Hrvatski Fokus
Znanost

Potrebna je reorganizacija rada visokoškolskih računalnih centara

Na razini Hrvatske mora se stvoriti radna skupina koja će obrađivati novosti na području digitalizacije

 

Zahvaljujući vidovitosti tadašnjih stručnjaka za računalstvo, Hrvatska je već 1974. izgradila prvi računalni centar u sklopu zgrade Srca u Zagrebu. Situacija se stubokom promijenila pojavom osobnih računala. Počeli su se javljati računalni centri, vezane uz fakultete i ostale visokoškolske ustanove.

Informatičke usluge postaju u dnevnom radu sve važnije. Opći pojam digitalizacija. Sve su brojnija informatička rješenja na dnevnoj bazi. Istodobno sve je učestalija primjena digitalizacije i u cijelom društvu. Stoga se sve više traže usluge informatičara. A njih je sve manje raspoloživih za potrebe obrazovanja. Jednostavan je razlog. Kao dijelovi visokoškolskih ustanova, plaće su preniske za te stručnjake. Koji se u pravilu ne mogu baviti znanstvenim radom i tako napredovati. To zahtijeva potpunu reorganizaciju tog sektora. Mora se stvoriti potpuno novi sustav. Broj novih informacija je toliki da ga računalni centri više ne mogu pratiti ili vrlo otežano. Naime, oni moraju učiti, ali moraju biti na usluzi i svojim matičnim ustanovama.

Načelni prijedlog. Na razini Hrvatske mora se stvoriti radna skupina koja će obrađivati novosti na području digitalizacije. Računalni centri pojedinih visokoškolskih ustanova moraju dobivati već njima prilagođene novosti. S kojima moraju oni upoznati svoje zaposlenike i one kojima oni moraju znati rasporediti na sastavnice svoje ustanove. Odgovarati na postavljena pitanje. Osobni primjer. Neko vrijeme mi se na računalu pojavljivala obavijest da moje postojeće računalo nije podobno za novu inačicu programa Windows. Imam montiran Windows 10. Unatrag nekoliko dana pojavljuje se obavijest da mogu montirati Windows 11. Kao nestručnjaku za to područje, moram nekoga pitati trebam li usvojiti rad s novom inačicom ili je možda za mene barem za sada dovoljna i postojeća. Takve dvojbe se javljaju sve učestalije. S kime se posavjetovati, primjerice kada se želi na neko specifično područje ugrađivati suvremena rješenja vođenja procesa proizvodnje. Poseban problem je prepoznavanje loših programa koji mogu nanijeti, pa i nenadoknadivu štetu. Ne mogu specijalisti na nekim područjima biti ujedno i vrsni informatičari.

Ovo je načelni pogled potrebe specijaliziranih računalnih centara. Mora se sagraditi novi sustav. Pritom se mora osigurati da stručnjaci za IT-područje budu odgovarajuće plaćeni. Odnosno, ne će ih biti na tim radnim mjestima.

Posebni dodatak promišljanjima o radu računalnih centara. To je pitanje stvaranja sve većeg informacijskog otpada o kojem se ne govori ili piše. A uvođenje ekvivalenta ugljikovog dioksida pokazuje strmoglavi porast potrošnje energije za rad osnovnog sredstva djelovanja u IT-sektoru, računala.

Profesor emeritus Igor Čatić

Povezane objave

Ehud Qimron: “Osuđen na propast”

hrvatski-fokus

Zamjensko majčinstvo – bioetička prosudba

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (35)

HF

Gigantska šapika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više