Hrvatski Fokus
Gledišta

DIONICE S POPUSTOM – Razvlastiti “stoku sitnog zuba” dionica

Člankom 19. Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća predviđena je mogućnost kupnje “dionica s popustom”

 

MISTERIJ “DIONICA S POPUSTOM” Ili:

Načelno stajalište o procesima na Trgovačkom sudu u Zagrebu broj: P-738/2019 (Aleksandra Brnabić), P-739/2019 (Nada Nekić Plevko), P-1913/2019 (Jasna Golubić), P-1914/2019 (Nada Nekić Plevko) i P-338/2020, te na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu br. Ps-407/2018 (Zrinka Berečki), kao podloge za sustavnu kaznenu prijavu zbog uhodarstva, urotništva i veleizdaje

dr. sc. Tomislav Dragun

        Osobe

        Izvoditelji ove pljačke: Ivan Penić

       Terenski operativci u ovoj pljački: Tomislav Družak, Milan Plećaš i Dora Matošić

       Ideolozi koncepcije ove pljačke: Vladimir Šeks, Zlatko Mateša i Mladen Bajić

Cilj (objekt) pljačke: Razvlastiti “stoku sitnog zuba” dionica koje je ta “stoka sitnog zuba”, kao “dionice s popustom”, kupila od Hrvatskog fonda za privatizaciju, s tim da se isti zahvat ne primjeni na “drugove budžovane” istoga statusa

 

Uvertira

O nadležnim drugovima govori prof. dr. sc. Šime Đodan:

“U tajnom politbirou bili su Tuđman, Manolić, Boljkovac, Bilandžić i Račan. Oni su se stalno sastajali bez našeg znanja i odlučivali.”

 

Teatar u gostima

Dakle,

  1. Člankom 19. Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća predviđena je mogućnost kupnje “dionica s popustom”.
  2. Radeći kao i obično “od 1945.” – kao profesionalac – za “Drugove” dobio sam u Hrvatskom fondu za privatizaciju instrukcije kako ću to provesti u praksi. Dakako, za njih, za “Drugove”.
  3. Tako sam i uradio.
  4. Nu, onda sam pomislio, pa zar i ja nisam nekakav “drug” (razumije se s malim “d”), zašto ne bih i ja kupio nešto od tih “dionica s popustom” (istina rezerviranih za “Drugove”).
  5. Pomišljeno – učinjeno. Kupio sam, nešto na svoje ime, nešto na ime svoje supruge.
  6. Oh, kako je lijepo (i korisno) biti “drug”, makar ne i “Drug”!
  7. Nu, onda se probudilo “Svevideće oko”.
  8. Stoj! – Stao sam. – Šta nosiš? – “Dionice s popustom”. – Čije? – Moje. – Je si li ti “Drug”? – Nisam, ja sam “drug”. – Ne može! – Pa, rekli su mi … – Rekli su ti, ali to ne vrijedi za “drugove”, nego samo za “Drugove”.
  9. Servira Ivan Penić. Mrežu spušta Tomislav Družak. Provjera servisa: Mladen Bajić.
  10. Negdje 1996. Obavijest o “bespravnom popustu” Hrvatskog fonda za privatizaciju. Potpis – Tomislav Družak, predsjednik:

“Na temelju Vašeg prava na osobni popust od 51,00% imate pravo na pripis popust (besplatne dionice) samo u iznosu od 10.200,00 DEM.

Slijedom navedenog pozivamo Vas da u roku od 60 dana od dana primitka ove obavijesti uplatite u korist računa Hrvatskog fonda za privatizaciju iznos od 99.097,00 DEM u protuvrijednosti kuna na datum uplate (sredstva plaćanja kune, “stara devizna štednja”, obveznice za obnovu RH).

Ukoliko u navedenom roku ne izvršite uplatu, Hrvatski fond za privatizaciju postat će vlasnik dionica koje odgovaraju vrijednosti popusta na koji nemate pravo i neotplaćenih po navedenim ugovorima.”

Postat će vlasnik dionica, koje je netko legalno kupio!

