Hrvatski Fokus
Povijest

Iz bogate hrvatske povijesti

Družba »Braća Hrvatskoga Zmaja» bogatija za pet novih članova iz Dalmacije

 

U prostorijama Družbe »Braća Hrvatskoga Zmaja«, u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu, održana svečanost prijma i polaganja prisege za dvanaest novih članova Družbe iz cijele Hrvatske, među kojima je petero iz Dalmacije i to:

  • Marijana Borić, Zmajica od Dalmacije, Zmajska matica (Zagreb);
  • Andro Čalo, Zmaj Svetogrgurski II., Zmajski stol u Splitu;
  • Ivo Delonga, Zmaj Sinjski II., Zmajska matica (Zagreb);
  • Veljko Nižetić, Zmaj Spinutski, Zmajski stol u Splitu i
  • Mirko Tunjić, Zmaj Peregrino, Zmajski stol u Splitu.

Članovi Družbe istaknute su osobe iz javnog i društvenog života Hrvatske, a među povijesno važnim osobama ističu se:

  • blaženi Alojzije kardinal Stepinac, Zmaj od Bakačeve kule;
  • Franjo Tuđman, Zmaj od Hrvatske;
  • Franjo kardinal Kuharić, Zmaj Kaptolski III.;
  • fra Bernardin Sokol, Zmaj Putaljski – prvi mučenik Družbe, ubijen od partizana 1944. godine;
  • Emilije pl. Laszowski, dr. Velimir Deželić, st., prof. Antun Bauer, Robert Frangeš Mihanović, Vjekoslav Heinzel, dr. Franjo Bučar, Oton Iveković, Ivo Kerdić, Vjekoslav Klaić, Oton Kučera, Vladimir Mažuranić, Ivo Pilar, markiza Marija Ružička Strozzi, Mirko Seljan, Ante Trumbić, barun Ljudevit Vranyczany-Dobrinović, Ivan pl. Zajc…

Popis oko 1900 osoba u gotovo 120 godina djelovanja Družbe, koji su bili ili jesu članovi Družbe, čini zasigurno svojevrsni leksikon zaslužnih imena naše Domovine, a velika većina ih se zaista može naći navedena u općim i specijaliziranima enciklopedijama i leksikonima, a mnoga od tih imena čine skup općeg znanja koje hrvatski građani prepoznaju i cijene. Od uspostave Družbe 1905. godine do danas, u Družbi je djelovalo ukupno oko 180 (oko 10 % ukupnog broja) članova koji su bili ili jesu pripadnici „duhovnog staleža“ – klera: svećenici i redovnici. Nakon obnove Družbe 1990. godine, u Družbi su djelovali ili i dalje djeluju biskupi: Đuro Kokša, Mile Bogović, Juraj Jezerinac i Ivan Milovan, nadbiskup Marijan Oblak i Franjo kardinal Kuharić. Među danas aktivnih 350 članova Družbe njih 25 su svećenici, odnosno redovnici. Družba danas djeluje kroz Zmajsku maticu (Zagreb), sa sedam zmajskih sekcija (povijesna, prosvjetna, umjetnička, prirodoslovna, pravna, sekcija kulturne baštine, sekcija gospodarstva) i 19 zmajskih stolova diljem Domovine.

Od brojnih ostvarenja Družbe vrijedno je istaknuti da su zmajevci pronašli i očuvali posmrtne ostatke Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana u Bečkom Novigradu i prenijeli ih u Zagrebačku katedralu (1919.), kao i posmrtne ostatke Eugena Kvaternika i njegovih sudrugova (1921.). Postavili su spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku (1935.), osnovali su Gradsku knjižnicu, Gradski arhiv i Gradski muzej (1907.), spasili su od rušenja Kamenita vrata, osnovali su Društvo za spašavanje – današnja Hitna pomoć (1909.), uredili su grob Anti Starčeviću u Šestinama, inicirali su veliku nacionalnu proslavu 1000. obljetnice Hrvatskoga kraljevstva (1925.). U povodu 1300. obljetnice početka pokrštenja Hrvata Družba je 1941./1942. postavila natpis na glagoljici u Zagrebačkoj katedrali – to je najveći svjetski natpis na hrvatskom glagoljskom pismu.

Marija Šiško Kuliš, Družba »Braća Hrvatskoga Zmaja» Zmajski stol u Splitu

Povezane objave

Don Mihovil Pavlinović – div iz Podgore

hrvatski-fokus

Pismo iz hrvatske emigracije

hrvatski-fokus

Jugokomunistički Titini zatvori (11)

HF

Zbornik o Đuri Šurminu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više