbranitelj, poznati talijansko-slovenski povjesničar Jože Pirjevec iz Trsta odavno je raskrstio s jugoslavenskim ljevičarstvom i napisao i ovih dana objavio knjigu Partizani u kojoj razobličuje antifašistički pokret otpora koji je nastao na području Jugoslavije. O propaloj Jugoslaviji u svojoj najnovijoj knjizi 83-godišnji Pirjevec kaže: “Ta se zemlja raspala u samo sedam dana, a bila je neželjena i neuspješna jer praktički nikome nije odgovarala. Opterećena neriješenim nacionalnim, socijalnim i društvenim problemima…” i dodaje: “Moja obitelj je pobjegla od komunizma, ali jednu stvar oko partizana ne mogu podnijeti, a to je da su na Bleiburgu izvršili pokolj”. Ovo što je napisao i objavio Pirjevec je za svaku pohvalu, ali i pokuda za Klasića koji je ovih dana u suradnji sa srpskim etnobiznismenom Miloradom Pupovcem objavio knjigu pod provokativnim i jugonostalgičarskim naslovom “Bratstvo i jedinstvo Srba i Hrvata temelj nove Jugoslavije”. Ako je za Pirjevca knjiga “Partizani” za svaku pohvalu, ova Klasićeva knjiga je za svaku pokudu.

Jutarnji list i dalje misli da je na – Balkanu

  • Za one koji ne znaju, Jutarnji list je vlasnik nekad slavnih Sportskih novosti. Sportske novosti su, zapravo njihov novinar Marko Crnjak, pisali o talijanskom fenomenu vrijeđanja strana u talijanskom nogometu (https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/serie-a/nakon-srbina-izvrijedali-i-jurica-hrvat-napustio-teren-pokusavam-ostati-miran-ali-ovo-je-neizdrzivo-15340406). Tako je na udar došao i nadasve uspješni hrvatski trener Torina Ivan Jurić. Navijači protivničkih momčadi skandiraju mu: Cigane, cigane… (tal. Zingari, zingari…) i to je ponukalo novinara Crnjaka da piše o tom vrijeđanju. Ali ne o vrijeđanju i primitivizmu navijača, nego o jugonostalgičarenju. Sam naslov članka to potvrđuje: „Nakon Srbina, izvrijeđali i Jurića, Hrvat napustio teren: ‘Pokušavam ostati miran, ali ovo je neizdrživo!‘ I u podnaslovu ide se u istom jugo-smjeru: „Talijanski navijači već duže vrijeme vrijeđaju Balkance, naš trener boji se da to postaje trend“. Iako su to uobičajene uvrjede u talijanskom nogometu, da se protivnika naziva „cigane“, a tako je i kod nas, što je napisano i u članku, novinar je to povezao s napadom na „balkance“, iako Hrvatska nije na Balkanu. Ali bez obzira, ne da se novinar Crnjak i ovako – na jugo-način – završava svoj članak: „Dio navijača u Italiji već neko vrijeme vrijeđa igrače i trenere s balkanskih prostora. U posljednjih mjesec dana žrtve su bile trener Sampdorije Dejan Stankovići napadač Juventusa Dušan Vlahović, a nakon srpskog dvojca, red je očito došao i na hrvatskog stručnjaka“. Iz ovoga možemo izvući samo jedan zaključak, u vrijeme vladavine Andreja Plenkovića sve se radi i čini kako bismo na razne načine i dalje bili povezani sa Srbijom i ‘brdovitim Balkanom’.

Reforma zbog reforme

  • Dugo se je govorilo o nužnosti porezne reforme i predsjednik Vlade Andrej Plenković ju je ovih dana donio. Koliko je dobro, odnosno hoće li biti dobra i komu teško je reći. Za to znati potrebno je malo veće predznanje, pa čak ni onda nitko ne može biti prorok. Ipak pogledajmo što govori o Plenkovićevoj poreznoj reformi ekonomska stručnjakinja Maruška Vizek s Ekonomskog instituta. Prema Vizek ovo nije prava reforma jer se izmjena poreza na dohodak ne može smatrati reformom nego jednom u nizu izmjena tog poreznog oblika u svrhu povećanja plaća. A što se tiče izmjena i promjena mirovinskog doprinosa, ona to naziva mini reformom mirovinskog sustava koja je po njoj samo jedan oblik demontaže mirovinskog sustava koji nije zdrav za Hrvatsku. A zašto? Zato, pojašnjava Vizek, jer se Hrvatska dominantno financira od poreza na potrošnju, od PDV-a i trošarina. “Ta dva porezna oblika su regresivni porezni oblici, što znači da izandproporcionalno puno opterećuju upravo najsiromašnije građane na koje se ova mini mirovinska reforma i odnosila. Što znači da će upravo ti najsiromašniji građani, koji će sada doživjeti određeno povećanje zbog mini mirovinske reforme, sami financirati svoje vlastito povećanje plaća kroz svoju vlastitu potrošnju, odnosno kroz poreze koje plaćaju kad kupuju dobra i usluge”. Po njoj je to po onoj narodnoj – “pojeo vuk magare”! Dakle, ništa od porezne reforme.

