Hrvatski Fokus
Znanost

Kontraceptivi, statini, IPP i lijekovi za krvni tlak povezani su s povećanim rizikom od raka

FDA je povukla proizvode s valsartanom, losartan i irbesartan zbog rizika od raka

 

Prema najnovijim istraživanjima, mnogi često korišteni lijekovi sada su povezani s povećanim rizikom od raka. Ovi lijekovi koje je odobrila FDA uključuju: kontraceptive, inhibitore protonske pumpe (IPP), lijekove protiv žgaravice, lijekove za visoki krvni tlak i statine. Većina ljudi vjeruje da su ti lijekovi sigurni i učinkoviti; međutim, mogu sadržavati sastojke koji povećavaju rizik od raka i/ili njihov način djelovanja stvara uvjete za pojavu raka.

Sjedinjene Države su se sve više oslanjale na generičke lijekove inozemnih proizvođača koji imaju manje stroge propise i lošu kontrolu kvalitete. Da stvar bude gora, znanost iza ovih lijekova može stvoriti uvjete za razvoj raka, bez obzira na kontrolu kvalitete.

Hormonska kontracepcija povezana je s rakom dojke i rakom vrata maternice

Najnovija istraživanja o hormonskim kontraceptivima su sumorna. Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine proučavala je gotovo dva milijuna Dankinja koje su uzimale hormonsku kontracepciju. Istraživači su otkrili povećani rizik od raka dojke kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule, a rizik se povećavao što se pilula dulje koristila.

Nije to samo rak dojke. Nacionalni institut za rak otkrio je da žene koje uzimaju oralne kontraceptive najmanje pet godina imaju veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati rak vrata maternice. U njihovom istraživanju, žene koje su uzimale kontracepciju manje od pet godina zabilježile su 10 posto povećanje stope raka vrata maternice. Žene koje su uzimale kontracepciju od pet do devet godina imale su 60 posto veći rizik od raka vrata maternice. Rizik se udvostručio za žene koje su pilule uzimale više od deset godina. Kad žene prestanu uzimati pilule, njihov rizik od raka vrata maternice s vremenom opada.

IPP oštećuju zdrave crijevne bakterije, stvarajući uvjete za razvoj raka želuca

Inhibitori protonske pumpe (IPP) popularna su vrsta lijekova koji smanjuju količinu želučane kiseline koju proizvode žlijezde u sluznici želuca. Dok ovaj način djelovanja obično pruža olakšanje od žgaravice i probavnih smetnji, ne rješava holistički probleme koji uzrokuju problem. Sustavni pregled i meta-analiza iz 2023. godine otkrili su povezanost između IPP-a i rizika od raka želuca. Lijek ne samo da smanjuje želučanu kiselinu, već također iscrpljuje bakterije u crijevima, smanjujući komenzalne vrste bakterija koje su neophodne za pravilnu imunološku funkciju i zaštitu krvi. Ova rezultirajuća disbioza crijeva omogućuje razvoj patogenih organizama i dopušta toksinima da se infiltriraju u krv, izlažući ostatak tijela daljnjem stresu. Autori studije rekli su da se IPP trebaju koristiti samo kratko i u najnižoj mogućoj dozi.

Statini povezani s rakom debelog crijeva, mokraćnog mjehura i pluća

Lijekovi za snižavanje kolesterola mogu smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara, ali mogu povećati rizik od raka debelog crijeva, mokraćnog mjehura i pluća. U studiji iz 2011., pacijenti koji su uzimali statine više od četiri godine imali su veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati ove tri vrste raka. Statini inhibiraju enzim koji je uključen u proizvodnju kolesterola, ali to također negativno utječe na rast i regulaciju stanica. To može oštetiti stanične signalne putove i oštetiti imunološki odgovor, čineći stanice ranjivijima na određene vrste raka.

Lijekovi koji su se koristili za liječenje visokog krvnog tlaka i zatajenja srca često su prožeti ozloglašenim kancerogenom tvari – N-nitrozodimetilaminom (NDMA). U 2018. FDA je povukla proizvode s valsartanom, losartan i irbesartan zbog rizika od raka. Godine 2020. lijek protiv žgaravice Zantac povučen je zbog visokih razina NDMA.

Mnogi američki lijekovi dolaze iz kineskih i indijskih tvornica koje su poznate po proizvodnji lijekova s kontaminantima i kancerogenima. U srpnju je predsjednica Povjerenstva za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Cathy McMorris Rodgers radila s pododborom za zdravstvo i nadzor na rješavanju pitanja stranih lijekova i loše provedenih inspekcija. McMorris Rodgers pisao je povjereniku FDA dr. Robertu Califfu, upozoravajući da ovi strani proizvođači koriste nesterilne procese i da njihovo osoblje rutinski uništava ili krivotvori podatke kako bi svjetskoj populaciji gurnuli zaražene, generičke lijekove. SAD-u su očajnički potrebne stvarne inovacije u medicini, budući da farmaceutski karteli povećavaju stopu raka među stanovništvom.

https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/kontraceptivi-statini-ipp-i-lijekovi-za-krvni-tlak-povezani-su-s-povecanim-rizikom-od-raka.html

Povezane objave

Jedna od najstarijih svjetskih škola

HF

Zašto o CADM-u upravo na portalu ZG-magazin?

HF

Učinak mina na okoliš

HF

Veliko zataškavanje smrti pacijenata s covid-19 stavljenih na respiratore

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više