Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Husein Muradbegović – ustaški logornik za kotareve Bosanski Novi i Bosanska Krupa

Jugopartizani objesili su ga početkom ljeta 1947. godine

 

HUSEIN MURADBEGOVIĆ – Marko Matolić, „Naslijeđe“, Orašje, broj 31., jesen 2018.

Husein Muradbegović (1907.-1947.) bio je rođeni brat poznatog bosanskohercegovačkog književnika Ahmeda Muradbegovića. Njihov otac, Hilmi-beg, iz tuzlanske begovske obitelji Muradbegovića, koji su imali posjede u brčanskom kotaru, doselio se iz Cerika s majkom Hatidžom, koja također potiče iz begovske obitelji, ali Gradaščevića, u njezino rodno mjesto Gradačac.

Hilmi-beg se ženio dva puta i imao sedmero djece. Iz prvog braka, s Alemom Ibreljić, izrodio je četvero djece: Hasiba, Ahmeda, Huseina i Muniru, a iz drugog braka, s Hasibom Ćosić, Midhata, Dževada i Nesibu.

Husein je rođen u Gradačcu, 24. rujna 1907. godine.

Pučku školu završio je također u Gradačcu a onda se školovao po raznim mjestima. Niže razrede gimnazije pohađao je u Tuzli i Bihaću, a učiteljsku školu u Derventi, Banjoj Luci i Sarajevu te konačno maturirao i ispit zrelosti položio u Mostaru.

Od godine 1930. radi kao učitelj po selima Dobričevu, kotar Bileća, Domanovićima, kotar Stolac, Gati Rujnici, kotar Bihać, Tržačkim Raštelima i Gornjoj Koprivni, kotar Cazin, Hašanima, kotar Bosanska Krupa, Vikoču, kotar Foča, Kukujevcima, kotar Šid i Bosanskoj Kostajnici, kotar Bosanski Novi, gdje je dočekao početak Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji.

Čini se da je u ovom razdoblju monarhističke Jugoslavije Muradbegović imao problema s vlastima jer je iz učionice u nekoj od ovih škola bacio nekakvu sliku svetoga Save u klozet (u WC) zbog čega je bio hapšen i proganjan.

Uspostavom Nezavisne Države Hrvatske, Husein Muradbegović imenovan je krajem svibnja 1941. godine za ustaškog logornika za srezove Bosanski Novi i Bosanska Krupa.

Koristeći poziciju na kojoj se nalazio Husein je upotrijebio svoj položaj da pomogne određenim ljudima. Tako je, recimo, 8. lipnja iz zatvora oslobodio dvojicu političkih zatvorenika iz Dubovika. Sudbina je htjela da se u srpnju iste godine dogodi jedna upravo fantastična scena.

Naime, tog mjeseca ustaše su u Hašanima uhapsile književnika Branka Ćopića i još jednu osobu i odvele ih u zatvor u Bosanskoj Krupi. Nakon nekoliko dana tamnovanja pojavio se logornik Muradbegović, oslobodio ih te im dao i propusnice da se vrate u Hašane što je Ćopić iskoristio i odmetnuo se u šumu.

Nedugo potom Muradbegović je premješten u Sarajevo za župskog školskog izvjestitelja a nakon toga je, na vlastitu zamolbu, prebačen u Hrvatsko državno kazalište u Sarajevu gdje je u to vrijeme intendant bio njegov stariji brat Ahmed.

Dolaskom nove, komunističke vlasti, svi Muradbegovići iz Hilmi-begovog prvog braka su doživjeli tragičnu sudbinu.

Ahmed je jedno vrijeme proveo u zatvoru, Hasib, koji se vodi kao nestao, vjerojatno je svršio na nekom od stratišta 1945. godine, dok je Okružni sud u Bihaću osudio Huseina na smrt vješanjem. Kazna je izvršena početkom ljeta 1947. godine.

Tomislav Dragun

Povezane objave

Hrvatski gospodarski forum

HF

Srbin u JNA s kokardom!

HF

SAJAM U BOSANSKOM KUPLERAJU: Kako je plemenita politička ideja završila u blatu

hrvatski-fokus

Erdoğanov napad na crkvu Svete Sofije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više