Hrvatski Fokus
Povijest

Na ostavštini Jasenovca Srbi su pokušali amnestirati agresiju na Hrvatsku 1991. godine

Dva Jasenovca, jedan Maksa Luburića, a drugi Srbina Bogdana Bogdanovića

 

Maks Luburić preko svojeg suradnika dra. Miljenka Dabe Peranića zatražio je da mu se svakako pronađe i dostavi slika spomenika “žrtava Jasenovac” kojeg je projektirao 1968. godine srpski arhitekt Bogdan Bogdanović. Dabo Peranić je zamolio mene da preko mojih veza tu sliku pronađem. Ja sam pisao mojem bratu Jerku koji je živio u Velikoj kod Slavonske Požege. Ovu razglednicu mi je brat Jerko donio u Pariz listopada 1968. Pozadi razglednice doslovno piše, lijevo gore na vrhu:

                                          JASENOVAC 

                                   a dolje lijevo na dnu

                                    IZDAVAČ “VJESNIK” –

                                    Agencija za marketing                 5043

(Upravo sam dobio dolje niže priloženi opis od nekog komentatora koji je imao priliku negdje na forumima pročitati neke izvatke iz knjige “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA 1952-1966”. On se meni uljudno zahvaljuje i nadodaje svoje mišljenje o Jasenovcu, Maksu Luburiću i Jasenovcu Bogdana Bogdanovića. Ja bih se sa njim složio da postoje dva Jasenovca, s tim da bih ja još nadodao da postoje TRI JASENOVCA: JEDAN MAKSA LUBURIĆA, DRUGI TITIN A TEK TREĆI, PO NARUČBI, SRBINA BOGDANA BOGDANOVIĆA. Mile Boban, Otporaš.)
Hvala na brzom odgovoru i poveznici!

S najavljenom sam knjigom već upoznat te ako ću biti u prilici kupi ću je, dat ću si truda da ju i pročitam. Ne tako davno pročitao sam i “Zapise iz NDH” Edmunda Glaisea von Horstenaua koji nije imao dobro mišljenje niti o Luburiću niti o ustašama ali samu sam knjigu uzeo s rezervom jer sadrži neke djelove koje se doimaju prefantastični da bi bili istiniti (primjerice kada opisuje večeru s Hitlerom i Pavelićem te navodi kako je Hitler u jednom trenutku vikao da Židove treba eliminirat dok mu je kolega s kojim je sjedio došaptavao kako Führer mora smanjiti doživljaj jer je i Poglavnikova žena djelom Židovkinja.
Dio Luburićevih pisama sam inače već imao prilike čitati, a u jednome od njih se dotakao i Jasenovca pa ovom prilikom šaljem copy/paste:
…a ako ništa drugo, postoji Jasenovac. I dokle bude postojala ta uspomena, mira neće biti među Srbima i Hrvatima. Mogu oni govoriti koliko god hoće o “bratstvu i jedinstvu”! Neće ga nikada biti, jer ga ubija spomen na Jasenovac. Na njemu se danas kolju hrvatski i srpski komunisti, kao i svi Hrvati i svi Srbi. Hrvatski komunisti su ovjekovječili s onim spomenikom – Jasenovac. Baš kao da su radili pod mojom sugestijom. (Možda i jesu, jer se pokazalo da se “bratstvo i jedinstvo” sastojalo samo u likvidiranju svega hrvatskoga, pa i komunističkoga, kako su to dokazale “žrtve” Hebrang i tisuće Hrvatskih Partizana – pobijenih da bi se moglo ostvariti to Rankovićevo “bratstvo i jedinstvo”, mo. Mile Boban, Otporaš.) Baš taj njihov i moj Jasenovac uništava svaku Jugoslaviju. Htio sam razdvojiti Hrvate i Srbe. Dogadjaji, o kojima sam najprije sa skepsom mislio…dokazuju da sam ih razdvojio…
S jedne strane, Luburić iznosi Jasenovac kao nešto preko čega Srbi ne će nikada moći prijeći pa se tako u neku ruku to doima kao priznanje kako su tamo rađene stvari koje jednom kolektivu kao što je srpska nacija daju za pravo da mrzi drugi takav kolektiv kao što je hrvatska nacija. A onda opet ne izostavlja spomenuti “moj” i “njihov” Jasenovac očito aludirajući da Bogdanovićev cvijet i spomen područje nisu podignuti na sjećanje žrtava koje on ima na duši što onda nanovo otvara pitanje jesu li uopće tamo stradale žrtve koje bi s obzirom na svoju nevinost i sveukupnu brojnost mogle pokrenuti odmazdu 1945. te da se na njihovoj ostavštini nastoji amnestirati i agresija 1991. Meni osobno nije isto ako je tamo ubijeno nekoliko desetaka tisuća nevinih civila ili ukoliko su ubijani uglavnom četnici, partizani, komunisti i svi ostali koji su aktivno sudjelovali u rušenju tadašnje naše države, naše NDH.
To je sve od mene za sada, do idućeg javljanja, sve najbolje i pozdrav Teksasu!
Merkwurdigliebe is offline.

—————————————

Bog! i fala na javljanju nepoznati gospodine “Merkwurdigliebe is offline. Pročitao sam što ste napisali. Ja sam vam se odmah javio ali pošilja se povratila, što znači da taj vaš email ne funkcionira, ne radi. Mene veseli i drago mi je da viš pratite i čitate što ja pišem o našim hrvatskim zajedničkim stvarima. Ako ovo sada dobijete, volio bih s vama razviti dialog o ovoj temi Jasenovac.

Iskreni pozdrav

Mile Boban

Povezane objave

Mavrov brevijar za vrbničkoga svećenika Mavra

hrvatski-fokus

Kako je 1918. nastala Čehoslovačka

HF

Povijesna važnost velikaškog roda

HF

Kako su Srbi partizani prebjegli u četnike

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više