Hrvatski Fokus
Kultura

Odaliske i anđeli Damira Medvešeka

Vrlo atraktivan ciklus crteža posvećen ženi

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar, autor opsežnog, zanimljivog i često izazovnog opusa, Damir Medvešek, uspješni je tvorac niza ciklusa u ulju ali i niza kombiniranih crteža posvećenih omiljenom motivu žene.

Žena u Medvešekovom opusu, ponajprije je zanosna, čudesno lijepih crta lica, prekrasnoga tijela, otmjena, dostojanstvena, ali i hirovita.

Na mnogim je njegovim slikama ona posve sama, u nekom tajanstvenom raspoloženju, misteriozna i nepoznata, nedohvatna i nepopustljiva.

U novom ciklusu Medvešek kreira više privlačnih ženskih likova kao odaliske ili pak kao anđeoska bića, izraženih atributa, likovi  su mirni, u iščekivanju ili barem u najavi promjene.

Na njihovim se blagim licima zrcali stanovita tajna, o čemu te lijepe žene razmišljaju?

O sutrašnjem danu, o danu ili godini koja slijedi, o nepredvidljivim događajima koji će uslijediti?

Medvešek na nizu crteža istražuje raznolike ljudske geste, a koje imaju i specifični karakter u reakcijama ljepšeg spola.

Likovi žena i u ovom ciklusu samo su naizgled pristupačni, jednostavni, skromni,  no u stvarnosti, karakterizira ih izrazita osobnost, posebnost i nesvakidašnjost jer one su, prirodne vladarice, njima se sve u konačnici podređuje.

Vrlo atraktivan ciklus crteža posvećen ženi, vrhunskog crtača, akademskog slikara Damira Medvešeka.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Pedeset mijena Željka Bubala

HF

Oči kao njene

HF

Dubrovčani u talijanskoj književnosti

HF

Džepna retrospektiva Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više