Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Veliki ljudi iz malih mista peljeških

Vincent Thomas, Ivo Maćela, Stephen Zegura, George Martin Skurla, Ivan Lupis…

 

Nakon čitanja teksta o značajnom američkom kalifornijskom političaru Vincentu Thomasu (tj. Vincentu pok. Vincenta Tomaševiću, Pass Christian, Mississippi, 16. IV. 1907. – San Pedro, Kalifornija, 31. I. 1980.) obratio sam se uglednom akademskom građaninu Viniciju Lupisu, koji mi je potvrdio da je kapetanska obitelj Tomašević rodom iz Dube Pelješke, a ne s Brača, odakle doduše jest Vincentova majka (Bobovišće na Braču, Vincenca Skrmeta).

Gospar dr. V. Lupis uputio me na Stephena Zeguru (Žegura) (2. VII. 1943. – 26. V. 2019.) iz Vrućice pokraj Dube Pelješke, predavača socijalne antropologije i biokemije na kalifornijskom Stanfordu (vezano uz DNK čovjeka). Tu je i dr. Ivo Maćela (Trpanj, 28. VI. 1891. – Bratislava, 25. VIII. 1952.), dekan medicinskog sveučilišta u Pragu, fiziolog i patolog (originalni radovi o srcu), te George Martin Skurla (tj. Škurla, 2. VII. 1921. – Melbourne, Florida, SAD, 2. IX. 2021.), fizičar koji je vodio svemirska istraživanja (ravnatelj 1.600 zaposlenika kod izrade mjesečevih modula), razvoj vojnih zrakoplova i dr. Skurla, tj. Škurla je s Pelješca, vjerojatno su njegovi iz Broca kod Stona. (Otac se zvao Andrew John Skurla, majka je Mary Ellen Uchal.) Tu je i izumitelj torpeda Ivan Lupis (Rijeka, 27. VIII. 1813. – Laglio kod Coma, Italija, 11. I. 1875.) rođen u Rijeci od obitelji Lupis iz Nakovana na Pelješcu.

Osim Broca ta su mjesta međusobno udaljena 6 kilometara, na tom prostoru živjelo je manje od 500 ljudi. I toliko genijalaca! Od vremena smrti Ivana Lupisa 1875. do rođenja Škurle 1921., odnosno Žegure 1943., prošlo je manje od 68 godina. Čudesan broj genijalaca na minijaturnom prostoru. Uzeo sam u obzir samo prirodne znanosti, zbog toga jer je tu manja mogućnost subjektivnosti u procjeni genijalnosti.

Teo Trostmann

Povezane objave

Zabilježen najveći intenzitet depopulacije Hrvata u Srbiji

hrvatski-fokus

Hrvati u Italiji napušteni od matične države

HF

Tele na ražnju

hrvatski-fokus

Zvonko Milas ostaje na čelu Ureda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više