Probuđeno lažno hrvatstvo

  • U kratkom članku o uhićenim ljudima iz naše države i optuženima za trgovinu djecom na portalu Telegram (https://www.telegram.hr/politika-kriminal/obitelji-hrvata-uhicenih-u-zambiji-izvan-sebe-su-od-straha-za-djecu-a-mi-placemo-svaki-dan/) sve pršti od riječi Hrvat, hrvatski, Hrvati, hrvatske obitelji, hrvatski parovi, uhićeni Hrvati… Nikada toliko domoljublja na ovom portalu, isto kao i na portalu Večernjega lista, Jutarnjega lista, Novoga lista, Slobodne Dalmacije, Indexa, Nacionala, Tportala, 24 sata, Hine… Evo kako to izgleda: Obitelji Hrvata uhićenih u Zambiji: ‘Izvan sebe su od straha za djecu, a mi plačemo svaki dan’ (naslov); Obitelji su u kontaktu s Hrvatima u Zambiji (podnaslov); pa dalje: Članovi obitelji Hrvata kojima se sudi u Zambiji; četiri hrvatska para; Hrvatski parovi: članovi obitelji uhićenih Hrvata; Obitelji Hrvata kažu kako neprestano plaču za svojom djecom i unucima, te da svaki večer prije spavanja gledaju videosnimke svojih unuka; Hrvati koji čekaju pravorijek u Zambiji; Tri su hrvatska para posvojila djevojčice; Djecu iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti… Ovo je neviđena medijska manipulacija. Još goru smo vidjeli tijekom COVID diktature i globalizacijskoga fašizma za prisilnog cijepljenja jadnih ljudi. A istina je sasvim drukčija. Iz biografija uhićenika u Zambiji u pitanju su ljudi koji u životu nisu rekli riječi Hrvat, hrvatski i slično.

SZO – organizacija koju podupire Kina

  • Mislav Kolakušić, hrvatski euro zastupnik u Europskom parlamentu prije neki dan izrekao je ovo: “Želio bih ukratko osvijestiti građane o predstojećoj opasnosti za čovječanstvo. Svjetska zdravstvena organizacija želi da sve zemlje potpišu sporazum o predaji ovlasti za proglašenje pandemije, nabavu cjepiva i lijekove. Bit će zdravije i sigurnije za čovječanstvo da potpiše sporazum s kolumbijskim narko kartelom. Sigurno znaju sve o drogama. Organizacija koju podupire Kina obmanula je javnost tako što je u početku proglasila virus novim i nepoznatim, lažno tvrdeći učinkovitost cjepiva i dajući obmanjujuće izjave o njihovoj sposobnosti da se zaštite od ozbiljnih bolesti i smrti. Tijekom pandemije COVID-a Svjetska zdravstvena organizacija samo je izrekla laži. Treba ju proglasiti terorističkom organizacijom. Lagali su. Da postoji novi i nepoznati virus, da je moguće napraviti učinkovito cjepivo, da je cjepivo 82 posto učinkovito, to je zaštita od ozbiljnih bolesti i smrti. To su naravno bile gluposti i laži. Postupci WHO-a tijekom krize bili su opasniji za čovječanstvo od Svjetskog gospodarskog foruma (WEF)”.

Postoji plan za obveznu, univerzalnu digitalnu putovnicu i identifikacijski sustav

  • Što nam se sprema? Svašta! I jako loše. Blog TGP (The Gateway Pundit) javlja kako je Bidenov režim javno je potvrdio svoju predanost “pravno obvezujućem” sporazumuu priopćenju za javnost ranije ove godine koji će Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) dati kontrolu nad američkom politikom pandemije, iako rad ostaje u određenim područjima (https://www.thegatewaypundit.com/2023/05/croatian-eu-parliamentarian-mislav-kolakusic-publicly-declares-who/). Gateway Pundit opširno je izvijestio o tim pregovorima između režima i SZO-a tijekom prošle godine. Na primjer, Alicia Powe iz TGP-a ekskluzivno je otkrila da je Bidenov odjel za zdravstvo i ljudske usluge tajno podnio predložene amandmane, “Jačanje pripravnosti WHO-a i odgovor na zdravstvene krize”, WHO-u za reformu Međunarodnih zdravstvenih propisa iz 2005. godine, postojeći zdravstveni ugovor. Julian Conradson iz TGP-a također je izvijestio kako postoji plan za obveznu, univerzalnu digitalnu putovnicu i identifikacijski sustav. Pregovori između Bidenovog ministra zdravstva i ljudskih usluga Xaviera Becerre i šefa WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa iznjedrili su takozvani “nulti nacrt” sporazuma o pandemiji. Nacrt je objavljen 1. veljače i sada ga treba ratificirati iz svih 194 države članice WHO-a. Nulti nacrt daje SZO-u ovlast da proglasi globalno izvanredno stanje zbog pandemije i upravlja njime. Nakon proglašenja izvanrednog zdravstvenog stanja, svaki potpisnik, uključujući Sjedinjene Države, mora se podvrgnuti tijelu SZO-a. To uključuje speleologiju liječenja, ograničenja kretanja i mandata za cjepiva, zajedno s vladinim nadzorom.

Marijan Majstorović

Povezane objave

Pavić egzekutor, Plenković nalogodavac

HF

Bruxellesko priznanje konstitutivnosti Hrvata u BiH

hrvatski-fokus

Neprimjereno Josipovićevo izrugiranje sa Zakonom o ništetnosti

HF

Pobjeda u Rotterdamu je pobjeda nad orjunom, ‘antifašistima’ i globalizatorima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više