Hrvatski Fokus
Društvo

Granice su u našim glavama

Nova knjiga Blanke Kraljević

 

Blanka Kraljević, Granice u glavi, Ogranak Matica hrvatske Široki Brijeg, 2023.

Nova, četvrta knjiga proze Blanke Kraljević GRANICE U GLAVI osvanula je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg. Zaposlenica širokobriješke gimnazije, negdašnja ratna reporterka i novinarka, voditeljica brojnih književnih aktivnosti u Matici Hrvatskoj i šire, usprkos svemu i dalje stvara i piše.

Knjiga GRANICE U GLAVI iako opisuje događaje iz bliske prošlosti Širokog Brijega i autoričine mladosti i sadašnjosti univerzalna je kroz svoje poruke. Kako je napisala Anita Martinac, recenzentica, to je neprocjenjiva škrinja uspomena Širokog Brijega. Tko ju pročita shvati da kroz razne tekstove knjiga govori o univerzalnim ljudskim vrijednostima, ljubavi, ustrajnosti istini, od prošlosti do danas.

O bilo kojem vremenu da pripovijest pregovara, Drugi rat, poraće, Domovinske rat i obrana do suvremenog doba, autorica kroz svoje likove gradi razumijevanje, naglasila je recenzentica Anita Martinac. Druga recenzentica Perina Meić, naglasila je da je važan motivacijski poticaj kako knjiga autorice koja se susrela s bolešću, nema defetizma i pesimizma. U pripovijestima autorica je primjer brojne mentalne, pa i poetičke granice. Dokazi su u knjizi autoričinog ustrajnog i hrabrog povjerenja granica. I naslov knjige kazuje kako su granice u našoj glavi.

Boris Ćavar

Povezane objave

AFORIZMI – Prebjeg ili prelet

HF

Smetnje u prijmu slike

hrvatski-fokus

PAG – Opustošenje hrvatske obale

HF

AFORIZMI – I Milošević Hrvatskom vlada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više