Hrvatski Fokus
Aktualno

“Deset dramatičnih dana Države Hrvatske u Međimurju (7. IV – 16. IV. 1941.)” 

Dan nakon ulaska njemačke vojske u Međimurje, 7. travnja 1941., čakovečki ljekarnik Teodor Košak proglasio je u Čakovcu “Državu Hrvatsku”!  

 

Iz tiska je izašla knjiga mons. Jurja Kolarića “Deset dramatičnih dana Države Hrvatske u Međimurju (7. IV – 16. IV. 1941.)” u izdanju zagrebačke nakladničke kuće Tkanica, d.o.o. Radi se o kuriozitetu ili zanimljivosti, ali prije svega o povijesnoj činjenici koja je nedovoljno poznata u široj povijesnoj i političkoj javnosti. Naime, dan nakon ulaska njemačke vojske u Međimurje, 7. travnja 1941., čakovečki ljekarnik Teodor Košak proglasio je u Čakovcu “Državu Hrvatsku”. Bilo je to dan nakon što je Njemačka 6. travnja 1941. okupirala Međimurje a tri dana prije nego što je u Zagrebu proglašena Nezavisna Država Hrvatska, čija je vlast u Međimurju trajala do 16. travnja 1941. kada je Međimurje okupirala Mađarska. Ljekarnik Košak nije dakle proglasio nikakvu »Nezavisnu Državu Hrvatsku«, kako lažno tvrde neki povjesničari i političari, nego je proglasio Državu Hrvatsku u Međimurju, i to tri dana prije nego što je Slavko Kvaternik u Zagrebu proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku. Osim toga Teodor Košak nije proglasio nikakvu »ustašku državu«, jer ustašâ u Međimurju nije bilo ni prije njemačke okupacije Međimurja kao ni nakon mađarske okupacije, 16. travnja 1941., najsjevernije hrvatske pokrajine. Ova knjiga mons. Jurja Kolarića stoga je dragocjen prinos obogaćivanju hrvatske povijesti, a istodobno njome se ispravljaju razne povijesne, ideološke i političke smicalice i nejasnoće. Stoga je ova knjiga dr. Jurja Kolarića pravo povijesno otkriće i veliki doprinos boljem razumijevanju ne tako daleke hrvatske političke povijesti.

Premda je vlast u Čakovcu držao Hrvatski stožer na čeku s ljekarnikom Teodorom Košakom i konjičkim pukovnikom odbjegle jugoslavenske vojske, odnosno 8. konjičkog puka u Čakovcu, Ivanom Žagarom samo 10 dana, ostavio je trajan trag u hrvatskoj filateliji. Naime, na dotad važeće poštanske marke Kraljevine Jugoslavije, preko lika mladog kralja Petra II. Karađorđevića, otisnuli su žig s hrvatskim grbom, a iznad njega je bilo ispisano: “Država Hrvatska”, a u donjem dijelu “Međimurje”! Pretisak maraka obavljen je u čakovečkoj tiskari Kraljek i Vežić. Ove poštanske marke bile su u javnoj uporabi do mađarske okupacije 16. IV. 1941. godine i preuzimanja čakovečke pošte od strane Mađarske. Posebna vrijednost ove knjige što donosi nekoliko tih povijesnih poštanskih maraka kao i nekoliko pisama, dopisnica i čestitki na kojima su te poštanske marke nalijepljene i poslane svojim primateljima.

Također zanimljivo je spomenuti, da vlast NDH nije nikada izrijekom prihvatila ovo izdanje međimurskih poštanskih maraka, ali ih nije niti proglasila nevažećima. Pretisak poštanskih maraka objavljen je u 15 različitih nominalnih vrijednosti, a najveća naklada jednog izdanja bila je 2.900 primjeraka. Nešto od tih poštanskih maraka sačuvano je u privatnim zbirkama, te danas predstavljaju filatelistički raritet, jer su prve koje su tiskane u ondašnjoj Državi Hrvatskoj.

Ne prihvaćajući obilježja njezine državnosti, kao što su bile njezine poštanske marke. Nezavisna Država Hrvatska u Zagrebu tim je postupkom pokazala i dokazala da Država Hrvatska proglašena u Međimurju, nije bila njezina tvorevina, niti je imala ikakvu vezu s ustaškim pokretom, a što uporno ponavljaju neki međimurski nazovi povjesničari i krivotvoritelji međimurske novije povijesti. Proglašenje Države Hrvatske u Međimurju bilo je želja međimurskih Hrvata da imaju svoju Državu Hrvatsku, kao što su to već jednom plebiscitarno izrazili u glasovitoj deklaraciji od 9. siječnja 1919. godine u Čakovcu, kada su izjavili da žele živjeti u Hrvatskoj državi, te da se zauvijek odriču Mađarske u kojoj su, ne svojom voljom, bili prisiljeni živjeti.

Stoga je ova Kolarićeva knjiga, “Deset dana Države Hrvatske u Međimurju (7. IV. – 16. IV. 1941.)”, uspješni pokušaj, da se velika povijesna zbivanja u Međimurju ne otmu zaboravu te da se ne pripisuju onima, koji u njima nisu sudjelovali, a popraćuju ih svojim zlonamjernim prikazima i neprimjernim napisima.

Sama knjiga ima 184 stranice i podijeljena je na četiri dijela: »Domobranstvo, kvislinška ili hrvatska regularna vojska?«, »Uspostava, djelovanje i prestanak “Države Hrvatske” u Međimurju okupacijom Međimurja od Mađarske (7. IV. – 16. IV. 1941.)«, »”Država Hrvatska Međimurje” nije bila niti “Nezavisna Država Hrvatska” niti je bila “ustaška”« i »Međimurski povijesni pabirci«. Na kraju knjige nalaze Bilješka o autoru i Kazalo imena.

Knjiga se može nabaviti po cijeni od 19,90 eura (+ poštarina) narudžbom na adresu elektroničke pošte: tkanica@hrvatski-fokus.hr

Pavao Blažević

Povezane objave

Smrt izmišljanju fašizma

HF

Što je to u nogometu loše, a u državi dobro

HF

Opasan i naručen fizički napad

HF

Trumpu pobjedu donijeli “prezreni”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više