Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Šturo o Velikoj Gospi u Beogradu, o misnom slavlju Velike Gospe na Tekijama i u Zemunu ništa!

Iz istočnoga Srijema je protjerano od 30.000 do 40.000 Hrvata, stoga je odnos predstavnika krovnih hrvatskih institucija u Subotici

 

Na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice 16. kolovoza 2023. godine objavljeno je priopćenje o proslavi Velike Gospe u Beogradu. Priopćenje je neobično šturo, cjelokupan tekst glasi: U prvostolnici Beogradske nadbiskupije svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je 15. kolovoza svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa, kojoj je posvećena katedralna crkva u Beogradu. Misno slavlje predslavio je beogradski nadbiskup mons. Ladislav Német, a svetoj misi prisustvovala je, na poziv vlč. Mihaela Sokola, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.  

Svetkovina Uznesenja Marijina u svetištu na Tekijama

S misnog slavlja Velike Gospe na Tekijama i u Zemunu, koje je vodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina u nazočnosti predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske, ni riječi! O tomu tek doznajemo iz reportaže u Dnevniku RTV2 na hrvatskom jeziku i s portala Srijemske biskupija, gdje je napisano: »Ove godine svetkovina Uznesenja Marijina proslavljena je i u biskupijskom svetištu na Tekijama:

– Večernjim misnim slavljem u svetištu Snježne Gospe na Tekijama, u utorak, 15. kolovoza, proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i u ovom najstarijem marijanskom svetištu u R. Srbiji. Svetu misu u 18 sati predvodio je srijemski biskup koadjutor u zajedništvu s rektorom svetišta, preč. Ivanom Rajkovićem, te drugim svećenicima Srijemske biskupije, a okupili su se vjernici hodočasnici iz okolnih župa. Slavlju je nazočio i g. Nikola Bajić, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, kao i g. Goran Kaurić ispred Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i potpredsjednik DSHV-a, te g. Dražen Deranja i gđa Jasna Čordaš, vodstvo Hrvatskog kulturnog centra Novi Sad, koji od nedavno na Tekijama ima i svoje prostore.

Biskup Svalina je u homiliji rastumačio lik Marijine kroz starozavjetnu sliku “Kovčega Saveza”, te ohrabrio vjernike da i mi možemo biti poput Marije, činiti ono što je ona činila, a tako i zaslužiti što je ona zaslužila, uz pomoć Božje milosti. Zahvalio je svim prisutnim vjernicima što su došli na Tekije podržati ovo slavlje Velike Gospe, koje se po prvi puta nakon mnogo godina slavi i u ovom svetištu, istaknuvši da ovo svetište treba živjeti i na kroz godinu, napose na Marijanske dane i svetkovine, te pozvao vjernike da i dalje zajedničkim snagama pokušamo oživjeti kako ovo drevno svetište tako i čitavu Srijemsku biskupiju. Vjernici su se nakon mise zadržali u kraćem druženju s biskupom i svećenicima, te međusobno, te istaknuli svoju radost zbog ovog slavlja u svima dragom svetištu Gospe Tekijske« (https://www.srijembiskupija.rs/hr/velika-gospa-na-tekijama), te:

Svetkovina Velike Gospe u Zemunu

»Svetkovina Velike Gospe proslavljena je 15. kolovoza svečanom misom I u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu. Središnju misu predvodio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina.

Biskup Svalina misu je slavio u zajedništvu sa zemunskim župnikom mons. Jozom Dusparom, generalnim vikarom mons. Josipom Ivešićem i drugim svećenicima Srijemske biskupije.

U homiliji je istaknuo da častiti Mariju znači prepoznati je kao Božju prisutnost na zemlji. Svemogući Bog daje nam Blaženu Djevicu Mariju kao znak sigurne nade i utjehe. „U Starom zavjetu kovčeg saveza spominje se na više mjesta i nosi svojevrsni simbol Božje prisutnosti i zaštite izraelskom narodu. U litanijama blaženoj Djevici Mariji zazivamo je i molimo Kućo zlatna, Škrinjo zavjetna…, time se spominjemo nje kao oličenja Božje prisutnosti na zemlji. Mi se trudimo živjeti puninu kršćanskog života na koju smo pozvani po krštenju i u tome nas prati i pomaže lik naše Nebeske Majke čiji primjer najbolje pokazuje kako slijediti volju njegovu”, rekao je mons. Svalina.

Na svetoj misi sudjelovali su i g. Gavrilo Grban, ispred Uprave za saradnju sa Crkvama i vjerskim zajednicama, zatim g. Nikola Bajić savjetnik u Veleposlanstvu RH u Beogradu kao i veleposlanikova supruga gđa Mirjana Biščević, te predstavnici hrvatskih kulturnih društava i udruga, te o. Rade iz susjedne srpske pravoslavne parohije Zemunsko Polje. Pjevanje je predvodio župni zbor “Sveta Cecilija”.

Ove godine svečanost Velike Gospe uveličana je bulom pape Franje, kojom je odlikovao mons. Jozu Dusparu čašću kapelana Njegove Svetosti. To odlikovanje dodjeljuje se svećenicima koji su se posebno istaknuli u službi Crkve te obavljaju odgovornu službu u Crkvi (na slici).

Na kraju euharistijskog slavlja, nakon što je biskupski kancelar Tomislav Lasić pročitao papinu bulu na latinskom i hrvatskom jeziku, biskup Svalina svečano je uručio prizanje mons. Duspari te mu zahvalio na revnom obavljanju svih službi u Srijemskoj biskupiji, napose biskupijskom Caritasu. Mons. Duspara je u znak zahvalnosti biskupu Fabijanu poklonio ulje na platnu, pogled na Zemun s Dunava. Mons. Duspara upravitelj je kapele sv. Roka u zemunskom parku, Župe sv. Vendelina, opata, ravnatelj je Caritasa Srijemske biskupije i član Zbora savjetnika u Srijemskoj biskupiji.

Na kraju mise, mons. Duspara zahvalio je Svetom Ocu, kao i ostalim suradnicima i svojim župljanima na povjerenim službama, podršci kao i na kontinuiranoj dobroj suradnji. Naglasio je da je svjestan velike odgovornosti i posla koji ga očekuju sa povjerenim mu titulama i zaslugama, te s povjerenjem u Gospodina i Blaženu Djevicu Mariju nastavlja hrabro koračati na svom životnom putu (https://www.srijembiskupija.rs/hr/svetkovina-velike-gospe-u-zemunu-i-odlikovanje-mons–joze-duspare).

Iz istočnoga Srijema je protjerano od 30.000 do 40.000 Hrvata, u Beogradu ih je još uvijek desetak tisuća, stoga je odnos predstavnika krovnih hrvatskih institucija u Subotici prema Hrvatima izvan Subotice i okolice je ponižavajući i nedopustiv!!!

Stop nasilju!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Bake i unuci

HF

Kako će Hrvatski sabor zasjedati u ponedjeljak 28. prosinca 2015.

HF

ZA Kolindu!

HF

Stjepan Lozo raskrinkao Srbe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više