Hrvatski Fokus
Znanost

Bogate zemlje koriste hranu kao oružje za spol

Tradicionalne zemlje uspješno su se borile da u smjernicama iznesu referencije na pobačaj i homoseksualna/trans pitanja

 

Odbor za svjetsku sigurnost hrane donio je niz rodnih smjernica koje spolno i reproduktivno zdravlje i intersekcijske politike čine sastavnim dijelom nacionalne i međunarodne sigurnosti opskrbe hranom.

Diplomatsko tijelo zaduženo za sigurnost opskrbe hranom usvojilo je nove smjernice ovog tjedna nakon gotovo četiri godine napetih, ponekad nemilosrdnih rasprava. Tradicionalne zemlje uspješno su se borile da u smjernicama iznesu referencije na pobačaj i homoseksualna / trans pitanja, uključujući reference na “seksualnu orijentaciju i rodni identitet”, ali nisu uspjele ukloniti dvosmislenije izraze “seksualno i reproduktivno zdravlje” i “višestruki i isprepleteni oblici diskriminacije”, koje progresivne zemlje rutinski koriste za promicanje pobačaja i homoseksualnih / trans politika.

Smjernice će se koristiti u programima Svjetskog programa za hranu, UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu i drugih agencija UN-a uključenih u sigurnost hrane. Uključivanje dvosmislenih pojmova u smjernice omogućit će bogatim progresivnim zemljama i agencijama UN-a da iskoriste međunarodne prehrambene programe za nametanje pobačaja i homoseksualnih / trans pitanja.

Osim uklanjanja najkontroverznijih pojmova, tradicionalna izaslanstva također su bila uspješna u dodavanju nekoliko stavaka koji potvrđuju suverene ovlasti zemalja za provedbu smjernica. Ostaje za vidjeti koliko takva upozorenja mogu biti učinkovita.

Nekoliko progresivnih izaslanstava žalilo se da se smjernice izričito ne odnose na homoseksualna/trans pitanja. Istodobno su istaknuli smjernice kao opće progresivno postignuće.

Predstavnik Europske unije, govoreći tijekom donošenja smjernica, izjavio je da EU namjerava operacionalizirati rodne smjernice u svojim unutarnjim i vanjskim politikama sigurnosti hrane.

“Postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojčica prioritet je Europske unije. Stoga smo spremni koristiti ove Dobrovoljne smjernice i podupirati širenje, korištenje i primjenu Smjernica u razvoju, poboljšanju i provedbi politika EU-a na regionalnoj i nacionalnoj razini EU-a, kao i u vanjskim djelovanjima EU-a”, rekla je.

Polagana prisila

Priznala je da su smjernice neobvezujuće i da će ih svaka zemlja provoditi u skladu sa svojim nacionalnim prioritetima, ali je naglasila da ipak moraju krenuti u “smjeru koji slijedi” u smjernicama.

Predstavnica UN Women, koja je govorila tijekom usvajanja smjernica, nazvala je smjernice “ključnim normativnim alatom” i kazala kako će one “transformirati” sigurnost opskrbe hranom.

Predstavnik Kolumbije otišao je korak dalje i rekao da su rodne smjernice dio širih napora da se koncept spola iskoristi za “duboku promjenu načina na koji razumijemo društvo”.

Indonezijski delegat, govoreći u ime Alžira, Kameruna, Kuvajta, Malezije, Ruske Federacije, Sudana i Senegala, izrazio je razočaranje korištenjem kontroverznih uvjeta.

“Unatoč naporima na izgradnji univerzalno i sporazumno dogovorenih elemenata, Dobrovoljne smjernice sadrže koncept koji ne odražava nužno univerzalni konsenzus svih zemalja članica”, kazali su misleći na “višestruke i isprepletene oblike diskriminacije”.

Delegat iz Malezije rekao je Odboru za svjetsku sigurnost hrane da se osjeća “prisiljenim” izraziti rezervu pod takvim dvosmislenim uvjetima. Naglasio je da te pojmove treba izbjegavati u budućnosti.

“Značajno je osigurati da terminologije koje se koriste u svim budućim pregovorima dobiju konsenzus svih zastupnika”, kazao je.

Stefano Gennarini, https://c-fam.org/friday_fax/rich-countries-to-use-food-as-a-weapon-on-gender/

Povezane objave

Sedamdeset i pet godina uspješnog rada Hrvatske zajednice tehničke kulture

hrvatski-fokus

Paleogenomska rekonstrukcija hrvatske povijesti i zdravlja

hrvatski-fokus

Zatvaranje škola štetno po zdravlje djece

HF

Je li pandemija COVID-19 planirana u Rockefellerovoj ‘operaciji Lockstep’? 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više