  1. Jao!!! Otkud meni 99.097,00 DEM? Eh, da sam to prije znao!
  2. Nu, nakon dobrog sna, budim se odlučan: “Druže Peniću: Vrijedi li to i za Drugove?” – “Šta se tebe tiču Drugovi?” – “Samo pitam.” – “Završili smo. Moram na WC. Uvijek mi se to događa nakon razgovora s takvima kao što si ti Dragune!”
  3. “Drugovi” tako, a i mi “drugovi” po svome. Ne damo se “od 45.” (“Novi list” Rijeka, 14. studenog 1996. – intervju s Tomislavom Dragunom: “Dragun: Penić je svjetski rekorder u prevarama”. I tako dalje. Tužbe. Ima toga još. Nastavljam.
  4. Godine prolaze.
  5. “Drugovi” su “svoje pravo” realizirali. Ja obilazim pragove.
  6. Odnekud stiže Goran Marić. “Druže Andreju, ne ide više ovako. Dragun je otkrio kako radimo. Nešto moramo poduzeti.”

==============

“Moderni pravni teoretičari s pravom pripisuju 50% učinjenih delikata djelovanju jedne kompaktne zločinačke psihoze, nastale trajnim kristaliziranjem shvaćanja o životu i opstanku u jednoj podsvijesno, ali čvrsto organizovanoj sredini, apsolutno nastrojenoj zlikovačkim naklonostima, i time nehotično negiraju dosad sankcionisani najširi pojam determinizma u vršenju zločina, otvarajući široke vidokruge konačnom priznavanju jednog širokog i n d e t e r m i n i z m a pri tretiranju delikata iz ove sredine, najprije u općem a po ovom neminovno i u individualnom smislu.” (Munir Šahinović Ekremov: “Rječnik jugoslavenskih šatrovaca” – više u “Glasniku hrvatskog uljudbenog pokreta” br. 133, 27. srpnja 2020.)

==============

  1. “Druže Mariću, Draguna se ne možemo riješiti bez donošenja specijalnog zakona.”
  2. “Mislite, isto onako kao što smo mu uvalili sa Zakonom o reviziji.” – “ZNA SE!” – “Mislim, ako mi dopuštate, da bi bilo zgodno donijeti Zakon o upravljanju državnom imovinom.” – “Uradi tako, ali pazi. Znaš kako mi radimo. Neka pomisli da smo udovoljili njegovim zahtjevima, a onda ga poklopite.” – “Ne bojte se. Tu su Milan Plećaš i Dora Matošić.” – “Ne zaboravi obavijestiti i Ninu Radića. Možda i Miroslava Šeparovića. Nemoj zvati Đuru Sessu ili Ivana Turudića. Oni ne žele niti čuti za Draguna.” – “Da. Nikad se ne zna što će on smisliti. Možda opet krene s tužbama. Kao da su one njegov izum.”
  3. Članak 66. Zakona o upravljanju državnom imovinom (“Narodne novine” br. 52/2018, 6 lipnja 2018.) kaže: “kupci dionica i/ili poslovnih udjela temeljem ugovora sklopljenih nakon 1. siječnja 1992. protivno članku 19. stavku 1. Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća”, ali ipak dodaje “da temeljem svih ili nekih sklopljenih ugovora izvrše jednokratno plaćanje revaloriziranog duga u cijelosti i u roku od najviše šest mjeseci od dana izrade obračuna od strane Centra, uz priznanje prava na osobi popust koji su imali prilikom sklapanja svakog pojedinog ugovora”.
  1. Zanimljivo, ali za mene – nedokučivo. Zato sam se i obratio za pomoć Trgovačkom sudu u Zagrebu i Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.
  2. Ne mogu svima javiti ovu (ne)radosnu vijest, pa ću ovaj osvrt objaviti u “Glasniku Hrvatskog uljudbenog pokreta” br. 134 (15. kolovoza 2020.)

Tomislav Dragun

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Sramotni porez na nekretnine

HF

Pismo Šeksu i Kuščeviću

HF

Niti trećina srpske manjine ne glasuje

HF

Odvjetnik višestrukog ubojice ratnih zarobljenika

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više