Hrvatski Fokus
Religija

Izvješće UN-a kaže da mlade djevojke ne mogu uspjeti bez pobačaja

Sveta Stolica: Obitelj je prirodna i temeljna skupina društva i ima pravo na zaštitu društva i države. Stoga svaka rasprava o pravima djeteta mora biti povezana s pravima obitelji

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojčice, tijelo UN-a za ugovore objavilo je priopćenje u kojem se pobačaj spominje 27 puta kao najvažniji čimbenik za dobrobit i razvoj mladih djevojaka.

Odbor za uklanjanje svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) kaže da, osim ako mlade djevojke nemaju pristup pobačaju, ne mogu voditi ispunjen život ili ostvariti svoj puni potencijal. Ovi stručnjaci kažu da, ako se ne osigura široko rasprostranjen pristup pobačaju, rasprava o bilo kojim drugim pravima može biti bezvrijedna.

CEDAW također kaže da “pristup … siguran i kvalitetan pobačaj ljudsko je pravo prema međunarodnom pravu, a posebno ključno za djevojčice”, ali nijedna rezolucija ili sporazum UN-a nikada nisu smatrali pobačaj ljudskim pravom. Odbor je spomenuo Program djelovanja u Kairu kao kamen za proglašavanje pobačaja međunarodnim ljudskim pravom, no u dokumentu iz Kaira navedeno je da je “pobačaj tema koja se može baviti isključivo nacionalnim zakonodavstvom” i da se “ni u kojem slučaju pobačaj ne smije promicati kao metoda planiranja obitelji”.

Kritičari tvrde da mnoga tijela i agencije UN-a za ugovore, uključujući UN Women, posvećuju nerazmjernu količinu vremena i resursa pomaganju djevojčicama da prekinu neželjene trudnoće, dok obveze za poboljšanje pristupa obrazovanju, vodi, sanitarnim uvjetima, hrani i drugim hitnim humanitarnim uslugama često zauzimaju stražnje sjedalo.

Revizijsko izvješće inicijative Spotlight, partnerstva između EU-a i UN-a za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama, pokazalo je da ulaganje EU-a u iznosu od 505,6 milijuna eura “nije imalo velik učinak i tek treba dokazati svoju vrijednost za novac”. Inicijativa je potrošila 173,7 milijuna dolara za podršku organizacijama koje se zalažu za osnaživanje žena u zemljama u razvoju, od kojih su se mnoge bavile zagovaranjem i normativnim radom na planu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Na popratnom događaju Svjetskog zdravstvenog samita o “novom programu” za zdravlje žena, nekoliko panelista izrazilo je zabrinutost da je trenutno razumijevanje zdravlja žena nerazmjerno usmjereno na spolno i reproduktivno zdravlje i ne rješava bezbroj osnovnih zdravstvenih potreba žena.

U izjavi CEDAW-a izostavlja se i svaka rasprava o ulozi obitelji u odgoju mladih djevojčica te se ne spominje utjecaj majčinskih i očinskih figura na život djece. Riječ “obitelj” spominje se dva puta u dokumentu, jednom se odnosi na planiranje obitelji, a druga osuđuje “rodno uvjetovano nasilje” koje su počinili članovi obitelji.

Na nekoliko nedavnih događaja UN-a o pravima žena, panelisti su prikazali obitelj u negativnom svjetlu i nazivali je “opresivnom” i “patrijarhalnom” jedinicom u kojoj se od djevojčica očekuje da obavljaju neplaćene kućanske poslove na štetu svojih obrazovnih i karijernih težnji.

Za razliku od tog stajališta, na sastanku UN-a o pravima djeteta nekoliko država članica, uključujući Nigeriju, Demokratsku Republiku Kongo i Svetu Stolicu, dalo je izjave o ulozi obitelji u razvoju mladih dječaka i djevojčica te potrebi za većim socijalnim priznavanjem i zaštitom obitelji. Sveta Stolica je rekla: “Obitelj je prirodna i temeljna skupina društva i ima pravo na zaštitu društva i države. Stoga svaka rasprava o pravima djeteta mora biti povezana s pravima obitelji.”

Iulia-Elena Cazan, https://c-fam.org/friday_fax/un-report-says-young-girls-cannot-succeed-without-abortion/

Povezane objave

Stvarnost rodne ideologije kao mješavine kvaziznanstvenih ideja

hrvatski-fokus

Ivan Lukačić. Kapelnik splitske katedrale

hrvatski-fokus

Sveti Anto

HF

Moje pjesme u meni su satkale najljepši sag

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više