Hrvatski Fokus
Znanost

Američka vlada i Pfizer opako su proizvodili i puštali koronavirus prije pandemije SARS-a 2003. i pandemije COVID-19 2020.

Kineski državni mediji nastoje odvratiti nadzor od lošeg postupanja kineske vlade s početnom epidemijom

 

Dezinformacije o podrijetlu bolesti COVID-19 popularna su tema na kineskim društvenim mrežama, posebno jer kineski državni mediji nastoje odvratiti nadzor od lošeg postupanja kineske vlade s početnom epidemijom. Tijekom prošlog tjedna, široko gledani video na kineskim društvenim mrežama sugerira da su COVID-19, zajedno sa SARS-om, bio-oružje projektirale Sjedinjene Države. Na snimci se pojavljuje dr. David Martin, američki financijski analitičar, bivši profesor, poduzetnik za samopomoć i teoretičar zavjera, koji govori na navodno službenom summitu Europske unije. Međutim, i urotničke tvrdnje dr. Martina i službenost summita zaslužuju ispitivanje. 3. svibnja 2023. mala skupina zastupnika u Europskom parlamentu okupila se u Bruxellesu na trećem godišnjem međunarodnom sastanku na vrhu o bolesti COVID-19. Kako je opisala javna skupina na Facebooku, ICS je summit na kojem ‘vrhunski svjetski liječnici i znanstvenici otkrivaju istinu o pandemiji Covid-19 i o nadolazećim terorima koji će pokušati ukloniti naše slobode.’ Skupina također platformira sadržaj povezan s prosvjedima protiv zabrane kretanja i borbe protiv cijepljenja.

Prvi ICS održan je 2021. nakon što su ga osnovali zastupnici u Europskom parlamentu koji uglavnom pripadaju desničarskim, populističkim strankama. Neslužbeni sastanak na vrhu poziva stručnjake za javno zdravstvo iz cijelog svijeta da održe 15-30-minutne prezentacije na temu po svom izboru povezanu sa širom pandemijom COVID-a. Međutim, ono što ujedinjuje ove različite prezentacije i zapravo svakog sudionika konferencije je njihov kolektivni skepticizam prema dokazanim znanstvenim činjenicama povezanim s pandemijom i sveukupna kritika svjetske reakcije na pandemiju. Svaki govornik, od kojih su se mnogi oslanjali na podatke i statistike koje su uvelike diskreditirane, obično je povezao svoju prezentaciju sa širom temom da su politike povezane s pandemijom nepravedno oduzele ljudima slobodu i slobode. Ako su publiku činili isključivo zastupnici u Europskom parlamentu, tada ih je na neslužbenom sastanku na vrhu 2023. bilo najmanje 70. Među eurozastupnicima koji su pomogli u organizaciji i govoru na summitu su Rumunj Cristian Terhes, Talijanka Francesca Donato, Njemica Christine Anderson i Hrvati Ivan Sinčić i Mislav Kolakušić. Iako je pronalaženje potpunih snimki ITC-a za 2023. bilo posebno teško s obzirom na njegovu neslužbenu prirodu, zastupnik u Europskom parlamentu Terhes objavio je dvodijelnu snimku cijelog sastanka na vrhu na svojoj YouTube stranici (prvi i drugi dio).

Od SARS-a do COVID-a

svom 20-minutnom izlaganju na summitu, Martin je ustvrdio da je američka vlada i vodeći proizvođač cjepiva Pfizer opako proizvodio i puštao koronavirus prije pandemije SARS-a 2003. i pandemije COVID-19 kako bi osigurao da svijet prihvati univerzalni predložak cjepiva. Iako je tijekom svoje prezentacije tvrdio da na slajdovima predstavlja dokaze o biološkom terorizmu pod pokroviteljstvom SAD-a, nijedna snimka summita nije pokazala ove slajdove i stoga većinu njegovih tvrdnji ostavlja bez dokaza čvrstih dokaza za gledatelje.

