Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Latife Echakhch u splitskoj Galeriji Kula

Latifa Echakhch je suvremena marokanska vizualna umjetnica poznata po svojim društveno-političkim i kulturološkim radovima

 

U splitskoj Galeriji Kula u četvrtak 17. kolovoza 2023. izložbom naziva „Valovi“ predstavlja se vizualna umjetnica  Latife Echakhch. Kustos izložbe je Dalibor Prančević.

Latifa Echakhch je suvremena marokanska vizualna umjetnica poznata po svojim društveno-političkim i kulturološkim radovima. Njezine skulpture, slike i instalacije dekontekstualiziraju kulturno simbolične objekte, izazivajući unaprijed stvorene asocijacije gledatelja s tim predmetima.

„Posebno me zanima točan trenutak koji dolazi nakon radnje ili događaja, kada imamo pred očima neke tragove koje mi – kao gledatelji – moramo ponovno izgraditi kao narativnu kronologiju, kako bismo mogli razumjeti kontekst, kao neka vrsta detektivske prakse”, osvrnula se na svoj rad.

„Značajan dio umjetničke produkcije Latife Echakhch zapravo su prostorno specifični radovi. Njima obično propituje zadane društvene okvire te uvriježena mišljenja i norme koji se u njima artikuliraju i prevladavaju, a sve to kroz vrlo zanimljive vizualne transformacije i vrlo često prisutnu ideju destrukcije materijala koji rabi. Postupak inverzije i „susreta na rubu“ kao da su integralni dijelovi umjetničke strategije koju Latifa njeguje i na kojoj ustraje. Napose je važno naglasiti kako su unutar koordinata njezina transformativnog umjetničkog postupka utkana brojna pitanja identiteta: nacionalnog, kulturnog, rodnog i ostalih. Koristeći estetiku različitih materijala i njihove konfiguracije, umjetnica ih zapravo stubokom mijenja daljnjim semantičkim gradbama – i dvojnostima – konfrontirajući pritom iskustva različitih geografskih, povijesnih, političkih, društvenih i drugih konteksta.
Naslanjajući se na palimpsest povijesnog iskustva kojem pripada i kasnoantički prostor galerije „Kula“, Latifa Echakhch gradi prostorno specifičnu instalaciju Valovi nalik kakvoj upuštenoj kazališnoj inscenaciji i otvara široku platformu diskusije o onome što tobože vidimo ili poznajemo. Semantičke niti konstruiranog ambijenta mogu biti raznovrsne: od prepuštanja romantičarskim prizorima nemirne morske površine (ili, pak, reminiscencijama na kakvo poznato djelo povijesti umjetnosti) do iščitavanja tragedije suvremenog svijeta kroz geopolitičke srazove i sudbinu svih onih punih nade tragično nestalih u Sredozemnom moru“ Dalibor Prančević

Latifa Echakhch je rođen 1974. u El Khnansi u Maroku i preselio se u Francusku u dobi od tri godine. Pohađala je École supérieure d’Art de Grenoble te diplomirala na Nacionalnoj školi umjetnosti Cergy-Pontoise i Nacionalnoj školi likovnih umjetnosti u Lyonu, nakon čega je 2002. započela svoju umjetničku karijeru. Njezin rad ne samo da tjera gledatelje da preispitaju svoja razmišljanja o kulturnim objektima, već također odražava krhkost modernizma. Echakhch je imala samostalne izložbe u galerijama uključujući Hammer Museum u Los Angelesu, MACBA u Barceloni, Tate Modern u Londonu i Fondazione Memmo u Rimu. Također je sudjelovala na Bijenalu u Istanbulu, 54. Bijenalu u Veneciji, 11. Bijenalu u Sharjahu i Manifesti 7 u Bolzanu, Italija. Godine 2013. dobila je nagradu Marcel Duchamp, a 2015. dobila je Zürich Art Prize i postala prva gošća kustosica godišnje izložbe majstora na Haute École d’art et de design Genève. Echakhch trenutno živi i radi u Martignyu u Švicarskoj.

Izložba ostaje otvorena do 20. listopada 2023.

Nives Matijević

Povezane objave

Slomljeno krilo

HF

Čekanje na sunce

HF

Izložba Eugena Fellera u Splitu

HF

Umjetnik kod Meštrovića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više