Hrvatski Fokus
Feljtoni

NEPOZNATA STRANA – “Bugojanska akcija iz 1972.” (2)

Hod u hrvatsku slobodu

 

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva i Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva iz Zagreba obilježena je 37. obljetnica od dolaska na prostor općine Prozor-Rama, prve hrvatske oružane postrojbe “Planinske lisice”, poznatije pod nazivom “Fenix” (Bugojanska) skupina.

Obilježavanje obljetnice započelo je prikazivanjem dokumentarnog filma (radni materijal) u petak, 19. lipnja 2009. godine u dvorani Doma kulture u Prozoru.

Predsjednik HKDD-a, don Anto Jelić i gospodin Bože Vukušić, tajnik počasnog bleiburškog voda, nazočnima su komentirali pojedine video isječke iz budućeg dokumentarnog filma o ovoj skupini. U nazočnosti rodbine, prijatelja, gostiju znanstvenoga skupa “Rama nekoć i danas”, središnja komemoracija održana je na planini Raduši, kod spomen obilježja na lokalitetu Grebovi, koja je započela pjevanjem hrvatske himne.

Nakon čega se nazočnima obratio don Anto Jelić, koji je nakon pozdrava pročitao kratke životopise devetnaestorice pripadnika “Fenix” skupine te onih osoba koje su zbog (navodne) povezanosti s ovom skupinom poubijani od strane pripadnika tajnih službi bivše Jugoslavije.

U ime Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Hrvatske uzdanice, nazočnima se isto tako obratio gospodin Ante Sorić. Molitvu za poginule i ubijene hrvatske domoljube predvodio je župnik župe Bijelo Brdo, vlč. mr. Željko Marić, a odlomak starozavjetnog teksta iz knjige Izlaska pročitao je Danijel Jurić, nakon čega je vlč. Željko u nadahnutom nagovoru povezao današnje vrijeme i vrijeme izlaska izraelskog naroda iz egipatskog ropstva te boravka u podnožju brda Sinaj. U nastavku obilježavanja obljetnice, nazočnima se obratio i gospodin Marko Mudronja, bliski prijatelj i suradnik Feniks skupine.

Poslije govora gospodina Marka, ispred spomen obilježja, rodbina, prijatelji i predstavnici hrvatskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće, a nakon razgledavanja živopisnog prirodnog krajolika i kratke okrjepe na planini Raduši.

Pozvani gosti objedovali su u novoizgrađenoj Ramskoj kući na planini Makljen, nakon čega je posjećeno spomen obilježje pokojnome Iliji Lovriću (jednom od pripadnika Fenix skupine) koje je postavljeno u Rumbocima, pokraj prometnice Rama – Tomislavgrad.

Ante Beljo, 25. lipanj 2009., http://amac.hrvati-amac.com

 

U ZNAK SPOMENA I ŠTOVANJA PALIM HRVATSKIM RODOLJUBIMA NERANJIVI BAN

Mene čuvaju moji časni mrtvi.

Svijetom božjim idem velik i živ.

Mene brane oni koji su pali za ljubav i slobodu Hrvatske.

Sunce zrijt, u mojoj krvi.

Od sjećanja i od sjaja postajem div.

Nosim pogled odane ljubavi cara Darija i volje sarmatske.

Dobar kao nevidljivi svijet.

Čistog duha za križ, trokut i krug.

Znam sve što dolazi nam zemlji.

Znam znak što će zauvijek vrijediti.

Budim se iz sna kao crni lav.

U crvenom svjetlu obnavlja se jug.

Sve nam bivše zazivam kraljeve.

Znam znak u kojem ćemo pobijediti.

Zlatko Tomičić

(Svršetak u sljedećem broju)

Ružica Andrić, http://hakave.org/index.php?

Pripremio: Mile Boban, “Nova Hrvatska” 1978.; https://youtu.be/RmEPHeET744

Povezane objave

Hrvati su ugroženi u Hrvatskoj! (3)

HF

Europa 1905. očima Stjepana Radića (2)

hrvatski-fokus

Istra, IDS i talijanizacija (5)

hrvatski-fokus

LAŽ NA LAŽ – Hrvati katolici ne prepoznaju svoje progonitelje (13)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više