Netizen Milan Noble Warrior

Martin je posljednjih dana stekao kultnu sljedbu na kineskim društvenim mrežama jer sadržaj njegovog govora potvrđuje kinesku preferiranu priču da su američki biolabi širom svijeta krivci za jednu od najgorih pandemija u ljudskoj povijesti. To je djelomično pokazalo, na primjer, jedno od istraživanja američko-kineskog Perception Monitora, koje je pokazalo da većina kineskih netizena vjeruje ruskim teorijama zavjere o otkriću američkih biolaba u Ukrajini. Jedan kineski netizen, koji se zove Milan Noble Warrior (米兰大侠) dodao je kineske titlove Martinovoj prezentaciji i ponovno ga objavio na Baidu 29. svibnjath. Nakon što je na internetu samo jedan dan, post već ima preko 8,000 komentara, 27,000 lajkova i 640,000 ukupnih pregleda. Mnogi komentari netizena pohvalili su Milana Noble Warriora zbog objavljivanja videa i pljeskali Martinu kao heroju otkrivajući ono što vjeruju da je ružna istina o Sjedinjenim Državama.

Martinova pozadina zahtijeva ispitivanje. Ima malo primjetnih veza s Kinom (osim savjetovanja nekih financijskih tvrtki u kontinentalnoj Kini), pa njegov nagli porast popularnosti na kineskim društvenim mrežama vjerojatno ima više veze sa sadržajem njegove poruke, a ne s nekom prethodnom političkom vezom. Martin je objavio više knjiga o samopomoći, vodio TED Talk prezentaciju o financijama 2013. godine i odigrao glavnu ulogu u dokumentarcu “Plantdemic: Indoctornation” temeljenom na teoriji zavjere 2020. godine, a pojavio se i kao gostujući analitičar na mrežama, uključujući CNBC i Bloomberg. Možda je najpoznatiji po svom YouTube kanalu. Njegov sadržaj redovito sadrži zavjere povezane s cjepivimanošenjem maski i drugim zdravstvenim mjerama. Neki od njegovih videozapisa uklonjeni su zbog kršenja YouTubeovih uvjeta pružanja usluge. Objavio je 275 videozapisa i ima gotovo 65,000 pretplatnika, a veliki razlog za to je popularnost njegove tjedne serije pod nazivom “Leptir tjedna”.

Snažan urotnički element

Započeta 2009. godine, ova serija pokriva teme u rasponu od religije do samopomoći i wellnessa, ali također uključuje snažan urotnički element povezan s COVID-19. Martinova supruga Kim registrirana je medicinska sestra, konzultantica i slobodna stručnjakinja za samopomoć iz Australije i obično je s njim suvoditeljica epizoda. Iako se čini da Kim Martin nema istu medijsku i poslovno generiranu slavu kao njezin suprug, oboje su u brojnim videozapisima podijelili da ga je uvjerila da počne dijeliti svoja razmišljanja javnosti, posebno od početka pandemije s obzirom na njihovu skepsu prema njoj.

Viralnost Martinovog govora pružila je malom i relativno nepoznatom ICS-u značajan publicitet na YouTubeu i društvenim mrežama. Sve u svemu, Martinovim teorijama zavjere nedostaju znanstveni temelji, ali je još uvijek uspio širiti svoje dezinformacije prvenstveno putem svojih uglavnom necenzuriranih YouTube videozapisa. Njegov govor u ICS-u, unatoč tome što nije pružio nikakve vizualne video dokaze za svoje šokantne tvrdnje, privukao je pozornost stotina tisuća kineskih netizena jer njegovi stavovi odražavaju preferirani narativ koji je iznijela kineska vlada da je pandemija COVID-a možda nastala u Sjedinjenim Državama, a ne u Kini. Osim toga, robna marka imena povezana s Europskim parlamentom, čak i ako sastanak na vrhu ICS-a nije službeni događaj EU-a, pomogla je da konferencija i stoga Martinova platforma izgleda široko prihvaćena u upravljačkom tijelu iako to nije bila. Kineske društvene mreže i dužnosnici obično koriste strane izvore informacija za širenje željenog narativa, a to bi mogao biti još jedan primjer ove taktike. Nema sumnje da su teorije zavjere poput onih koje je Martin iznio upravo oni opasni izvori utjecaja koji kompromitiraju zdravlje ljudi i ugrožavaju živote.

Darko Kovačić

Povezane objave

Tipična manifestacija visokofrekventnih valova

hrvatski-fokus

Prijeti li globalno zatopljenje?

HF

KINGSTONOVO IZVJEŠĆE – Ovako Amerikanci komentiraju opasno Pfizerovo cjepivo

hrvatski-fokus

U SAD-u je hrana jeftinija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više