Hrvatski Fokus
Povijest

Bosna – geopolitičko središte čitavoga hrvatskog narodnog područja

Središte i jezgra tog Hrvatstva bijaše Porfirogenitov Chorian Bosna po rijeci Bosni (Basante)

 

UDIO BOSANSKIH MUSLIMANA U IZGRADNJI HRVATSKE DRŽAVE, 1. dio – Dr. Ćiro Truhelka, „Osvit“, Sarajevo, broj 20, 14. srpnja 1942.

Nastaniv se Hrvati na području donje Panonije i Ilirika,  poharanom  provalom Gota, Avara i drugih barbara, koji su tu uništili zadnje tragove rimske kulture, ušli su u svoju novu postojbinu kao jedinstvena narodnosna cjelina sa svim svojstvenim rasnim, narodnim i kulturnim osebinama, koje ih čine jedinstvenim narodom. Nigdje mi ne nalazimo u sačuvanim povjestnim spomenicima traga, da bi oni predstavljali konglomerat heterogenih elemenata,  ne sačuvaše se nikakova posebna plemenska imena, koja bi ih razlučivala međusobno, nego oni svuda i nastupaju  kao  Hrvati. 

Ako se poslije razlikuje u nauci Bijela i Crvena Hrvatska nije time rečeno da obje u narodnostnom pogledu predstavljaju nešto posebno jer te oznake imadu samo geografsko značenje, jer u kulturnom krugu, iz koga proizađoše, značila je u ono doba bijela boja sjever a crvena jug, a to razlikovanje sjeverne ili bijele i južne ili crvene Hrvatske ničim ne dira u narodnostnu jedinstvenost Hrvata. Središte i jezgra tog Hrvatstva bijaše Porfirogenitov Chorian Bosna po rijeci Bosni (Basante) prozvan i to se ime do danas sačuvalo kao oznaka zemlje oko vrelišta Bosne a kasnije i države, koja se tu osnovala i vremenom obuhvatala čitavo zalede Jadrana do Drine.

Kao geopolitičko središte čitavog hrvatskog narodnog područja hrvatskog igrala je Bosna u našoj povijesti od uvijek važnu ulogu. Ona je n u c l e u s, oko kojega s kao oko magneta kupi trunje narodnostnih elemenata, ona je kičma, koja drži na okupi uda narodnog tijela, ona je čuvarica svih bitnih osebina naše rase. Po svom položaju u zabitnom, mjestimice neprohodnom šumsko-gorskom kraju, lišena od stranih dojmova, ona je predstavljala središnju c e l l u narodnog organizma a njena je historička zadaća bila, da njeguje, očuva bitne narodne i rasne osebine i da ih predaje mladim pokoljenjima. Toj je zadaći udovoljavala Bosna do danas i udovoljavat će i u buduće.

Tomislav Dragun

Povezane objave

GOMOLAVA – Izuzetan nalaz velike peći (5)

HF

CRTICA IZ KAPETANSKOGA OREBIĆA – Mjesto pomoraca kojih više nema

hrvatski-fokus

Giussepe Augusto Cesana o Hrvatima

hrvatski-fokus

Istina o hrvatskom historiku don Ivi Guberini i njegovomu djelu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više