Hrvatski Fokus

Netanyahu: Izrael treba sigurnosnu kontrolu nad svim teritorijem zapadno od Jordana

 

Iran obično radije raspiruje nevolje na distanci, preko posrednika poput Hutija u Jemenu, piše viši digitalni urednik Bill Rodgers. Posljednjih dana poduzeo je neobičan korak izravnog napada, zamijenivši raketne napade s Pakistanom. Nadajmo se da će posljedica te odluke biti diplomatska svađa, a ne vojna.Iran je pozvao pakistanskog izaslanika nakon što je Pakistan rekao da je izveo “precizne vojne napade” unutar Irana i ubio “određeni broj terorista”. Iranske vlasti kažu da je devet osoba ubijeno, uključujući žene i djecu. Napad je uslijedio dva dana nakon što je Iran pokrenuo slične napade na militante koji djeluju u Pakistanu.

Pakistan je u srijedu opozvao svog veleposlanika iz Irana i privremeno obustavio sve posjete na visokoj razini između dviju zemalja.Benjamin Netanyahu rekao je Americi da se protivi palestinskoj državi nakon rata u Gazi. “Izrael treba sigurnosnu kontrolu nad svim teritorijem zapadno od Jordana”, rekao je na tiskovnoj konferenciji. Kasnije je glasnogovornik američkog State Departmenta rekao da “ne bi bilo načina” da se riješe dugoročni sigurnosni problemi Izraela “bez uspostave palestinske države”.

Američki Kongres usvojio je zakon o privremenoj potrošnji kako bi se vlada financirala do ožujka. Zakonom je Zastupnički dom dobio dvostranačku podršku, unatoč jedanaestosatnoj kampanji tvrdokornih republikanaca da ga osujete. Mike Johnson, predsjednik Zastupničkog doma republikanaca koji je ranije obećao da neće usvojiti kratkoročna produljenja, mogao bi se suočiti s posljedicama zbog svog stava protiv krajnje desnog kluba Sloboda.

Poljski Ustavni sud presudio je da je revizija državnih medija od strane premijera Donalda Tuska neustavna. Tusk, koji je preuzeo dužnost u prosincu, imenovao je nove rukovoditelje u državnim medijskim tvrtkama i stavio tvrtke u likvidaciju. Ministarstvo kulture priopćilo je da presuda nema “pravnu važnost”. Sud je popunjen sucima koje je imenovala prethodna populistička administracija, Stranka prava i pravde.Ukupna stopa inflacije u Japanu ohladila se na 2,6 % u prosincu, s 2,8 % u studenom i najniže razine od lipnja 2022. Ali još uvijek je iznad cilja Banke Japana od 2 %, na kojem je ostala 20 uzastopnih mjeseci.

Azijska su tržišta porasla nakon vijesti. Dužnosnici BoJ-a sastaju se 22. siječnja, kada će odlučiti hoće li nastaviti svoju ultralabavu monetarnu politiku.Tata Steel će navodno zatvoriti svoje visoke peći u Port Talbotu u Walesu, dovodeći u opasnost 3000 radnih mjesta. Zatvaranje najveće britanske čeličane ostavilo bi zemlju na putu da postane jedino veliko gospodarstvo koje ne može proizvoditi čelik od nule. Tvrtka će umjesto toga graditi elektrolučne peći, koje proizvode čelik od recikliranog otpada, što je ekološki prihvatljiviji i jeftiniji proces.

Sudeći prema nizu čvrstih podataka, postoji razlog za mišljenje da bi Amerikanci trebali biti prilično zadovoljni stanjem svoje ekonomije. Inflacija je naglo usporila, radnih mjesta ima u izobilju, a burza je jaka. Ali ankete pokazuju da većina Amerikanaca misli da je gospodarstvo u lošem stanju, plima pesimizma koja bi mogla naštetiti kandidaturi predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor.

Siječanjski dio ankete o raspoloženju potrošača Sveučilišta u Michiganu, pomno praćenog barometra pogleda na gospodarstvo, trebao bi biti objavljen u petak. Proučavat će se kako bi se naznačilo počinje li se tama razilaziti. Indeks sentimenta skočio je u prosincu, iako je ostao nizak prema povijesnim standardima. Neki analitičari smatraju da postoji veliki odmak između promjena stope inflacije i onih u javnom mnijenju. Ako je tako, ovo je vrijeme kada bi se Amerikanci mogli početi osjećati veselije. (v.h.)

Povezane objave

Neoliberali bdiju nad nama

HF

Putin koristi tipičnu boljševičku retoriku

hrvatski-fokus

Ursula nam nameće prihvat migranata

HF

Kolonijalni bumerang iz Seula

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više