Hrvatski Fokus
Kultura

Niz akrila na velikom formatu platna Damira Medvešeka

Jedan svijet nestaje da bi bilo mjesta za novu tvorevinu života

 

Akademski slikar i glavni slikar u zagrebačkom HNK-u, autor respektabilnog opusa, čest izlagač u inozemstvu, Damir Medvešek, uvijek je vrlo rado slikao na velikim formatima platna.

Veliki format omogućavao mu je traženu širinu, slobodu poteza , privlačnu prostornost za novu likovnu kompoziciju.

I u posljednje vrijeme predano slika akrilom na formatu 150 x 100 cm, nastojeći realizirati zamršeni stupanj odnosa boje i oblika, koji se u najnovijem ciklusu manifestira kao nastupajući, nezaustavljivi kaos.

Cijeli sustav se urušava, vertikale i horizontale pretvaraju u izmrvljene točkice, fragmente linija, dok boja i  dalje vrišti prepuna vitaliteta.

Zbivanja su sve više zagušena, volumen življenja sam sebe uništava, glomaznošću i nefunkcionalnošću.

Jedan svijet nestaje da bi bilo mjesta za novu tvorevinu života. Dramatičnost nestanka gotovo je jednaka uzbuđenju i napetosti rađanja novoga, za koga se baš ništa ne može ni pretpostaviti.

Medvešek sjajno oživotvoruje probleme našeg, današnjeg svijeta, ukazujući angažirano na njegove nedostatke ali i mogućnosti koje nisu došle ili nisu mogle doći do izražaja, stvarajući impresivni niz akrila na velikom formatu.

Medvešekov rukopis je izuzetan, posve izdvojen u aktualnoj produkciji.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Svjetiljka dobrote

HF

Balada o čekanju

HF

Ludenski đavoli u Hannoveru

HF

Zarobljene misli

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više