Hrvatski Fokus
Kultura

Kaotično rađanje nepredvidljivog svijeta Duška Šibla

Žestoki potezi svjedoče o snazi ali i nakanama novodošlog svijeta

 

U manjoj seriji, u nizu od tri koloristički eruptivna akrila na platnu, 50 x 40 cm, akademski slikar Duško Šibl dosegao je iznimnu dinamiku zbivanja unutar slika, dajući tom kaotičnom svijetu, novom obliku života, koji se upravo rađa, sudbinsku važnost, posebno značenje.

Spektakularni vatromet boja i silne energije koja svojim kracima paluca jezicima poput mitskih čudovišta zmijskog izgleda prekriva cijelu površinu, obilježavajući nastanak promjene i ili kraj postojećega.

Šibl bojom i čudesnim formama pripovijeda priču o nastanku, o stvaranju poznato nepoznatog, o kreacijama i nestancima, o teško zamislivoj budućnosti, o već zaboravljenoj prošlosti.

Što je sa sadašnjim prijelomnim trenutkom, kada se sve i događa?

Opčinjeni smo kolorističkom erupcijom, koja očito ne misli skoro se zaustaviti.

Žestoki potezi svjedoče o snazi ali i nakanama novodošlog svijeta, sve se mijenja, sve nestaje, sve nastaje.

U tom dramatičnom kaosu, koji je sličniji užasu i trajnoj nevolji, osjećamo stalnu napetost, ne smirivanje jer ovo je uznemireni svijet koji će takav ostati zauvijek.

Je li ovo u stvari slika današnjeg svijeta u slobodnoj interpretaciji slikara, zabilježena u pogledu suvremenog čovjeka i njegovog doživljavanja?

Šibl slika strastveno, energično, dok boje slijede njegove zamisli a oblici se adaptiraju prema volji kreatora.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Volim slikati prizore Isusovog života

HF

Molitva za hrvatski put

HF

Pripovjedač

HF

Panonsko more

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više